Ειρηνευτικό σχέδιο αποτελούμενο από 14 σημεία για τον τερματισμό της φιλορωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή ο νέος πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, δύο ημέρες αφότου το Κίεβο ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε μονομερή κατάπαυση του πυρός στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, το σχέδιο περιλαμβάνει «αφοπλισμό» των ένοπλων ομάδων και «αποκέντρωση της εξουσίας και την προστασία της ρωσικής γλώσσας μέσω τροποποίησης του Συντάγματος».
Προβλέπει επίσης «εγγυήσεις για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τους ρώσους και ουκρανούς μισθοφόρους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα», αλλά και τη δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας έξι χιλιομέτρων κατά μήκος των ρωσο-ουκρανικών συνόρων.
Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Ποροσένκο με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, η δεύτερη σε διάστημα λίγων ημερών.Ήταν η δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών κατά τις τελευταίες ημέρες και ήλθε δύο ημέρες αφότου η Ουκρανία ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει εντός ημερών σε μονομερή κατάπαυση του πυρός στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, όπου ρωσόφιλοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει δεκάδες πόλεις.
«Ο κ. Ποροσένκο ενημέρωσε [τον κ. Πούτιν] αναφορικά με τα σημαντικότερα σημεία του σχεδίου του ώστε να ρυθμίσει την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία», σημείωσε το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με το Κίεβο, ο ουκρανός πρόεδρος παρέθεσε το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του ειρηνευτικού σχεδίου στα ανατολικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης απελευθέρωσης των ομήρων που έχουν απαγάγει οι ένοπλοι ρωσόφιλοι.
Διεμήνυσε μάλιστα στον κ. Πούτιν πως «περιμένει τη στήριξή του για το ειρηνευτικό σχέδιο» μετά την κατάπαυση πυρός, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.
Από την πλευρά του, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο ρώσος ηγέτης έκανε «μία σειρά σχολίων» πάνω στις προτάσεις Ποροσένκο, τονίζοντας την ανάγκη «άμεσου τερματισμού της στρατιωτικής επιχείρησης» που έχει εξαπολύσει το Κίεβο εναντίον των αυτονομιστών.
Οι συγκρούσεις στα ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 360 ανθρώπους από τον Απρίλιο. Πρόκειται για τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας από την ανεξαρτητοποίησή της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.
Πηγή: ΑΠΕ, skai.gr ΄
Διαβάστε επίσης: http://www.geopolitics.com.gr/2014/06/blog-post_7855.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου