«Κουμπωμένοι» στη Χονολουλού
Νοεμβρίου 14, 2011 — Λουκάς Δ. ΣυμπεράςΟ Ομπάμα δεν βρήκε σημείο επαφής με Χου και Μεντβέντεφ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Στη γενέτειρά του Χονολουλού υποδέχθηκε το Σαββατοκύριακο ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τους ηγέτες της Κίνας, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και των άλλων χωρών στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ Ασίας – Ειρηνικού (APEC). Παρότι το βασικό θέμα ήταν η οικονομία, οι διπλωματικές διεργασίες στο παρασκήνιο υπήρξαν έντονες καθώς συζητήθηκαν εκτενώς θέματα όπως το Αφγανιστάν, οι εξελίξεις στη Συρία και η έκθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που είχε δημοσιοποιηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα.
Ο Ομπάμα δήλωσε ότι με τον ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ «επαναβεβαιώσαμε την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε για τη διαμόρφωση μιας κοινής απάντησης ώστε να οδηγήσουμε το Ιράν να εκπληρώσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα». Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα αντιτίθενται στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στην Τεχεράνη και έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να ασκήσουν βέτο σχετικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το τι συζήτησαν για τη Συρία δεν έγινε γνωστό, ενώ όσον αφορά το Αφγανιστάν συμφώνησαν ότι χρειάζεται διεθνής συνεργασία ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση εκεί.
Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με το Ιράν και αναφέρθηκε κυρίως στη διεθνή οικονομική κατάσταση. Μιλώντας στους άλλους 20 ηγέτες των χωρών του APEC αλλά και σε επιχειρηματίες από τις χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, ο ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο – η οποία, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, θα ξεπεράσει σε μέγεθος τις ΗΠΑ μέσα στην επόμενη δεκαετία – θέλησε να τους διαβεβαιώσει ότι η χώρα του «είναι ανοιχτή στις επενδύσεις» προσθέτοντας ότι σύντομα θα προωθηθούν μεταρρυθμίσεις. Ο Χου τόνισε πως η συνεργασία της Κίνας με τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική στην παρούσα φάση όπου συντελούνται περίπλοκες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, έστειλε όμως και ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις τονίζοντας ότι η οικονομική διακυβέρνηση θα πρέπει να αντανακλά τις αλλαγές στο διεθνές τοπίο ώστε «να ενισχυθεί η φωνή των αναπτυσσόμενων αγορών», διεκδικώντας δηλαδή έναν μεγαλύτερο ρόλο στα διεθνή τεκταινόμενα τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό τομέα.
Στη Χαβάη, ο Μπαράκ Ομπάμα, που δέχεται πολλές επιθέσεις για την οικονομική του πολιτική στο εσωτερικό των ΗΠΑ, θέλει να τονίσει τον ρόλο της χώρας του μεταξύ οικονομιών που αποτελούν το 44% του παγκόσμιου εμπορίου και γι’ αυτό συνομίλησε και με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας για την προοπτική να ενταχθεί η χώρα αυτή σε μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου του Ειρηνικού. Ο αμερικανός Πρόεδρος θα παραμείνει στη Χονολουλού μέχρι αύριο, οπότε και θα αναχωρήσει για την Αυστραλία, πριν ολοκληρώσει την περιοδεία του με μια επίσκεψη στην Ινδονησία, τη χώρα όπου πέρασε ένα κομμάτι των παιδικών του χρόνων.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ… ΒΟΜΒΕΣ. Η μακρά αυτή περιοδεία εννέα ημερών του Ομπάμα επικρίθηκε έντονα από τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι σε μια τόσο τεταμένη διεθνή περίοδο αλλά και τόσο κρίσιμη για τις εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία επιλέγει να λείπει από τις ΗΠΑ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μάλιστα, σε ντιμπέιτ που είχαν στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας ασχολήθηκαν με την εξωτερική πολιτική της χώρας – σε μία από τις σπάνιες φορές που η συζήτηση ξέφυγε από την οικονομία. «Εάν επανεκλέξουμε τον Ομπάμα, το Ιράν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα», δήλωσε το φαβορί Μιτ Ρόμνεϊ. «Εάν όμως επανεκλέξετε εμένα, το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ ατομική βόμβα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου