Ετικέτες

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς βλέπουν οι Ισραηλινοί τις σχέσεις με Κύπρο και Τουρκία



ΠΈΜΠΤΗ, 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Πώς βλέπουν οι Ισραηλινοί τις σχέσεις με Κύπρο και Τουρκία

Ισραηλινό δημοσίευμα της εφημερίδας Jerulasem Post, αναλύει τα νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο, για το πώς βλέπει τις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ-Τουρκίας καθώς και τις ενδεχόμενες ενεργειακές στρατηγικές και πολιτικές. Ισραηλινοί επιστήμονες βλέπουν με πολύ καλό μάτι μια ενδεχόμενη ενεργειακή και πολιτική συμμαχία Κύπρου-Ισραήλ.
Ο Δρ. Alon Liel, ο οποίος είναι βετεράνος λέκτορας σε Ισραηλινά Πανεπιστήμια καθώς και υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων του Ισραήλ (2000-2001), δήλωσε πως το θέμα οριοθέτησης των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελεί εδώ και χρόνια ένα πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Η εχθρική στάση της Τουρκίας εξηγείται ως εξής. Επειδή πλέον έχει δύο αντίπαλους στην περιοχή, την Κύπρο και το Ισραήλ, οι οποίοι μάλιστα αυτή τη στιγμή έχουν προχωρήσει σε έρευνες για ανεύρεση θαλάσσιων φυσικών πόρων, θα κάνει ότι είναι δυνατό ούτως ώστε να αποδείξει πως έχει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και πως δεν μπορούν Κύπρος και Ισραήλ να προχωρούν σε συμφωνίες αυτού του τύπου χωρίς την συμβολή και της Τουρκίας.»
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο, εξηγώντας πως η Τουρκία συντηρεί ένα παράνομο καθεστώς το οποίο βάση του διεθνούς δικαίου δεν έχει κανένα δικαίωμα να προχωρεί σε οριοθετήσεις υφαλοκρηπίδας. Για αυτό και οι δηλώσεις του Ερντογάν περί του θέματος δεν έχουν καμιά νομική υπόσταση.
Τι λένε οι ειδικοί στα θέματα Ενέργειας
Ο Amit Mor, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Eco Energy, είπε πως αυτή τη στιγμή η Αμερικανική Noble Energy εξερευνά το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ίδια εταιρεία διεξάγει έρευνες και στο Ισραηλινό οικόπεδο Λεβαθιάν και Ταμάρ.
Τώρα όπως είπε, είναι στο χέρι της ΚΔ να εμπλέξει στις έρευνες και την Ισραηλινή Εταιρεία και συνεργάτη της Noble, Delek.
“Eάν τα αποτελέσματα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ είναι θετικά, οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ισραήλ θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε από κοινού εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων τους.»
Οι δύο χώρες θα μπορούσαν να επίσης όπως είπε, να διαχειριστούν με διάφορες πολιτικές το Φυσικό Αέριο, όπως την δημιουργία τερματικών για εγχώρια κατανάλωση, επεξεργασία και εξαγωγή.
Οι εκτιμήσεις του Ισραηλινού ειδικού, είναι πως η Τουρκία θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να δυσκολέψει το έργο του Ισραήλ και της Κύπρου καθώς μια ενδεχόμενη συμμαχία σε ενεργειακό επίπεδο.
«Κατά κάποιο τρόπο, υπάρχει μία ενεργειακή-οικονομική κρίση η οποία οδηγεί σε πολιτική κρίση, κάτι που δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση. Ανησυχώ περισσότερο για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο μεταξύ τουρκικών και ισραηλινών πολεμικών πλοίων στα νερά της Κύπρου παρά στη Λωρίδα της Γάζας αυτή τη στιγμή. Δεν βλέπω τους Τούρκους να πλησιάζουν τη Γάζα.”
Η Τουρκία υποκινεί τον Λίβανο
Ο κ. Liel, εξέφρασε τους φόβους του και για το θέμα του Λιβάνου. Η χώρα αυτή υποκινείται από την Τουρκία εναντίον του Ισραήλ, σχετικά με το θέμα της λιβανικής ΑΟΖ.
«Η Τουρκία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσει το Λίβανο με τα επιχειρήματα του για την δική του ΑΟΖ. Σε αυτό το παιχνίδι εμπλέκονται Λίβανος, Τουρκία Κύπρος και Ισραήλ. Μεταξύ αυτών των χωρών μόνο το Ισραήλ και η Κύπρος συνεργάζονται ενώ οι άλλοι αντιδρούν στα όσα κάνει η Κύπρος και το Ισραήλ.»
Τέλος ο κ. Liel, χαρακτήρισε την κρίση με την Τουρκία αρκετά σοβαρή.«Νομίζω η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την ενεργειακή κόντρα και κρίση για δύο λόγους: Για να αναβαθμίσει και να ενδυναμώσει τα ενεργειακά και οικονομικά συμφέροντα της στην περιοχή και για να δείξει στο Ισραήλ ότι πρόκειται για μια ισχυρή κόντρα μεταξύ των δύο χωρών.»
http://sigmalive.com/news/politics/421089 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου