Ετικέτες

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Γερμανικά εγκώμια αλλά και επιστροφή στη δραχμή


Διαλλλιέχτεεε !!!

Πληθαίνουν οι εγκωμιαστικές δηλώσεις και τα θετικά δημοσιεύματα από τον γερμανικό συστημικό Τύπο για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της, στον οποίο πιστοποιείται ότι αποκατέστησε τη σταθερότητα και ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων προς τη χώρα.

Ωστόσο, η συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ γερμανική Αριστερά δεν είναι τόσο αισιόδοξη για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και στο βάθος βλέπει δραχμή...


Μετά την «Bild» της περασμένης Παρασκευής, που κατατάσσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στους «κερδισμένους» της ημέρας, ήρθε χθες η σειρά της «Welt am Sonntag» να απονείμει εύσημα στον Αντώνη Σαμαρά «για την υπευθυνότητα με την οποία διαχειρίζεται την κρίση». Η εφημερίδα παρατηρεί ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός δείχνει ότι μια χώρα μπορεί όντως να σταθεροποιηθεί εν μέσω της πιο βαθιάς κρίσης και μάλιστα να κυβερνηθεί». «Ο Σαμαράς έγινε φορέας ελπίδων» υποστηρίζει με τη σειρά της η «Bild».

Και οι δύο εφημερίδες του ομίλου Springer, οι οποίες είχαν πρωταγωνιστήσει στις επικρίσεις εις βάρος της Αθήνας από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση, διακρίνονται τώρα για τα θετικά τους σχόλια. Όμως, θετικοί είναι και οι τόνοι για την Ελλάδα από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν αξιολογούν θετικά το γεγονός ότι η Ελλάδα βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά της και έχει μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αθήνας από τον οίκο Fitch ήρθε να προσθέσει στα εγκώμια και την έξωθεν καλή μαρτυρία. «Ο κύριος Σαμαράς έχει εκπλήξει πολλούς με την ικανότητά του να διατηρεί την πορεία των μεταρρυθμίσεων και να αποκαθιστά με αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα» παρατηρεί σε συνέντευξή του προς την «Welt am Sonntag» ο Όλι Ρεν.


Οι γερμανικές εκλογές θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη

Ουδείς αρνείται ότι η διαχειριστική πρόοδος της Αθήνας έχει τεράστιο κοινωνικό και αναπτυξιακό κόστος. Ο ένας στους τρεις Έλληνες είναι άνεργος και το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Έτσι, όπως υπογραμμίζει και η «Welt am Sonntag», ο Σαμαράς έχει σημειώσει ήδη δύο επιτυχίες: «Ικανοποιεί τους πιστωτές και ταυτόχρονα σταθεροποίησε, έως έναν βαθμό, την ελληνική πολιτική και την κοινωνία». Αυτό είναι και το ζητούμενο στην παρούσα φάση.
Σενάριο γερμανικής Αριστεράς για «Grexit»

Έρευνα του πολιτικού ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ του γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς παρουσιάζει την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή σχεδόν ως μονόδρομο. Κι αυτό, για να σωθεί η Ευρωζώνη.

«Για να επιζήσει η Ε.Ε. θα πρέπει να επιτραπεί η έξοδος χωρών από τη ζώνη του ευρώ» υποστηρίζει η έρευνα του γερμανικού πολιτικού ιδρύματος, την οποία υπογράφουν ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος των Ηνωμένων Εθνών Χάινερ Φλάσμπεκ και ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κώστας Λαπαβίτσας. Στόχος της έρευνάς τους είναι να εξετάσουν τις αιτίες της κρίσης του ευρώ και να αναδείξουν εναλλακτικές προτάσεις για το ξεπέρασμά της.


Η πολιτική της λιτότητας δυναμιτίζει ευρώ και Ε.Ε.

Η πρώτη και βασική διαπίστωση της έρευνας είναι ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη όχι μόνο έχει αποτύχει, αλλά εγκυμονεί και τον κίνδυνο να οδηγήσει την Ε.Ε. σε αδιέξοδο. Ο Χάινερ Φλάσμπεκ εκτιμά ότι «το πρόγραμμα προσαρμογής που εφαρμόζεται σε Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και στην Ιταλία οδηγεί την Ευρώπη στην οικονομική καταστροφή. Το πιθανότερο είναι η μείωση των μισθών και η πολιτική της λιτότητας στα δημοσιονομικά να εκτοξεύσει και σε αυτές τις χώρες την ανεργία πλέον του 20%».

Οι δύο ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πολιτική των περικοπών στους μισθούς και στα δημόσια έξοδα δεν έχει οδηγήσει καμία χώρα του κόσμου να βγει από την κρίση. Όπως τονίζει ο καθηγητής Λαπαβίτσας, η Ελλάδα ακολουθεί αυτόν τον «αδιέξοδο» δρόμο για να παραμείνει στην Ευρωζώνη. «Κάνοντας όμως αυτό, δημιουργεί τρομακτικές συνθήκες στην οικονομία, τις οποίες όλοι γνωρίζουμε, όπως είναι η ανεργία και η τεράστια ύφεση, και δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη. Η Ελλάδα μένει, λοιπόν, στην Ευρωζώνη εφαρμόζοντας την πολιτική της τρόικας, βραχυπρόθεσμα. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα υποσκάπτει όμως την οικονομία της» προσθέτει.

Κατά την άποψη των δύο οικονομολόγων, η κατάσταση στη ζώνη του ευρώ έχει φθάσει σε οριακό σημείο. Για αυτόν τον λόγο οι λύσεις που προτείνουν για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας στα κράτη-μέλη είναι δραστικές.

«Ως εναλλακτικές λύσεις ενδείκνυνται είτε ισχυρές αυξήσεις των μισθών στη Γερμανία για ένα μεγάλο διάστημα, δηλαδή για τα επόμενα 10-15 χρόνια, είτε να δοθεί η ευκαιρία σε αυτές τις χώρες που δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος να βγουν από τη νομισματική ένωση, χωρίς όμως βγουν από την Ε.Ε.» εκτιμά ο κ. Φλάσμπεκ.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις πρόσφατες σχετικά χαμηλές αυξήσεις που πέτυχε το συνδικάτο μετάλλου (IG-Metall) στη Γερμανία, ο κ. Φλάσμπεκ αμφιβάλλει ότι στη χώρα αυτή υπάρχει η θέληση για αισθητή αύξηση των μισθών.


Επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή

Έτσι, οι δύο οικονομολόγοι προτείνουν για χώρες όπως η Ελλάδα την έξοδο από τη νομισματική ένωση. Αυτήν τη λύση ο κ. Λαπαβίτσας την είχε διατυπώσει ήδη από το 2010. Η Ελλάδα θα μπορούσε τότε να είχε κάνει παύση πληρωμών και να ζητήσει διαγραφή του χρέους, που ο μεγάλος όγκος του τότε ήταν σε ομόλογα για τα οποία ίσχυε μάλιστα η ελληνική νομοθεσία.

Η έξοδος θα προκαλούσε μεν ένα σοκ στην οικονομία, αλλά, όπως τονίζει ο κ. Λαπαβίτσας, αυτό το σοκ δεν θα οδηγούσε σε μία συρρίκνωση της τάξεως του 20 με 25% που ζούμε σήμερα. Αυτό θα οδηγούσε στην ανάκαμψη με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2-3% που προβλέπονται με το σημερινό καθεστώς. Για τον κ. Λαπαβίτσα, η λύση της ελληνικής εξόδου από το ευρώ μοιάζει με μονόδρομο.

Εκτός αυτού, προσθέτει, θα πρέπει η Ελλάδα να σταματήσει την αποπληρωμή του χρέους και να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις για τη διευθέτησή του.

Με αυτές τις απόψεις, ως προς τη διαδικασία της εξόδου από το ευρώ, συμφωνεί και το Κόμμα της Αριστεράς, το οποίο από το 2010 καταψηφίζει στη γερμανική Βουλή τα δανειακά προγράμματα προς την Ελλάδα, με την αιτιολογία ότι είναι αναποτελεσματικά. Η αντιπρόεδρος του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας Σάρα Βάγκενκνεχτ σημειώνει ότι «μια έξοδος θα είχε βέβαια και αρνητικές συνέπειες. Π.χ., επειδή η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος θα ήταν μεγάλη, τα εισαγόμενα προϊόντα θα ακρίβαιναν πολύ.

Θα ήταν, λοιπόν, σκόπιμο οι χώρες του Νότου που βρίσκονται υπό την επίβλεψη της τρόικας να συνεργαστούν και να αναπτύξουν μια κοινή στρατηγική. Αυτό θα διευκόλυνε τη θέση της Ελλάδας. Μια μεμονωμένη έξοδος της χώρας θα μπορούσε να τη φέρει σε μια πολύ δύσκολη θέση».


Deutsche Welle

Πηγή : styx.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου