Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι η ανεξαρτητοποίηση του κουρδικού θύλακα στο βόρειο Ιράκ είναι ουσιαστικά «προκαθορισμένη» και ότι ισραηλινοί ειδικοί προτείνουν να αναγνωριστεί το ταχύτερο το νέο κράτος, εάν σχηματιστεί.
Το Ισραήλ διατηρεί διακριτικά σχέσεις με τους Κούρδους σε διάφορους τομείς από τη δεκαετία του 1960 -συνεργάζεται μαζί τους σε στρατιωτικά θέματα, σε ζητήματα πληροφοριών, συνάπτει οικονομικούς δεσμούς- εν μέρει διότι θεωρεί ότι η εθνική αυτή ομάδα, που αποτελεί μειονότητα σε πολλές χώρες, αποτελεί έναν σύμμαχό του έναντι των Αράβων αντιπάλων του κι όχι μόνο.
Οι Κούρδοι έχουν εκμεταλλευτεί το χάος στο Ιράκ για να επεκτείνουν την αυτόνομη περιοχή τους: έχουν πλέον θέσει υπό τον έλεγχό τους το Κιρκούκ, πόλη όπου βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου. Αυτά θα μπορούσαν να καταστήσουν το ανεξάρτητο Κουρδιστάν που ονειρεύονται πολλοί μειονοτικοί οικονομικά βιώσιμο.
Η Ουάσινγκτον όμως θέλει η ενότητα του Ιράκ, η οποία αμφισβητείται όλο και πιο έντονα, να αποκατασταθεί. Την Τρίτη ο Τζον Κέρι επισκέφθηκε ιρακινούς κούρδους ηγέτες και τους προέτρεψε να επιδιώξουν στενότερη πολιτική ολοκλήρωση με τη Βαγδάτη.
Ο Κέρι συζήτησε την Πέμπτη σχετικά με την κρίση στο Ιράκ με τον Λίμπερμαν στο Παρίσι.
«Το Ιράκ διαλύεται μπροστά στα μάτια μας και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους μοιάζει να είναι ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα» της κρίσης αυτής, είπε ο Λίμπερμαν στον Κέρι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
Μία ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες μετέφερε ταυτόσημη εκτίμηση στον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Πέρες δήλωσε πως είπε στον Ομπάμα ότι δεν θεωρεί πιθανή τη διατήρηση της ενότητας του Ιράκ χωρίς μια «μαζικής κλίμακας» στρατιωτική επέμβαση ξένων δυνάμεων, και πρόσθεσε πως αυτό επιτείνει τον διαχωρισμό των Κούρδων από τη σιιτική πλειονότητα και τη σουνιτική μειονότητα στο Ιράκ.
«Οι Κούρδοι έχουν δημιουργήσει de facto το δικό τους κράτος, το οποίο είναι δημοκρατικό. Μια ένδειξη δημοκρατίας είναι η χορήγηση ισότητας στις γυναίκες» δήλωσε ο Πέρες.
Ο ίδιος εξάλλου επισήμανε πως η Τουρκία μοιάζει να αποδέχεται το status των Κούρδων και ότι τους βοηθά να πωλήσουν πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές. Οι ΗΠΑ διαφωνούν με τη μονομερή πρωτοβουλία του Κουρδιστάν για την πώληση αργού στις διεθνείς αγορές μέσω Τουρκίας χωρίς την έγκριση της Βαγδάτης.
Πηγή: ΑΠΕ,in.gr, skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου