Ακόμη και μετά θάνατον ο Αδόλφος Χίτλερ εξακολουθεί να προκαλεί διαφωνίες. Συγκριμένα η πρόταση του δημάρχου της πόλης όπου γεννήθηκε ο Φύρερ να μετατραπεί σε συγκρότημα διαμερισμάτων άναψε φωτιές.
Αντικείμενο διαφωνιών έγινε το σπίτι όπου ήρθε στη ζωή ο Φύρερ, μετά την πρόταση του δημάρχου της πόλης να μετατραπεί σε συγκρότημα διαμερισμάτων. Ο Johannes Waidbacher ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρη την Αυστρία, λέγοντας πως είναι προτιμότερο το κτίριο να γίνει «ζωντανός», βιώσιμος χώρος αντί για σημείο λατρείας των Νεοναζί.
«Έχουμε ήδη το στίγμα» ανέφερε στην ημερήσια «Der Standard». «Εμείς, ως πόλη του Braunau, δεν είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο κ. Waidbacher έχει κατηγορηθεί ότι με την πρότασή του αυτή προσπαθεί να θάψει τις αναμνήσεις από το ναζιστικό παρελθόν.
Το 500 ετών κτίριο χρησιμοποιείτο πρόσφατα ως εργαστήριο για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, αλλά ο ενοικιαστής αναζήτησε άλλο χώρο πιο μοντέρνο. Η οργή που προκάλεσαν τα σχόλια του δημάρχου οφείλεται στο γεγονός ότι μόλις πριν από έναν χρόνο το δημοτικό συμβούλιο απέσυρε τον τίτλο του επίτιμου δημότη που είχε επιδοθεί στον Χίτλερ πριν από 78 χρόνια. Ο δήμαρχος υποχώρησε στην πρότασή του, λέγοντας πως μπορεί να σκεφτεί όλες τις πιθανές χρήσεις για το κτίριο. Αλλά υπάρχει φόβος σε πολλούς δημότες πως αν κατασκευαστούν διαμερίσματα, πιθανότατα οι περισσότεροι ένοικοι να είναι θαυμαστές του Χίτλερ, Νεοναζί.
Μέλςο του δημοτικού συμβουλίου αναφέρει πως οι περισσότροι τουρίστες που δέχονται δεν είναι φυσιολογικοί επισκέπτες αλλά Νεοναζί που σταματούν να δουν το σπίτι όπου γεννήθηκε ο ηγέτης του Γ’ Ράιχ, αν και είχε περάσει μόλις λίγους μήνες της ζωής του σ’ αυτό το κτίριο.
«Είναι άνθρωποι που δεν τους θέλουμε εδώ» ανέφερε το μέλος του ΔΣ. «Δεν θα ήθελα να ζω εκεί. Θα είχα βάρος στη συνείδησή μου» δήλωσε 19χρονη κάτοικος της πόλης. Ένας 88χρονος τόνισε: «Θα έπρεπε να έχει κάποια πολιτισμική αξία, αλλά διαμερίσματα… δεν είμαι για κάτι τέτοιο!» και η 73χρονη σύζυγός του «Δεν θα ήταν ευχάριστο για τους ενοίκους. Μόλις μετακόμιζαν εκεί θα τους ρωτούσαν συνέχεια γι’ αυτό το πράγμα!».
Το υπουργείο Εσωτερικών νοικιάζει το σπίτι από το 1972 και κρατά επτασφράγιστο μυστικό το όνομα της ιδιοκτήτριας, μίας γυναίκας περίπου 60 χρονών. Επίσης, επιτρέπει τη χρήση του μόνο σε υπενοικιαστές που δεν έχουν ιστορικό και εμπλοκή οποιαδήποτε με τον Χίτλερ. Εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι η ηγεσία παραμένει «ιδιαίτερα ευαίσθητη» σε μελλοντική χρήση του κτιρίου, δεδομένης της βαριάς κληρονομιάς του. Ωστόσο, η ιδιοκτήτρια είναι εκείνη που θα λάβει την τελική απόφαση για το μέλλον του αν και είναι γνωστό πως αντιτίθεται στο να το μετατρέψει σε μνημείο Ολοκαυτώματος.
Το κτίριο είναι από τα ελάχιστα οικοδομήματα που έχουν απομείνει στην πόλη και συνδέονται απευθείας με τον Αδόλφο Χίτλερ. Για παράδειγμα, ένα σπίτι όπου πέρασε τα εφηβικά του χρόνια χρησιμοποιείται σήμερα ως αποθήκη φερέτρων και νοικιάζεται από το δημοτικό νεκροταφείο. Ακόμη και το μνημείο που στόλιζε τον τάφο των γονιών του Χίτλερ απομακρύνθηκε πριν από έναν χρόνο. καθώς είχε γίνει αντικείμενο λατρείας από τους Νεοναζί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου