Α)Ετοιμοπόλεμη η πυραυλάκατος « ΑΝΘΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΡΙΤΣΟΣ» (P17)
Στην τελετή ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό της Πυραυλακάτου «Ρίτσος» που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά, παρευρέθηκε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης και ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ, οι Αρχηγοί ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος ΛΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου ΠΣ
Η πυραυλάκατος
«ΑΝΘΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΡΙΤΣΟΣ» (Ρ-71) είναι τύπου “Super Vita”, βρετανικής
σχεδιάσεως (Vosper Thornycroft) και ελληνικής κατασκευής από τα
Ναυπηγεία Ελευσίνος. Πρόκειται για το τέταρτο σκάφος της κλάσεώς του και
είναι τόσο καλώς εξοπλισμένο που χαρακτηριστικώς λένε ότι αποτελεί «μία
μικρή φρεγάτα», καθώς είναι εξοπλισμένο με ένα πυροβόλο Oto Melara,
οκτώ κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας-επιφανείας Harpoon, ένα
αντιαεροπορικό σύστημα RAM με 16 σωλήνες κλπ. Έλαβε την ονομασία του
προς τιμήν του Ανθυποπλοιάρχου Ρίτσου, ο οποίος σκοτώθηκε πεζομαχώντας,
ως διοικητής λόχου Πεζοναυτών, στις 16 Νοεμβρίου 1912, κατά τις μάχες
για την απελευθέρωση της Χίου από τον Τουρκικό ζυγό. Αν και η τελετή της
ονοματοδοσίας του και η καθέλκυσή του πραγματοποιήθηκαν στις 6
Οκτωβρίου 2006, εντούτοις λόγω των γνωστών οικονομικών (και άλλων)
προβλημάτων, εντάχθηκε στη δύναμη του Στόλου μόλις σήμερα, με πρώτο
κυβερνήτη του σκάφους, κατά την ένταξή του σε αυτόν τον Πλωτάρχη Νικόλαο
Χρυσοχοΐδη ΠΝ.
Η πυραυλάκατος «ΑΝΘΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΡΙΤΣΟΣ» (Ρ71) έχει μήκος 61,9
μέτρα πλάτος 9,5 μέτρα και βύθισμα 2,5 μέτρα. Το εκτόπισμα της φτάνει
τους 580 τόνους και χάρις στο προωστικό σκεύος της το οποίο αποτελείται
από 4 κινητήρες ντίζελ MTU 16V 595 TE 90 μπορεί να επιτύχει μέγιστη
ταχύτητα 34,25 κόμβων.Ο οπλισμός της περιλαμβάνει ένα κύριο πυροβόλο 76/62 χλστ Super Rapido της ιταλικής εταιρεία OTOBREDA, 8 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας Exocet MM-40 Block3, 2 πυροβόλα των 30 χλστ της OTOBREDA τοποθετημένους σε επανδρωμένους πυργίσκους Single30/SAFS της ιταλικής εταιρείας κατασκευασμένους από τα ΕΑΣ, ένα αντιβληματικό σύστημα (CIWS) Mk 31 GMWS RAM το οποίο φέρει 21 βλήματα RIM-116 RAM σύστημα αντιμέτρων ALEX με δύο μονάδες Mk137 των 6 φυσιγγίων 130 χλστ.
O ηλεκτρονικός εξοπλισμός της πυραυλακάτου «ΑΝΘΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΡΙΤΣΟΣ» (Ρ71) περιλαμβάνει 3D ραντάρ ΜW08, ραντάρ επιτήρησης Variant και ναυτιλίας BridgeMaster E, ραντάρ ελέγχου βολής LIROD Mk2, ηλεκτροπτικό σύστημα ελέγχου βολής MIRADOR, ραντάρ έρευνας επιφανείας (LPI) SCOUT Mk2, σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) τύπου DR-300SLW, ζεύξη δεδομένων Link-11 και τέλος Σύστημα Διαχείρισης Μάχης τύπου TACTICOS.
Στον καθορισμό «εντός των ημερών και μηνών της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας» σημείωσε κατά την σημερινή τελετή της εντάξεως στη δύναμη του Στόλου της νέας πυραυλακάτου «Ανθυποπλοίαρχος Ρίτσος» (Ρ-71), ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος. Ο ίδιος πρόσθεσε αργότερα σε σχετική δήλωσή του ότι «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λειτουργήσουν όλα τα ελληνικά ναυπηγεία. Θέλουμε να παράξουμε ελληνικά πλοία όχι μόνο για το Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά και για άλλα ναυτικά», τονίζοντας ότι για το σκοπό αυτό γίνονται σχετικές συζητήσεις με την Αίγυπτο και την Πολωνία.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Πολεμικό Ναυτικό μας και για την ενίσχυση της ναυτικής ισχύος της χώρας μας, που είναι σήμερα, σε μια εποχή που περιβαλλόμαστε από ένα τόξο αστάθειας, απαραίτητη όσο ποτέ».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως «η Ελλάδα ήταν είναι και θα είναι μια ναυτική δύναμη, με τεράστια και ένδοξη ναυτική παράδοση, τόσο στο πολεμικό όσο και στο εμπορικό ναυτικό. Η χώρα μας έχει συμφέροντα σε όλες τις θάλασσες που μας περιβάλουν, τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να τα εγκαταλείψει και ιστορικά δικαιώματα που δεν επιτρέπεται ποτέ να φαλκιδέψει. Επίσης, η διατήρηση ανοικτών θαλασσίων γραμμών επικοινωνίας μας, η ενεργειακή ασφάλεια, για μια ναυτική χώρα σαν τη δική μας είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική μας κυριαρχία. Το Πολεμικό μας Ναυτικό, αυτά μας τα εγγυάται, σε μία περίοδο όπου εντός των επομένων ημερών και μηνών καλούμεθα να ορίσουμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και να προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας».
Η ολοκλήρωση αυτού του έργου, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «δείχνει με τον πιο εμφατικό τρόπο, τι μπορούμε να πετύχουμε, όταν εργαζόμαστε με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αφοσίωση».
Αναφερόμενος στο πλοίο το χαρακτήρισε «σύγχρονο, με μεγάλες δυνατότητες, εξοπλισμένο με την αιχμή της τεχνολογίας. Μέσα από αυτό, ο ελληνικός λαός βλέπει ότι τα χρήματα και οι θυσίες του αποκτούν αντίκρισμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.
Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ στη δική του σύντομη ομιλία απέδωσε τα εύσημα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και στον νυν Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Αποστολάκη ΠΝ, ως Αρχηγού ΓΕΝ, που «ξεμποκάρησαν» αυτό το στοιχειωμένο πρόγραμμα που είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει τόσο πολύ η κατασκευή του σκάφους, αλλά και στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνος, οι οποίοι «έδωσαν και την ψυχή τους», όπως χαρακτηριστικώς τόνισε, για την ταχεία αποπεράτωση του σκάφους, καθώς επίσης και στο Ναυτικό Κλιμάκιο Ελευσίνος και στο πλήρωμα του σκάφους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά επισήμως ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΝ ανακοίνωσε ότι προχωρούν οι εργασίες στα δύο επόμενα, έκτο και έβδομο στη σειρά, σκάφη του ίδιου τύπου, τις ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και ΤΠΚ «ΒΛΑΧΑΚΟΣ», εκφορά των ονομάτων που έγινε για πρώτη φορά δημοσίως, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον έχει οριστικοποιηθεί η κατασκευή τους, όπως μας έλεγε αργότερα, σε σύντομη συνομιλία μαζί μας, κορυφαία στρατιωτική πηγή του ΓΕΕΘΑ.
olympia.gr
=================================================
Β)Τα συγκινητικά κειμήλια ενός ήρωα των Βαλκανικών Πολέμων
Ο Ανθυποπλοίαρχος Νικόλαος Ρίτσος. Φονεύθηκεστις επιχειρήσεις καταλήψεως της νήσου Χίου.
ΦΩΤΟ: aipos.wikispaces.com
Κατά τις εργασίες καθαρισμού που έγιναν στην στολή Ανθυποπλοιάρχου Νικολάου Ρίτσου, που έχασε τη ζωή του στις επιχειρήσεις απελευθέρωσης Χίου (16 Νοεμβρίου 1912) βρέθηκε σε μια τσέπη το μαντήλι του με μία μεγάλη σκουρόχρωμη κηλίδα αίματος στο κέντρο.
Η ανακοίνωση της εύρεσης αλλά και η θέα του συγκινητικού αυτού κειμηλίου, φόρτισε συναισθηματικά όλους μας και φροντίσαμε για την άμεση συντήρηση του αντικειμένου από επαγγελματίες συντηρητές και την ένθεσή του σε ειδικό πλαίσιο.
Το αιματοβαμμένο μαντήλι τώρα είναι τοποθετημένο στην μόνιμη έκθεση μαζί με την διάτρητη στολή, το ξίφος και τα τουρκικά λάφυρα που συνθέτουν το σύνολο των αναμνηστικών κειμηλίων από τον ήρωα των Βαλκανικών Πολέμων.
Η συλλογή των κειμηλίων του ανθυποπλοιάρχου Νικολάου Ρίτσου δωρήθηκε στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος από τον εγγονό του, Αξιωματικό του Π.Ν. κύριο Γεώργιο Ρίτσο.
Σύντομο βιογραφικό
Ο Νικόλαος Ρίτσος γεννήθηκε στην Μονεμβασία το 1887. Το 1900 εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, από την οποία αποφοίτησε το 1904 ωε μάχιμος Σημαιοφόρος. Το 1910 προήχθη σε Ανθυποπλοίαρχο. Κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο υπηρέτησε αρχικά στην ατμοβάριδα «Αμβρακία» της μοίρας Ιονίου και από τον Νοέμβριο του 1912 στο Ναυτικό Αποβατικό Άγημα. Τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τις επιχειρήσεις απελευθερώσεως της νήσου Χίου (16/11/1912)
http://perialos.blogspot.gr/2012/08/blog-post_7.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου