ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΝΕΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Οι φήμες γύρω από τη δράση της κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αιωρούνταν επί χρόνια, ωστόσο έγγραφα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών που έρχονται στο φως, μέσα από ένα νέο ντοκιμαντέρ για τη ζωή της, αποδεικνύουν πλέον αυτό που όλοι υποψιάζονταν.
Η Coco Chanel ή Γκάμπριελ Σανέλ, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, η ιέρεια του γυναικείου στιλ, κατά τη διάρκεια του αιματηρότερου πολέμου στην παγκόσμια Ιστορία λειτούργησε ως κατάσκοπος υπέρ των Ναζί.
Στο ντοκιμαντέρ «Η σκιά μιας Αμφιβολίας» (L’ Ombre d’ un Doute) που προβλήθηκε τη Δευτέρα από το France 3, ο Γάλλος ιστορικός Φρανκ Φεράντν ανέφερε πως υπάρχουν έγγραφα του υπουργείου Αμυνας της Γαλλίας τα οποία αποδεικνύουν ότι η κατά τα άλλα κοσμική κυρία του καλού κόσμου εργαζόταν κατά τον πόλεμο απευθείας για τη γερμανική Στρατιωτική Υπηρεσία.
Ενώ οι ερωτικές σχέσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Ναζί, όπως με τον διοικητή της Γκεστάπο στο Παρίσι, τον βαρόνο Hans Gunther von Dincklage, ήταν γνωστές εδώ και χρόνια. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Fracnce 24, είναι η πρώτη φορά που η δημόσια τηλεόραση της Γαλλίας παραδέχεται ότι η Chanel ήταν κατάσκοπος των Γερμανών κατακτητών.
Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ του τρίτου καναλιού της γαλλικής δημόσιας τηλεόρασης, η σχεδιάστρια μόδας εργαζόταν με το κωδικό όνομα «Westminster» (Γουέστμινστερ) και επρόκειτο για αναφορά στη σύντομη σχέση που είχε κατά τη δεκαετία του 1920 με τον Άγγλο Δούκα του Γουέστμινστερ, ενώ είχε για την Abwehr (τη γερμανική Στρατιωτική Υπηρεσία) τον αριθμό μητρώου F-7124.
Επίσης, στο ντοκιμαντέρ αναφέρθηκε πως η Chanel χρησιμοποίησε την επιρροή της στους Γερμανούς κατακτητές στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επαναδιεκδικήσει την επιχείρηση αρωματοποιίας από την εβραϊκή οικογένεια Γουερτχάιμερ (Wertheimer), η οποία είχε αγοράσει τα δικαιώματα του Chanel No. 5 από την Coco το 1924. Ωστόσο, οι προσπάθειές της έπεσαν στο κενό, καθώς οι Γουερτχάιμερ είχαν προλάβει να μεταβιβάσουν την επιχείρηση σε έναν χριστιανό επιχειρηματία ο οποίος μετά το τέλος του πολέμου την επαναπαρέδωσε στην οικογένεια.
Στο ντοκιμαντέρ δεν μπαίνει στο στόχαστρο μόνο ο ρόλος της Chanel κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη Γαλλία, αλλά και της τραγουδίστριας Εντίθ Πιάφ, του κομπέρ και τραγουδιστή Καμπαρέ Μορίς Σεβαλιέ και του Αλεξάντρ-Πιέρ Ζορζ Γκιτρί ή Σάσα Γκιτρί, όπως έγινε γνωστός στο καλλιτεχνικό στερέωμα, καθώς οι καριέρες τους υποστηρίχθηκαν κατά την κατοχή από τη Γερμανική πολιτική προώθησης της Γαλλικής λαϊκής κουλτούρας.
Στο ντοκιμαντέρ έγινε, παράλληλα, μνεία στον πατριωτισμό των καλλιτεχνών Ζοζεφίν Μπέικερ (χορεύτρια) και Ζαν Γκαμπάν (ηθοποιός) οι οποίοι είχαν πάρει ανοιχτά θέση υπέρ του στρατηγού Ντε Γκωλ.
Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου