Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι ο ενεργειακός κολοσσός θα χτίσει ένα τεράστιο αγωγό φυσικού αερίου που θα ταξιδέψει από τη Ρωσία μέσω της Τουρκίας και θα σταματήσει στα Ελληνικά σύνορα, δίνοντας στη Ρωσία πρόσβαση στην αγορά της Νότιας Ευρώπης.
Ο αγωγός θα έχει ετήσια δυναμικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Ένα σύνολο των 14 bcm θα παραδοθεί στην Τουρκία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πελάτης της Gazprom μετά τη Γερμανία.
Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ είπε ότι το νέο σχέδιο θα περιλαμβάνει μια ειδικά διαμορφωμένη πλήμνη στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας για τους πελάτες της εταιρείας στη νότια Ευρώπη.
Αν και ο αγωγός θα καταχωρηθεί ως κομμάτι της ρωσικής εταιρείας, ο Μίλερ είπε ότι η Gazprom θα "εξετάσει προσφορές από τους Τούρκους εταίρους, εφόσον εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για αγορά του."
Προς το παρόν, η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Τουρκία θα πρέπει να αυξηθεί κατά 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσω του αγωγού Blue Stream, όπως δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πέρυσι, 13,7 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου παραχωρήθηκαν στη Τουρκία μέσω Blue Stream, σύμφωνα με το Reuters.
Η Μόσχα, επίσης,θα μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου για τους Τούρκους πελάτες της κατά 6 % από την 1η Ιανουαρίου 2015, όπως δήλωσε ο Πούτιν. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι η έκπτωση θα μπορούσε να φθάσει το 15%, με την επιφύλαξη των διαπραγματεύσεων.
Ο Νόβακ επιβεβαίωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε προσωπικά το έργο South Stream να παραμείνει σε αδράνεια, καθώς και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις του να αναδιαμορφωθούν για το νέο τουρκικό αγωγό.
Ο South Stream έπρεπε να συνδέσειυποθαλάσσιους αγωγούς της Μαύρης Θάλασσας με ένα δίκτυο στην Ανατολική Ευρώπη με τη Βουλγαρία ως σημείο εισόδου.
Το έργο παρουσίασε δυσκολίες δεδομένου ότι παραβίασε τους κανονισμούς της ΕΕ καθώς η ίδια εταιρεία που κατείχε τους αγωγούς,μετέφερε και το φυσικό αέριο. Ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις στη Βουλγαρία, η οποία είναι πλήρως εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, πίεζαν τις Βρυξέλλες να κάνουν μια εξαίρεση, η σημερινή κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα δώσει οικοδομική άδεια στη Gazprom. Το κόστος των υποβρύχιων τμημάτων καθώς και των τμημάτων της Ανατολικής Ευρώπης του έργου υπολογίζεται σε 23,5 δις € σύμφωνα με τους υπολογισμούς αξιωματούχου της Gazprom τον περασμένο μήνα.
Πηγή: Russia Today
Επιμέλεια: Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου