Ετικέτες

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΜΠΡΕΖΙΝΣΚΙ ΓΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ (Μικρή συλλογή άρθρων)

P



Ο δρ Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, αμερικανός πολωνικής καταγωγής, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς στον τομέα των διεθνών σχέσεων. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για πολλά χρόνια, ανέλαβε το 1977 την κρίσιμη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τζίμι Κάρτερ. Εγινε γνωστός λόγω των σκληρών θέσεών του έναντι της Σοβιετικής Ενωσης και των διενέξεων που είχε με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Σάιρους Βανς. Ο Μπρεζίνσκι ήταν εξάλλου ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της επιθετικής πολιτικής για την πρόκληση ρηγμάτων στο ανατολικό μπλοκ και την οικονομική εξόντωση της Μόσχας.Στο βιβλίο του ''Η μεγάλη σκακιέρα'' είχε περιγράψει τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία. Πρόσφατα σε άρθρο του στους Financial Times τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του φιλανδικού μοντέλου στην Ουκρανία.
Κατά τη γνώμη του, την πρωτοβουλία στην Ευρώπη πρέπει να αναλάβουν Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ως παράδεισος Ρώσων και Ουκρανών ολιγαρχών αποκτά ιδιαίτερη επιρροή στην κρίση. Ο Μπρεζίνσκι θεωρεί όμως ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να κάνουν θυσίες για να αποφευχθεί μια δυνάμει καταστροφική οικονομική κατάρρευση της Ουκρανίας




Η μεγάλη σκακιέρα- εκδόσεις Λιβάνη 1998



''Κάποια στιγμή μεταξύ του 2005 και του 2010, η Ουκρανία, ιδιαίτερα αν στο μεσοδιάστημα έχει κάνει σημαντικές προόδους στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις της και έχει μετατραπεί εμφανώς σε κεντροευρωπαϊκή χώρα, θα πρέπει να είναι έτοιμη για σοβαρές διαπραγματεύσεις τόσο με την Ε.Ε όσο και με το ΝΑΤΟ.


Στο μεταξύ, είναι πιθανό ότι η γαλλο-γερμανική-πολωνική συνεργασία εντός της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ θα έχει βαθύνει σημαντικά, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας.Αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να γίνει ο δυτικός πυρήνας ευρύτερων ευρωπαϊκών ρυθμίσεων ασφαλείας, που θα ήταν δυνατό να αγκαλιάσουν τελικά τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία. Με δεδομένο το ειδικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον της Γερμανίας και της Πολωνίας για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, είναι πολύ πιθανό ότι η Ουκρανία θα περιληφθεί βαθμιαία στην ειδική γαλλο-γερμανική-πολωνική σχέση. Το 2010, η γαλλο-γερμανο-πολωνο-ουκρανική πολιτική συνεργασία, που αφορά περίπου 230 εκατ. ανθρώπους, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σχέση εταίρων, ενισχύοντας έτσι το γεωστρατηγικό βάθος της Ευρώπης.




Έχει μεγάλη σημασία αν το παραπάνω σενάριο υλοποιηθεί υπό καλές συνθήκες ή σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία....




Το πιο ενοχλητικό απ΄όλα ήταν η απώλεια της Ουκρανίας. Η εμφάνιση ενός ανεξάρτητου ουκρανικού κράτους δεν ήταν μόνο μια πρόκληση για όλους τους Ρώσους, που καλούνται να ξανασκεφτούν τη φύση της δικής τους πολιτικής και εθνοτικής ταυτότητας, αλλά και αντιπροσώπευε ζωτική γεωπολιτική υποχώρηση για το ρωσικό κράτος. Η αποκήρυξη της ρωσικής αυτοκρατορικής ιστορίας, που κράτησε πάνω από 300 χρόνια, σήμανε την απώλεια μιας δυνητικά πλούσιας βιομηχανικής και αγροτικής οικονομίας και 52 εκατ. ατόμων, που είναι επαρκώς συγγενείς με τους Ρώσους από εθνοτική και θρησκευτική άποψη, ώστε να κάνουν τη Ρωσία ένα πραγματικό,μεγάλο και γεμάτο πεποίθηση αυτοκρατορικό κράτος. Η ανεξαρτησία της Ουκρανίας στέρησε επίσης τη Ρωσία από τη κυρίαρχη θέση της στη Μαύρη Θάλασσα, όπου η Οδησσός χρησίμευε ως η ζωτική πύλη της Ρωσίας για το εμπάργκο με τη Μεσόγειο και τον πέραν αυτής κόσμο.




Η απώλεια της Ουκρανίας ήταν κρίσιμης σημασίας από γεωπολιτική άποψη, γιατί μείωσε δραστικά τις γεωστρατηγικές επιλογές της Ρωσίας. Ακόμη και χωρίς τα Βαλτικά κράτη και την Πολωνία, αν η ρωσία διατηρούσε τον έλεγχο της Ουκρανίας, θα μπορούσε να επιδιώξει να είναι ο ηγέτης μιας ισχυρής ευρασιατικής αυτοκρατορίας, στην οποία η Μόσχα θα μπορούσε να κυριαρχεί πάνω στους μη Σλάβους στα νότια και στα νοτιοανατολικά της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Όμως, χωρίς την Ουκρανία και τα 52 εκατ. των Σλάβων αδερφών της, οποιαδήποτε προσπάθεια της Μόσχας να ανοικοδομήσει την ευρασιατική αυτοκρατορία είναι πιθανό να αφήσει τη Ρωσία μόνη της και μπλεγμένη σε παρατεταμένες συγκρούσεις με τους μη Σλάβους που αφυπνίστηκαν εθνικά και θρησκευτικά, με τον πόλεμο στη Τσετσενία να είναι ίσως απλώς και μόνο το πρώτο παράδειγμα τέτοιων συγκρούσεων.


Επιπλέον,με δεδομένα τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στη Ρωσία και τα εκρηκτικά ποσοστά γεννήσεων στους Κεντροασιάτες, οποιαδήποτε νέα ευρασιατική αυτοκρατορία, που θα βασιζόταν καθαρά στη ρωσική δύναμη χωρίς την Ουκρανία, θα γινόταν αναπόφευκτα λιγότερο ευρωπαϊκή και περισσότερο ασιατική κάθε χρόνο που θα περνούσε.


Η απώλεια της Ουκρανίας δεν ήταν μόνο κρίσιμης σημασίας από γεωπολιτική άποψη, αλλά επίσης καταλυτική. Οι ουκρανικές ενέργειες- η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας τον Δεκέμβριο του 1991,η επιμονή της στις κρίσιμες δριαπραγματεύσεις στην Μπέλα Βέζα να αντικατασταθεί η Σοβιετική Ένωση από μια χαλαρότερη Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών και ιδιαίτερα,η ξαφνική, σχεδόν πραξικοπηματική επιβολή ουκρανικής διοίκησης στις σοβιετικές στρατιωτικές μονάδες που είναι σταθμευμένες σε ουκρανικό έδαφος- εμπόδισαν την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών να γίνει απλώς μια άλλη ονομασία μιας πιο συνομοσπονδιακής ΕΣΣΔ. Η πολιτική αυτοδιάθεση της Ουκρανίας παρέλυσε τη Μόσχα......

Επομένως, μια περίοδος ιστορικής και στρατηγικής σύγχυσης στη μετα-αυτοκρατορική Ρωσία είναι αναπόφευκτη. Η συγκλονιστική κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και ιδιαίτερα η παραλυτική και γενικά απρόβλεπτη αποσύνθεση της Μεγάλης Ρώσικης Αυτοκρατορίας έκαναν ώστε να αναπτυχθεί στη Ρωσία μια τεράστια αναζήτηση της ψυχής της.... Τι είναι η Ρωσία; Τι σημαίνει να είναι κανείς Ρώσος;.....


Η Ρωσία είναι εθνικό κράτος το οποίο βασίζεται στην καθαρά ρωσική εθνότητα ή η Ρωσία είναι εξ ορισμού κάτι περισσότερο ( όπως η Βρετανία είναι κάτι περισσότερο από την Αγγλία) και επομένως προορίζεται να είναι αυτοκρατορικό κράτος; Ποια είναι- ιστορικά, στρατηγικά και εθνοτικά- τα καθαυτό σύνορα της Ρωσίας; Θα πρέπει η ανεξάρτητη Ουκρανία να θεωρείται προσωρινή παρεκτροπή,όταν αποτιμάται με αυτούς τους ιστορικούς, στρατηγικούς και εθνοτικούς όρους;; ( Πολλοί Ρώσοι τείνουν να νιώθουν κατά αυτόν τον τρόπο)....

Η αυξανόμενη κλίση της Αμερικής,ιδιαίτερα το 1994, να προσδώσει υψηλή προτεραιότητα στις αμερικανο-ουκρανικές σχέσεις και να βοηθήσει την Ουκρανία να στηρίξει τη νέα εθνική ελευθερία της θεωρήθηκε από πολλούς στη Μόσχα- ακόμη και από τους ''εκδυτικιστές'' - ότι ήταν μια πολιτική που στρεφόταν εναντίον του ζωτικού συμφέροντος της Ρωσίας να επαναφέρει τελικά την Ουκρανία στο κοινό μαντρί. Για πολλά μέλη της ρωσικής πολιτικής ελίτ παραμένει άρθρο πίστης ότι τελικά η Ουκρανία να ''επανενσωματωθεί'' με κάποιο τρόπο. Κατά συνέπεια, η γεωπολιτική και ιστορική αμφισβήτηση εκ μέρους της Ρωσίας της ξεχωριστής ύπαρξης της Ουκρανίας συγκρούστηκε μετωπικά με την αμερικάνικη άποψη ότι μια αυτοκρατορική Ρωσία δεν θα μπορούσε να είναι μια δημοκρατική Ρωσία''.




επιμέλεια: Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics.com. gr

===========================================


Β)Putin ‘wants to rebuild USSR with Ukraine’ – Brzezinski




''Ο Πούτιν θέλει να ξαναφτιάξει την Σοβιετική Ένωση μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία'' αυτό αναφέρει ο 85χρονος Zμπίγκνιου Mπρζεζίνσκι.




Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ανταποκριτή του Euronews Stefan Grobe, o πολιτικός επιστήμων, γεωστρατηγικός αναλυτής και πρώην σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ, δηλώνει πως ο στόχος του ΝΑΤΟ δεν είναι  να αποπλανήσει την Ουκρανία. Θεωρεί ότι η κατάρρευση της ΕΣΣΔ υπήρξε η μεγαλύτερη καταστροφή του 20ού αιώνα και παρομοιάζει την Ουκρανία με ένα βραβείο που επιθυμεί να διεκδικήσει ο Πούτιν. Θεωρεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος ακολουθεί ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο, ενώ ασκεί την κριτική του για τους στρατιώτες χωρίς διακριτικά που προχώρησαν στη κατάληψη της Κριμαίας. Πιστεύει ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες ΗΠΑ και Ρωσία θα μπορούσαν να συνεργαστούν και συναινεί στις οικονομικές διαπραγματεύσεις.
Πιο αναλυτικά :

Grobe: “Dr. Brzezinski, you have been warning against a situation in which Russia would bully Ukraine and destabilise Ukrainian statehood for more than two decades. Did Putin’s action now come as a surprise to you?”
Zbigniew Brzezinski: “No, not at all, because he has told us things such as, ‘the Collapse of the Soviet Union is the greatest calamity of the 20th century.’ Just think what that means: World War I – millions killed. World War II – millions and millions and millions killed, plus the Holocaust. The Cold War – the possibility of a nuclear disaster for all of humanity. No, no, all of that is not as important as the disappearance of a state in which he was a secret policeman, KGB type. He wants to rebuild the Soviet Union. And Ukraine is the prize. If he can get Ukraine he can have a crack at that undertaking.”
Grobe: “We know the Russians are good chess players…”
Brzezinski: “Some of them; some of them are very bad.”
Grobe: “But now it looks like Putin is throwing the chessboard against the wall. Does he know what he is doing? Does he follow a master plan for Ukraine?”
Brzezinski: “Well, he is certainly following a calculus, but a rather short-term one in my judgement. For example, he disguised his troopers that he sent into Crimea as, somehow or other, people from Mars: you don’t know where they are from, right. That’s deniability. That’s a little bit like mafia sending in gangsters to kill someone with their faces covered. Okay, so what does that accomplish? Everybody knows that they are from Russia, but still there is deniability. My guess is that, when he did that, he was contemplating the possibility of then going further. If there is no reaction from the Ukrainians in general and if there is no reaction from the West, he can pull these stunts off in eastern Ukraine, take over district by district, and then eventually dismember Ukraine and then impose a government of his choice in Kyiv.”
Grobe: “You were National Security Advisor to President Carter when the Soviet Union invaded Afghanistan. If you were National Security Advisor to President Obama now that the Russians have invaded Ukraine, what would be your advice?”
Brzezinski: “We ought to convey to the Russians that if they are serious in having a cooperative relationship with Ukraine, though not one hundred percent on their terms, we are also willing to accommodate, because we don’t want a monopolistic relationship with Ukraine. The country needs help, the country needs stabilisation, and both we and the Russians can cooperate in doing that. At the same time, we can assure the Russians that it is not our objective to seduce Ukraine into NATO, which the Russians might view as a military threat. And, incidentally, a large percentage of Ukrainians don’t want to be in NATO, while they do want to be independent. So, it’s quite consistent with political reality. But at the same time we have to convey to him very quietly, not in a fashion that humiliates him, that if he is not inclined to accommodate or if he is even inclined to go further and threaten Ukraine, there will be consequences. If the Russians refuse to accommodate in Crimea, I guarantee you the vast majority of Ukrainians who are not anti-Russian [now] will turn anti-Russian.”
Grobe: “What tools can the US and Europe bring to the table?”
Brzezinski: “Economic accommodations that now exist can be suspended. Money owned by Russians abroad can be put under constraint. There are many things of this sort that can be done that signal to the Russians that there are tangible costs for creating this kind of a challenge almost in the middle of Europe, geographically.”


Επιμέλεια: Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics.com.gr

======================================================================================

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2014.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου