Ετικέτες

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΟΗΕ: O ένας στους οκτώ ανθρώπους στον κόσμο υποσιτίζεται


undefined




Ένας στους οχτώ ανθρώπους στον κόσμο, υποφέρει από χρόνιο υποσιτισμό, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, προειδοποιώντας τους διεθνείς ηγέτες ότι ορισμένες περιοχές δε θα καταφέρουν να μειώσουν στο μισό τον αριθμό των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα ως το 2015.


Σε έκθεση για την επισιτιστική ανασφάλεια στον κόσμο (SOFI 2013), η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στη Ρώμη, έδρα του FAO, τονίζεται ότι η πείνα συνεχίζει να υποχωρεί στον κόσμο, αλλά η Αφρική αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με έναν στους πέντε κατοίκους της να υποσιτίζεται.



Σύμφωνα με την έκθεση, 842 εκατομμύρια άνθρωποι (12%) του παγκόσμιου Πληθυσμού) υπέφεραν από χρόνιο υποσιτισμό κατά την περίοδο 2010-2012. Η εκτίμηση αυτή κάνει λόγο για έναν αριθμό αισθητά μειωμένο σε σύγκριση με την περίοδο 1990-1992, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 17%.

Η Αφρική παραμένει η ήπειρος με το μεγαλύτερο πρόβλημα υποσιτισμού (21%), κυρίως η υποσαχάρεια Αφρική.

"Αντίθετα, οι περισσότερες ασιατικές χώρες κατέγραψαν σημαντική μείωση του φαινομένου αυτού, κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία, όπου το ποσοστό των υποσιτιζόμενων ανθρώπων μειώθηκε σε 20 χρόνια από 31% στο 10%.

Συνολικά, το 60% των υποσιτιζόμενων ανθρώπων στον κόσμο βρίσκονται στη νότια Ασία (295 εκατομμύρια) και στην υποσαχάρεια Αφρική (223 εκατομμύρια), αλλά ακόμα και σ' αυτές τις περιοχές, το ποσοστό των υποσιτιζόμενων μειώθηκε σημαντικά τις τελευταίες δυο δεκαετίες από 32,7% στο 24,8%.

Η Ασία στο σύνολό της δεν απέχει πολύ από την επίτευξη του Στόχου της Χιλιετίας, δηλαδή τη μείωση στο μισό του αριθμού των υποσιτιζόμενων πριν από το 2015, σύμφωνα με τον FAO, ο οποίος εκτιμά ότι ο στόχος αυτός μπορεί ακόμα να επιτευχθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, "υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθούν επιπλέον προσπάθειες για την καταπολέμηση της πείνας μεταξύ άλλων με την αύξηση των επενδύσεων στη γεωργία".

Σύμφωνα με τον FAO, "οι πολιτικές που αποσκοπούν στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής και της διαθεσιμότητας των τροφίμων είναι σημαντικές για τη μείωση της πείνας ακόμα και εκεί που υπάρχει μεγάλη φτώχεια".

"Όταν αυτές οι πολιτικές συνδυάζονται με την κοινωνική προστασία και με άλλα μέτρα που αυξάνουν τα εισοδήματα των φτωχών οικογενειών ώστε να αγοράζουν τρόφιμα, μπορούν να έχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και να τονώσουν την αγροτική ανάπτυξη", τονίζει η έκθεση, την οποία εκπόνησαν ο FAO, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) και το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου