Ετικέτες

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Γερμανικά πυρά προς Ρωσία για την Κριμαία.



Για «τεράστια πολιτική και οικονομική ζημιά» της ίδιας της Ρωσίας και αλλαγή των σχέσεων με την ΕΕ, εάν η Μόσχα συνεχίσει την ίδια πολιτική, προειδοποίησε η Ανγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Κριμαία. Η καγκελάριος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, όχι όμως και των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Παράλληλα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) παγώνει τις διαδικασίες ένταξης της Ρωσίας.«Εάν η Ρωσία συνεχίσει στο δρόμο των τελευταίων εβδομάδων, αυτό δεν θα συνεπάγεται καταστροφή μόνο για την Ουκρανία. Εμείς, ως γείτονες της Ρωσίας, δεν θα το δούμε μόνο ως απειλή και δεν θα αλλάξει απλώς η σχέση της ΕΕ με την Ρωσία.

» Όχι. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ίδια την Ρωσία, οικονομικά και πολιτικά» τόνισε η Μέρκελ, μιλώντας σήμερα στο Κοινοβούλιο.
Η καγκελάριος επανέλαβε ότι οι ενέργειες της Μόσχας αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
«Δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η Ρωσία, αντί να ενεργήσει ως παράγοντας σταθερότητας, επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την αδυναμία του γείτονά της. Εάν εξακολουθήσει να αποσταθεροποιεί την κατάσταση στην Ουκρανία, η ηγεσία της ΕΕ είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση» ξεκαθάρισε.
Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο στρατιωτικής λύσης, υπογραμμίζοντας ότι ΕΕ και οι ΗΠΑ εργάζονται για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, καθώς «αυτό το θέμα δεν μπορεί να λυθεί στρατιωτικά».
Στην ίδια ομιλία η Μέρκελ επιχείρησε να καθησυχάσει την Μόσχα, λέγοντας ότι η εταιρική συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας δεν στρέφεται εναντίον της και τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της δημιουργίας διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, μέσω της Ομάδας Επαφής, προκειμένου «να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου όλα τα θέματα που οδήγησαν στην κρίση».
Η καγκελάριος υποστήριξε ακόμη ότι η κατάσταση στην Κριμαία δεν έχει ομοιότητες με την περίπτωση της Σερβίας και του Κοσόβου και χαρακτήρισε «παράνομο» το επικείμενο δημοψήφισμα, ενώ υποσχέθηκε στο Κίεβο, εκτός από συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, χαλάρωση του καθεστώτος θεωρήσεων και στήριξη στα θέματα προμήθειας ενέργειας.
Μπλόκο του ΟΟΣΑ
Σε ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ανέφερε πως αναβάλλονται όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διαδικασία ένταξης της Ρωσίας στον Οργανισμό, έπειτα από αίτημα των μελών του.
Ο οργανισμός, που εδρεύει στο Παρίσι, ανέφερε στην ίδια ανακοίνωσ πως τα μέλη του συμφώνησαν να «ενισχύσουν τη συνεργασία με την Ουκρανία» για να την βοηθήσουν στις «προκλήσεις δημόσιας πολιτικής τις οποίες αντιμετωπίζει».
Πηγή: AΠΕ, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου