«Να πάω στον Αρη κι' ας πεθάνω»
4 Φεβρουαρίου 2014
Οι Ρώσοι που θέλουν να μετάσχουν στο πρόγραμμα, Mars-1, μιλάνε στην
RBTH για το τι θα πάρουν μαζί τους, γιατί κανείς τους δεν θα θέλει να
επιστρέψει στη Γη, και για το ... πολιτικό σύστημα που θα κτίσουν στον
Άρη!
Αναλυτικά, η συνέντευξη έχει ως εξής:
ΕΡ: Η ερώτηση που αυτονόητα έρχεται πρώτη, είναι: Τι σας ενέπνευσε για να συμμετάσχετε στο Mars One;
Αναστασία: Έμαθα για το πρόγραμμα το 2013 από ένα δελτίο ειδήσεων στην τηλεόραση. Εκείνη την εποχή, ήμουν προβληματισμένη για το τι θα κάνω στη ζωή μου και τότε κατάλαβα: Το όνειρό μου να γίνω κοσμοναύτης δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Είμαι δημοσιογράφος, δεν είμαι επιστήμονας, ούτε κάποια προσωπικότητα με ειδικές γνώσεις για να με πάρουν στο διαστημόπλοιο, τέλος, δεν είμαι πλούσια –εκατομμυριούχος- για να πληρώσω για ένα τέτοιο ταξίδι. Και εκείνη τη στιγμή βλέπω στην οθόνη της τηλεόρασης: Καθένας που το επιθυμεί, μπορεί να δοκιμάσει! Αποφάσισα ότι ήταν ένα σημάδι και θα πρέπει ν’ αρπάξω την ευκαιρία.
Αρτιόμ: Έμαθα για το πρόγραμμα το 2011. Βρισκόμουν στη δουλειά μου και διαβάζοντας διάφορα άρθρα στη Wikipedia για το διάστημα, έτυχε να κάνω link σε ένα άρθρο για το πρόγραμμα Mars One. Από αυτό ξεκίνησαν όλα.
Ταξίδι στο όνειρο
ΕΡ: Δηλαδή και οι δύο σας είχατε
κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το διάστημα. Από πού σας προέκυψε αυτή η αγάπη
για το διάστημα; Σας αρέσει να διαβάζετε βιβλία επιστημονικής φαντασίας; Ή
είναι όπως στο παλιό ανέκδοτο που λέει: Όλα τα αγόρια στη Σοβιετική Ένωση
ονειρεύονταν να γίνουν κοσμοναύτες, επειδή ήταν ο μόνος τρόπος για να «φύγουν»
έξω από τη χώρα;Αναστασία: Όχι, δεν είναι έτσι. Νομίζω ότι και το όνειρο του κάθε σοβιετικού νέου δεν ήταν γι’ αυτό που είπατε. Ονειρεύονταν να γίνουν ήρωες, να κάνουν κάτι το ουσιαστικό. Αυτό, είναι και το δικό μας όνειρο. Θαυμάζω τους ανθρώπους εκείνης της εποχής, είναι για μένα πραγματικοί ήρωες που δεν φοβήθηκαν να ακολουθήσουν το όνειρό τους και να κατάφεραν να κατακτήσουν ότι είχαν ονειρευτεί. Μακάρι να είχαμε περισσότερο από τον ιδεαλισμό τους και σήμερα, αντί για τον κυνισμό που κυριαρχεί. Τέλος πάντων, εγώ δεν «φεύγω» από τη Γη, είμαι μια χαρά εδώ. Απλά πάντα πίστευα ότι είμαστε εδώ για να κάνουμε κάτι μεγαλύτερο.
Αρτιόμ: Ο κόσμος της φαντασίας έχει για μένα και άλλες διαστάσεις, εκτός από τη διαστημική περιπλάνηση. Για παράδειγμα, έχω ονειρευτεί πως ζω σε πράσινο γκαζόν κάτω από ένα θόλο, ή σε νερόμυλο, δίπλα στο ποτάμι. Κάτι παρόμοιο – ονειρικό- είδα και στο ταξίδι στον Αρη. Αυτό ήταν που μ’ έσπρωξε να δηλώσω συμμετοχή. Πολύ περισσότερο που πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να κάνουμε κάτι μεγάλο. Θα είμαστε εμείς αυτοί που θα πετάξουν πρώτοι σε άλλο πλανήτη και σε μόλις δύο χρόνια, ξεκινώντας από το μηδέν, θα προετοιμάσουμε το έδαφος για να έρθουν κι' άλλοι άνθρωποι. Είναι απλά, φανταστικό!
Η Νέα Γη
Αρτιόμ: Θα έπαιρνα μαζί μου ένα σκληρό δίσκο τεράστιας χωρητικότητας, γεμάτο με ταινίες, βιβλία, φωτογραφίες, μουσική ...
Αναστασία: Θα έπαιρνα μαζί μου μια γάτα. Αν και σίγουρα δεν θα επιτρέπεται... Αλλά, θα το ήθελα πολύ. Ελπίζω, ότι για πειραματικούς σκοπούς θα πάρουν κάποια ζώα στο σκάφος.
ΕΡ: Η τελική ομάδα που θα ταξιδέψει στο διάστημα, σίγουρα θα διαμορφωθεί έτσι ώστε θα υπάρχουν άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς. Ποιό νομίζετε ότι θα είναι το πολιτικό σύστημα στον Άρη;
Αναστασία: Νομίζω ότι σε κάθε πλήρωμα πρέπει υπάρχει καπετάνιος που θα παίρνει τις υπεύθυνες αποφάσεις. Αυτός, πρέπει να είναι έξυπνος και ικανός. Μια εξαιρετική προσωπικότητα...
Αρτιόμ: Έτσι, θα έχουμε μοναρχία! (γελάει). Στην πραγματικότητα, στην ομάδα σίγουρα θα υπάρχουν εκπρόσωποι από τέσσερις ηπείρους.
Αναστασία: Στην ομάδα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένας Ρώσος! Και σίγουρα ένας Αμερικανός.
ΕΡ: Και για το θέμα της συνέχισης της ζωής στο νέο πλανήτη;
Αναστασία: Αυτό που ρωτάτε μέχρι στιγμής δεν έχει ούτε καν τεθεί σε συζήτηση. Είναι πολύ επικίνδυνο. Και ακόμα, αν μια γυναίκα καταφέρει να γεννήσει εκεί, δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με το παιδί, πώς θα είναι.
Αρτιόμ: Να δοκιμάσουμε βέβαια, μπορούμε... Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πώς αυτό είναι δυνατό να γίνει με τη διαφορετική βαρύτητα του πλανήτη και την ακτινοβολία.
Εισιτήριο one-way
ΕΡ: Το ταξίδι αυτό έχει πολλούς
επικριτές. Μερικοί μάλιστα αναφέρονται σε αυτό σαν μια «μαζική αυτοκτονία». Πώς
νιώθετε για το ότι είναι στη μοίρα των μελών της αποστολής να πεθάνουν στον
Κόκκινο Πλανήτη;Αρτιόμ: Οι άνθρωποι σταματούν πάντα άλλους ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν κάτι μεγάλο. Έτσι ήταν μάλλον, όταν οι άνθρωποι αναχωρούσαν για το πρώτο ταξίδι στην Αμερική ή για την Αυστραλία. Και πάντα υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι «δεν θα τα καταφέρετε». Αλλά υπήρχαν και οι άλλοι άνθρωποι. Αυτοί που προσαρμόστηκαν στις δύσκολες συνθήκες της ζωής και κατάφεραν να πετύχουν το στόχο τους.
Αναστασία: Το σύνθημά μου είναι: «Να δω το διάστημα και ας πεθάνω». Μόλις θα εκπληρώσω το όνειρό μου, μπορώ να πεθάνω ήσυχη. Αλλά δεν είμαι αυτοκτονική, αγαπώ τη ζωή. Δεν φοβάμαι όμως να πεθάνω στον Άρη.
ΕΡ: Και αν παρ’ όλα αυτά, εμφανιστεί η δυνατότητα επιστροφής στη Γη;
Αρτιόμ: Γιατί να επιστρέψουμε; Ας πούμε ότι έχουμε ζήσει εκεί πενήντα χρόνια και όλες οι επαφές που μας συνδέουν με τη Γη έχουν χαθεί. Να γυρίσουμε πίσω μόνο για να δούμε και πάλι το γαλάζιο ουρανό; Δεν ξέρω. Για να δούμε τους απογόνους των συγγενών μας; Έτσι γενικά και αόριστα, δεν βλέπω το λόγο.
Αναστασία: Εξαρτάται από το πώς θα περνάμε το χρόνο μας εκεί. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι πολύ δύσκολο σωματικά. Θα ήθελα να επιστρέψω, αν εκείνη τη στιγμή θα ήταν ζωντανοί οι γονείς μου. Έτσι απλά, όχι.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αναζητώντας νερό στον Άρη
5 Νοεμβρίου 2013
Ο δημιουργός της μοναδικής ρωσικής συσκευής που είναι εγκατεστημένη στο όχημα Curiosity,
Ίγκορ Μιτροφάνοφ, σε συνέντευξη που έδωσε, μιλάει για τις
ιδιαιτερότητες του εδάφους του Άρη και στις έρευνες για νερό στον
κόκκινο πλανήτη.
Στο σκάφος υπάρχει το ρωσικό φασματοσκόπιο ουδετερονίων, το οποίο επιτρέπει τη μέτρηση της συγκέντρωσης υδρογόνου στο έδαφος, εκπέμποντας ισχυρούς παλμούς νετρονίων και μετρώντας την αντανάκλασή τους. Τι ανακάλυψε σε αυτό το διάστημα η ρωσική συσκευή και που θα πρέπει να αναζητηθεί ζωή στον γειτονικό πλανήτη; Γι’ αυτά μιλάει ο επικεφαλής του πειράματος DAN, διδάκτορας Φυσικών και Μαθηματικών επιστημών, διευθυντής του εργαστηρίου του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Ίγκορ Μιτροφάνοφ.
Μοιάζει με την έρημο στη γή
Gazeta.ru: Πείτε μας για τα πρώτα αποτελέσματα της εργασίας της ρωσικής συσκευής.
Ίγκορ Μιτροφάνοφ, επικεφαλής του πειράματος DAN. Πηγή: ITAR-TASS
Ελπίδες
ΕΡ: Δικαίωσε η DAN τις προσδοκίες των σχεδιαστών της; ΑΠ: Όχι μόνο τις δικαίωσε, αλλά και τις ξεπέρασε. Φέτος τον Αύγουστο, έληξε ο χρόνος εγγύησης λειτουργίας της γεννήτριας νετρονίων, αλλά αυτή εξακολουθεί να λειτουργεί κατά τον προβλεπόμενο τρόπο «εκτός προγράμματος». Διεξάγουμε κατά μέσο όρο μία μέτρηση την κάθε αρειανή ημέρα. Η διάρκεια της μέτρησης είναι περίπου 15 λεπτά και αυτές πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των στάσεων του οχήματος.
Με βάση τις παρατηρήσεις μας από τροχιά με την άλλη συσκευή μας, τη HEND (πρόγραμμα Mars Odyssey), αναμέναμε ότι το νερό στον κρατήρα Γκέιλ θα ήταν πολύ περισσότερο, 5%-7% κατά βάρος. Υποθέτουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του νερού στο έδαφος βρίσκεται βαθύτερα από 60 εκατοστά (μέχρι αυτό το βάθος βλέπει το DAN), περίπου σε βάθος 1 μέτρου (μέχρι αυτό το βάθος ερευνά με καθετηρίαση η συσκευή HEND). Πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον συμπέρασμα, και σημαίνει ότι η κύρια ποσότητα νερού στον κρατήρα Γκέιλ βρίσκεται σε βάθος 1 μέτρου και περισσότερο. Η συγκεκριμένη υπόθεση ελέγχεται αυτό το διάστημα με βάση τα στοιχεία των μετρήσεων των δυο συσκευών μας.
„
Το θέμα είναι που βρίσκεται [το νερό], σε τι ποσότητα, ποια είναι η ιστορία του. Αυτά τα συγκεκριμένα ερωτήματα έχουν ενδιαφέρον, παράλληλα με την πιθανότητα πρωτογόνων μορφών ζωής στον Άρη, αν ακολουθήσουμε τη λογική ότι «εκεί που υπάρχει νερό, υπάρχει και ζωή»
ΕΡ: Η DAN
δεν μετρά την περιεκτικότητα σε νερό, αλλά τη συγκέντρωση υδρογόνου. Μπορούμε
να ξεχωρίσουμε το υδρογόνο στο νερό, από εκείνο που βρίσκεται σε κατάσταση
ένωσης στα ορυκτά; Το θέμα είναι που βρίσκεται [το νερό], σε τι ποσότητα, ποια είναι η ιστορία του. Αυτά τα συγκεκριμένα ερωτήματα έχουν ενδιαφέρον, παράλληλα με την πιθανότητα πρωτογόνων μορφών ζωής στον Άρη, αν ακολουθήσουμε τη λογική ότι «εκεί που υπάρχει νερό, υπάρχει και ζωή»
ΑΠ: Οι μέθοδοι πυρηνικής Φυσικής επιτρέπουν την καταγραφή του πυρήνα των υλικών και δεν επιτρέπουν να προσδιοριστεί σε ποια χημική ένωση βρίσκεται το υδρογόνο. Για να γίνει αυτό πρέπει να εφαρμοστούν οι μέθοδοι της αναλυτικής Χημείας. Γι’ αυτό, τα στοιχεία μας επιτρέπουν να εκτιμηθεί άμεσα μόνο η ύπαρξη υδρογόνου μέσα σε ένα υλικό. Το γεγονός ότι βρίσκεται μέσα στο νερό προσδιορίζεται από τα στοιχεία μετρήσεων άλλων συσκευών.
Αισιοδοξία για νερό
ΕΡ: Στις ανακοινώσεις στη Δύση για την
εργασία του Curiosity αφθονούν οι αναφορές για ανακάλυψη νερού. Μήπως είναι
τραβηγμένοι ανάλογοι ισχυρισμοί για νερό; ΑΠ: Όχι, δεν είναι. Το γεγονός ότι στον Άρη η βασική χημική ένωση που περιέχει υδρογόνο είναι το νερό, μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστα αποδεδειγμένο γεγονός. Το θέμα είναι που βρίσκεται, σε τι ποσότητα, ποια είναι η ιστορία του. Αυτά τα συγκεκριμένα ερωτήματα έχουν ενδιαφέρον, παράλληλα με την πιθανότητα πρωτογόνων μορφών ζωής στον Άρη, αν ακολουθήσουμε τη λογική ότι «εκεί που υπάρχει νερό, υπάρχει και ζωή».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του DAN, για την ώρα όλα είναι προβλέψιμα. Το νερό είναι κάπως λιγότερο από ό,τι περιμέναμε, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να μιλάμε για ανατροπή στις αντιλήψεις μας. Ειδικά από τη στιγμή που το όχημα προχωρά, και η συσκευή λειτουργεί. Ας περιμένουμε, να δούμε τι μας περιμένει στο μέλλον.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αναζητούν ζωή στον Άρη
7 Δεκεμβρίου 2012
Διευρύνεται η διεθνής συνεργασία για την κατάκτηση του ηλιακού
συστήματος. Προηγμένος εξοπλισμός από τη Ρωσία βρίσκεται τοποθετημένος
σε αμερικάνικα διαστημικά σκάφη, και ήδη αναζητεί ίχνη ζωής στον Άρη,
και νερό στο φεγγάρι.
Στο τέλος Νοεμβρίου του 2012, το Διοικητικό Συμβούλιο του
Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ενέκρινε ένα σχέδιο συμφωνίας με τη Ρώσικη Ομοσπονδιακή
Υπηρεσία Διαστήματος (Roskosmos), για το
πρόγραμμα αποστολής στον Άρη, «ExoMars». Ο κύριος στόχος της είναι η αναζήτηση για πιθανές
πηγές ζωής στον Κόκκινο πλανήτη. «Το project βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο
εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Franco Bonacina. Με την
υπογραφή αυτής της συμφωνίας, η ευρωπαϊκή πλευρά ουσιαστικά δηλώνει ότι είναι
έτοιμη να προχωρήσει στην υπογραφή του κύριου εγγράφου για τη συνεργασία».
Το σχέδιο της συμφωνίας, προβλέπει ανάμεσα στα άλλα, ότι
οι ευρωπαίοι ειδικοί θα κατασκευάσουν την τροχιακή μονάδα TGO (Trace Gas
Orbiter), κύρια αποστολή της οποίας είναι η μελέτη των ιχνών των αερίων
συστατικών της ατμόσφαιρας του Άρη. Η εκτόξευση έχει αρχικά προγραμματιστεί για
το 2018. Οι ευρωπαίοι θα αναπτύξουν επίσης, για τον Άρη, το σκάφος προσεδάφισης
- όχημα εδάφους, EDM. Οι ρώσοι επιστήμονες θα κατασκευάσουν τα επιστημονικά
όργανα της τροχιακής μονάδας, ενώ η ρωσική πλευρά θα παρέχει επίσης τον πύραυλο
φορέα «Proton-M», για την εκτόξευση της διαστημικής μονάδας από το κοσμοδρόμιο
του Μπαϊκονούρ.
Ρωσο-αμερικανικό πρόγραμμα
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η εκτόξευση του
«Proton» με την αρειανή μονάδα θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2016. Να
σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει συσσωρεύσει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στην
παροχή επιστημονικών οργάνων σε διεθνή έργα. Για παράδειγμα, το αμερικανικό
αρειανό όχημα Curiosity, θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα
ρωσο-αμερικανικό πρόγραμμα. Στο σκάφος, έχουν τοποθετηθεί δέκα επιστημονικά
όργανα, ανάμεσά τους και ρώσικος εξοπλισμός, συνολικής μάζας 75 kg.
Όπως είπε σε αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε,
ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών (ΙΔΕ) της
Ρώσικης Ακαδημίας Επιστημών (ΡΑΕ), Γιούρι Ζάϊτσεφ, «η επιφάνεια του Άρη είναι
καλυμμένη με σκόνη, που μεταφέρεται από πλανητικές θύελλες σκόνης. Ετσι, για να
ανακαλύψουμε τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές για την έρευνα σε ορυκτά και
βιοδείκτες, πρέπει να δούμε μέσα από το στρώμα της σκόνης». Αυτό το στόχο έχει
σαν αποστολή του, το ρώσικο επιστημονικό όργανο DAN, που σχεδιάστηκε στο
Εργαστήριο Φασματοσκοπίας Κοσμικών Ακτινών Γ, του Ινστιτούτου Διαστημικών
Ερευνών.
Το DAN, που θα είναι τοποθετημένο επί του αμερικάνικου αρειανού
οχήματος, εκπέμπει ισχυρούς παλμούς νετρονίων, τα οποία «φωτίζουν» και
σκιαγραφούν την επιφάνεια του Άρη σε βάθος περίπου ενός μέτρου. Η αντανάκλαση
της δέσμης των εκπεμπόμενων νετρονίων από την επιφάνεια, έχει την ιδιότητα να
εξαρτάται από την παρουσία του υδρογόνου στο υλικό. Στοιχείου που αποτελεί
μέρος του μορίου του νερού. Επομένως, με βάση το «νετρονιογράφημα» της
επιφανείας από το DAN, οι ερευνητές θα μπορούν να υπολογίσουν την
περιεκτικότητα του υλικού σε νερό, κάτω από τους τροχούς του αρειανού οχήματος.
Ετσι, θα εξερευνούν τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές με υψηλή περιεκτικότητα σε
νερό στα ορυκτά του κόκκινου πλανήτη. Και αυτές οι περιοχές είναι που έχουν για
μάς το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην αναζήτηση σημαδιών ζωής».
Ο προκάτοχος του DAN, έχει επίσης κατασκευαστεί από το
ΙΔΕ της ΡΑΕ, όπως το ίδιο και το αντίστοιχο επιστημονικό όργανο, που επί 10
χρόνια λειτουργούσε στον αμερικανικό δορυφόρο, Mars Odyssey.
Νερό στη Σελήνη
Όμως, δεν είναι μόνο στον Άρη που ψάχνουμε για ζωή. Η
αμερικάνικη διαστημική κάψουλα Lunar Reconnaissance
Orbiter (LRO), που
εκτοξεύτηκε το φθινόπωρο του 2009, απέδειξε πρόσφατα ότι και το φεγγάρι
έχει
νερό. Με τη μορφή πάγου. Και πάλι η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια ενός
ρώσικου
επιστημονικού οργάνου, που ονομάζεται LEND - Lunar Exploration Neutron
Detector (ανιχνευτής νετρονίων). Το περισσότερο νερό, όπως ανακοίνωσε
ο διευθυντής ενός από τα ερευνητικά εργαστήρια του ΙΔΕ, Ίγκορ
Μιτροφάνοφ,
βρέθηκε στον Νότιο Πόλο.
Λεπτομέρειες για την ίδια τη συσκευή, έδωσαν οι
δημιουργοί του, οι νέοι επιστήμονες του ΙΔΕ, Μαξίμ Μοκροούσοφ και Αντόν Σάνιν. «Το
LEND
πιάνει τα νετρόνια από
απόσταση. Τα νετρόνια είναι σωματίδια τα οποία σε γενικές γραμμές
«διαισθάνονται» την ύπαρξη του νερού. Όσο λιγότερα είναι τα νετρόνια και όσο
μικρότερη είναι η ενέργεια τους, τόσο περισσότερο νερό υπάρχει. Έτσι απλά.
Στους πόλους της Σελήνης υπάρχουν κρατήρες όπου συγκεντρώνεται νερό. Αυτό δεν
είναι σαν το νερό τον πάγο, όπως το
κατανοούμε στη γη, είναι κάτι σαν υγρή άμμος, από την οποία είναι αναγκαίο να
το εξάγουμε».
Το γεγονός της παρουσίας του νερού στη Σελήνη θα μπορούσε
να επιφέρει διορθώσεις στον σχεδιασμό των περαιτέρω πλανητικών
εξερευνήσεων.«Έχουμε βρει στο σεληνιακό έδαφος τμήματα που έχουν μέχρι και 10%
νερό», είπε ο Μαξίμ Μοκροούσοφ. «Η εμπειρία από την ύπαρξη νερού στη Σελήνη θα
μας είναι χρήσιμη στην εξερεύνηση του Άρη, που μοιάζει περισσότερο στη Γη, αν και
είναι κατά πολύ πιο κρύος πλανήτης και έχει διαφορετική ατμόσφαιρα. Αν δεν
βρίσκαμε τίποτα στο φεγγάρι, θα πετούσαμε κατευθείαν στον Άρη, χωρίς ενδιάμεσο
σταθμό. Αλλά η πτήση στον Κόκκινο πλανήτη, διαρκεί 9 μήνες και έτσι πρέπει να
μελετήσουμε όλες τις πιθανές καταστάσεις που τυχόν θα αντιμετωπίσουμε σε ένα
τόσο μακροχρόνιο ταξίδι στο διάστημα. Είναι αλήθεια, ότι στο φεγγάρι, στο οποίο
φτάνουμε μετά από τέσσερις μέρες πτήσης, δεν είμαστε σε θέση να ζήσουμε. Οι
συνθήκες είναι ακραίες. Αλλά η Σελήνη θα αποτελέσει το «πολύγωνο δοκιμών» μας,
για τις αποστολές μας στον Άρη».
Στο εγγύς μέλλον, η Ρωσία θα συνεχίσει κατά πάσα
πιθανότητα να συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα για την αναζήτηση ζωής και νερού
στο ηλιακό μας σύστημα. Μετά από τρία χρόνια, θα ξεκινήσει ένα μεγάλης κλίμακας
ρωσο-ευρωπαϊκό σχέδιο για την εξερεύνηση της Σελήνης, με τις μονάδες,
Luna-Resource και Luna-Globe. «Όπως γνωρίζουμε, η Ρώσικη Ομοσπονδιακή Υπηρεσία
Διαστήματος ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα μεγάλης κλίμακας έργο για τη μελέτη
της σεληνιακής επιφάνειας. Η Ευρώπη, κυρίως η Γερμανία, ενδιαφέρονται να
συμμετέχουν σε αυτό το πολλά υποσχόμενο έργο», εξήγησε ο Πρόεδρος του
Διοικητικού Συμβουλίου του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου DLR, Johann-Dietrich Wörner.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Νέα διαστημική αποστολή της Ρωσίας στον Phobos, το… τρομερό φεγγάρι του Αρη
15 Οκτωβρίου 2013, 14:34
Η πρώτη – αποτυχημένη- αποστολή στο φεγγάρι του Αρη είχε πραγματοποιηθεί το 2011, όταν το ρωσικό διαστημόπλοιο συνετρίβη στη Γη.
Η νέα απόπειρα για την συλλογή υλικού από το μεγαλύτερο φεγγάρι του Αρη θα γίνει μεταξύ 2020 και 2022, με το όνομα «Μπούμερανγκ» και φιλοδοξεί να οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις σχετικά με τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος .
Το συγκεκριμένο φεγγάρι , που πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη Φόβος, θεωρείται αστεροειδής που εμπεριέχει υλικό από την πρώιμη περίοδο της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος , αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερίζουν για την καταγωγή του .
Η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα της Ρωσίας να λάβει δείγματα από τον φεγγάρι Phovos έγινε με την αποστολή Phobos - Grunt , τον Νοέμβριο του 2011, που κόστισε 5 δισεκατομμύρια ρούβλια ( 165 εκατομμύρια δολάρια , κατά την τότε ισοτιμία ) όταν ένας πύραυλος αποκολλήθηκε από το διαστημικό σκάφος και έπεσε στη Γη δύο μήνες αργότερα.
Πηγή: RIA Novosti
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου