Εκτός ελέγχου τα «κόκκινα δάνεια» καθώς εκτοξεύονται στα 84 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 44,2% (!)
του Εθνικού Προϊόντος. Ζοφώδες… στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση
των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου των τραπεζών (και δη των 4
συστημικών Πειραιώς, Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank) και σύμφωνα με παράγοντα του κλάδου αποτυπώνει τη θεατή πλευρά του προβλήματος.
Γιατί στην αθέταη υπολογίζεται πως «κρύβονται» άλλα 20 με 25 δισ. ευρώ που αφορούν σε ομολογιακά (ως επί το πλείστον επιχειρήσεων) που απλά αναχρηματοδοτούνται στο ελάχιστο, σε δάνεια που καταλήγουν σε υπεράκτιες ή «κρυμμένες χορηγήσεις».
Ο ίδιος παράγων αποδίδει ακριβώς σε αυτή την… αθέατη πλευρά τη «βόμβα» που είχε ρίξει το ΔΝΤ το Φεβρουάριο όταν υπολόγιζε τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών σε 20 δισ. ευρώ. Κάτι που κρατά σε «αναμμένα κάρβουνα» το οικονομικό επιτελείο και τους τραπεζίτες εν όψει των πανευρωπαϊκών ελέγχων προσομοίωσης (stress tests) του φθινοπώρου. Αυτό γιατί στην απευκταία περίπτωση που καταλογιστούν επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες (πέραν των 8,4 δισ. ευρώ των τελευταίων αυξήσεων κεφαλαίου) θα προκληθεί σοβαρό πρόβλημα.
Δυσθεώρητο όμως παραμένει και το «εσωτερικό χρέος» (νοικοκυριών & επιχειρήσεων) στην πραγματική οικονομία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη. Να σημειωθεί πως το σύνολο των καταθέσεων έχει περιοριστεί στα 160 δισ. ευρώ με σταθερά μειούμενο ρυθμό, ενώ η ρευστότητα στην αγορά παραμένει είδος σε ανεπάρκεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δανεισμός κατανέμεται σε επιχειρήσεις (101,3 δισ. ευρώ), σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις 13,676 και σε ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα 100,172 δισ. ευρώ. Από τα τελευταία τα 70,819 δισ. ευρώ αφορούν σε στεγαστικά δάνεια, 27,936 σε καταναλωτικά (τα περισσότερα δεν έχουν εξασφαλίσεις -δηλαδή προσημειωμένα ακίνητα).
Επί της ουσίας συνολικά πρόκειται για μία… τεράστια μαύρη τρύπα (που ξεπερνά τις καταθέσεις) που επουδενί μπορεί να θεωρηθεί διαχειρίσιμη με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Αυτό γιατί ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (των λεγόμενων Non Performing Loans/NPL s) μπορεί να έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία δύο τρίμηνα, ωστόσο το ύψος τους είναι πρακτικά μη διαχειρίσιμο. Γεγονός που υποχρεώνει το νέο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει άμεσα σε συνεννόηση με τους δανειστές για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Και σε αυτή την περίπτωση οι λύσεις είναι μετρημένες δύο-τρεις και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιλαμβάνουν γενναίες διευκολύνσεις για τους αποδεδειγμένα αδύναμους.
Ομως εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την εσωτερική… τεράστια μαύρη τρύπα, σε δυσθεώρητα ύψη παραμένει η ανεργία παρά την οριακή αποκλιμάκωσή της στο 26,5% τον Απρίλιο. Η Ελλάδα κατέχει την εξίσου θλιβερή πρωτιά με την υψηλότατη ανεργία 56,9% μεταξύ των νέων.
Σε εκρηκτικό μείγμα ανεργίας – κόκκινων δανείων αναφερόταν από τις 3 Μαΐου 2013 η «Ε» κάνοντας λόγο για «μολότοφ» ανεργίας που εκτινάσσει και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια απειλώντας τις τράπεζες. Μάλιστα εδώ και πλέον του ενός χρόνου ο Σάββας Ρομπόλης (επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ) προειδοποιούσε πως από τους νέους άνεργους ένας στους τέσσερις θα δήλωνε αδυναμία να πληρώσει τα δάνειά του.
Ο διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ φρόντιζε να προσγειώνει την αισιοδοξία που εκφράζει (από την άνοιξη του 2013) η κυβέρνηση που φαντασιώνεται την επιστροφή στην ανάπτυξη και την ουσιαστική μείωση της ανεργίας.
http://www.enet.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου