Παρέμβαση στα εσωτερικά της ΕΕ οι τουρκικές δηλώσεις για Προεδρία, λέει η ΥΠΕΞ
Νοεμβρίου 17, 2011 — Λουκάς Δ. ΣυμπεράςΟι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σε σχέση με το θέμα της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν ύβρη και απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της ΕΕ, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει πάρει απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά θα πάρει απάντηση και από το Συμβούλιο της ΕΕ στα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου.
Ταυτόχρονα, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μελετά «πολύ σοβαρά τα πολιτικά και νομικά βήματα στα οποία θα προβούμε στην περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει τις παράνομες ενέργειες της όσον αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μας», ενώ σημείωσε ότι κατά την επίσκεψη εντός των ημερών του Υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου στην Κύπρο θα δούμε τα θέματα που έχει εγείρει ο Λίβανος αναφορικά με τη συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ Κύπρου και Λιβάνου και πολλά άλλα θέματα για τη μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και θέματα συνεκμετάλλευσης.
Σε δηλώσεις μετά την παρουσίαση στην Επιτροπή Οικονομικών του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2012, ο οποίος προνοεί δαπάνες 87,16 εκατομμύρια ευρώ, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι παρουσιάζει μια μικρή αύξηση 3,68% σε σύγκριση με άλλα Υπουργεία, όπου υπάρχουν μειώσεις, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες ανάγκες της Κύπρου για την κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί σε προσωπικό η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες τόσο σε ό,τι αφορά σε προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και σε προσωπικό άλλων Υπουργείων και όλα αυτά τα ποσά περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.
Συνεπώς, συνέχισε, οι αυξημένες δαπάνες που παρατηρούνται στον προϋπολογισμό οφείλονται στα ποσά αυτά για την Προεδρία.
Ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε την Επιτροπή για τις δραστηριότητες και τους στόχους του Υπουργείου Εξωτερικών που αφορούν, κατά κύριο λόγο, «στην προσπάθεια για προώθηση των θέσεων μας αναφορικά με το πρώτο εθνικό μας θέμα που είναι το Κυπριακό, το οποίο περνά μια αρκετά κρίσιμη φάση».
Οσον αφορά στο θέμα των ενεργειών για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην ΑΟΖ, αλλά και για το θέμα που αφορά στην καταγγελία των απειλών και των παράνομων ενεργειών της Τουρκία σε σχέση με τα θέματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι ενημέρωσε την Επιτροπή Οικονομικών για τη δημιουργία μιας νέας Διεύθυνσης στο Υπουργείο Εξωτερικών, της Διεύθυνσης Ενέργειας Πολιτικού Σχεδιασμού και Θαλασσίων Υποθέσεων, η οποία δημιουργήθηκε με την ανάληψη των καθηκόντων της.
Πρόσθεσε ότι η Διεύθυνση αυτή ”χειρίζεται τα θέματα που αφορούν στην ΑΟΖ μας», αλλά χειρίζεται και θέματα παρεμφερή, όπως οι Συμφωνίες για την Ερευνα και τη Διάσωση, όλες οι Συμφωνίες που αφορούν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ και οι Συμφωνίες Συνεκμετάλλευσης με τα γειτονικά κράτη. «Ενημέρωσα, επίσης, για τις προτεραιότητες και τη σημασία της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ”, είπε.
Κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι ξένη εταιρεία αναλαμβάνει τη διεξαγωγή ερευνών για την Τουρκία και ερωτηθείσα πώς θα αντιδράσει η Κυπριακή Δημοκρατία αν παραβιαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι όλα αυτά τα δημοσιεύματα «θα τύχουν πολύ σοβαρής μελέτης και θα προσπαθήσουμε να πάρουμε πολύ περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό», προσθέτοντας ότι «από τα δημοσιεύματα φαίνεται ότι αυτές οι συμφωνίες, που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, αφορούν σε περιοχές που έχουν να κάνουν με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, στα νότια της Τουρκίας».
«Θα πρέπει να δούμε ακριβώς ποιες περιοχές θα αφορούν αυτές οι διερευνητικές εξορύξεις. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο μέχρι στιγμής. Εμείς, μελετούμε πολύ σοβαρά τα πολιτικά και νομικά βήματα στα οποία θα προβούμε στην περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει τις παράνομες ενέργειες της όσον αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ΑΟΖ μας», είπε η κ. Μαρκουλλή, προσθέτοντας ότι «είναι για αυτό που όλες αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας είτε αφορούν συμφωνίες με το ψευδοκράτος ή συμφωνίες της Τουρκίας με ξένες εταιρείες εμείς τις παρακολουθούμε πολύ στενά και λαμβάνουμε όλες εκείνες τις νομικές συμβουλές που χρειάζονται για τα περαιτέρω βήματα».
Σε ερώτηση ποια θα είναι αυτά τα βήματα, η Μαρκουλλή είπε ότι «είναι καλύτερα να μην ανοίγουμε τα χαρτιά μας σε αυτό το στάδιο».
Ερωτηθείσα για το διάλογο με τις γειτονικές χώρες, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι «προχωρούμε πολύ καλά», προσθέτοντας ότι «με την Αίγυπτο, μετά την τελευταία μου επίσκεψη έχει αποσαφηνιστεί και επιβεβαιωθεί ότι η συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών ισχύει, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση από μέρους της φίλης χώρας Αιγύπτου και προχωρούμε με τις συνομιλίες μας αναφορικά με την ολοκλήρωση της άλλης σημαντικής συμφωνίας που είναι Συμφωνία Συνεκμετάλλευσης, την οποία υπογράψαμε το 2006 και που ακόμη δεν έχει επικυρωθεί».
Οταν συναντήθηκα, συνέχισε, «με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και τον Προεδρεύοντα της Αιγύπτου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, είχα υποβάλει υπόμνημα του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Συμφωνία, πάνω σε ένα δομημένο διάλογο σε θέματα ενέργειας και θαλασσίων υποθέσεων, κάτι το οποίο έγινε πολύ θετικά δεκτό».
Πρόσθεσε ότι «θα προχωρήσουμε, πιστεύω, πολύ σύντομα σε συνεργασίες σε αυτό τον τομέα, δηλαδή, στην ολοκλήρωση της Συμφωνίας Συνεκμετάλλευσης, αλλά και σε Συμφωνίες που αφορούν στην Ερευνα και Διάσωση, καθώς και σε άλλες συνεργασίες σε θέματα Θαλασσίων Υποθέσεων».
Ερωτηθείσα για το θέμα του διαλόγου με το Λίβανο σε σχέση με την ΑΟΖ, η Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «εντός των προσεχών ημερών θα έχουμε επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου που θα συνοδεύεται από μεγάλη αντιπροσωπεία τεχνοκρατών”, προσθέτοντας ότι ”θα έχει διμερείς συνομιλίες με τον ομόλογό μου και η ομάδα τεχνοκρατών του Λιβάνου θα συναντηθεί με αντίστοιχη δική μας ομάδα για να δούμε και τα θέματα που έχει εγείρει ο Λίβανος αναφορικά με τη συμφωνία μας, αλλά και κάποια άλλα ειδικά ζητήματα που αφορούν στην οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ”.
”Θα δούμε, επίσης, και πολλά άλλα θέματα για τη μελλοντική μας συνεργασία, κάτι που για εμάς είναι το πιο σημαντικό, καθώς και θέματα συνεκμετάλλευσης”, σημείωσε.
Κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς σε σχέση με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι «αυτό είναι θέμα της Ευρώπης”, προσθέτοντας ότι ”είναι μια ύβρις, αυτό το οποίο λέγεται και από τον κ. Μπαγίς και από άλλους Τούρκους αξιωματούχους, προς την ΕΕ και είναι απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της ΕΕ”.
”Πιστεύω έχουν πάρει την απάντηση τους και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα την πάρουν και από το Συμβούλιο όταν θα έχουμε τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου. Κατά τις δικές μου συνομιλίες με ομόλογους μου, στο πλαίσιο των Συμβουλίων, υπάρχει μια πολύ επικριτική στάση των χωρών της ΕΕ έναντι αυτής της συμπεριφοράς της Τουρκίας που είναι εντελώς απαράδεκτη για μια υποψήφια χώρα και είμαι σίγουρη ότι θα τύχει της δέουσας απάντηση από το Συμβούλιο», κατέληξε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι ”σε μία χώρα, η οποία αντιμετωπίζει την κατοχή, ο ρόλος του ΥΠΕΞ είναι ιδιαίτερα σημαντικός και δύσκολος γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία έχει να τα βάλει με ένα μεγαθήριο που λέγεται Τουρκία και οι προσπάθειες αντιμετωπίσεις της κατοχικής δύναμης θα πρέπει να είναι αποτελεσματικές έστω και αν δεν διαθέτουμε είτε τη στρατιωτική δύναμη είτε την χρηματική δύναμη να διεξάγουμε ένα δίκαιο και ίσο αγώνα μαζί με την Τουρκία”.
”Αναγνωρίζουμε αυτό τον δύσκολο αγώνα που έχει να επιτελέσει το ΥΠΕΞ και η ίδια η Υπουργός Εξωτερικών και τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται προς αντιμετώπιση αυτών των δύσκολων δεδομένων”, είπε, προσθέτοντας, όμως, ότι ”ο σημαντικότατος ρόλος του ΥΠΕΞ δεν αντικατοπτρίζεται μέσα στους διαχρονικούς προϋπολογισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας”.
Ανέφερε ότι φέτος αν συναθροιστούν οι συνολικές δαπάνες για τη διαφώτιση, για τις δραστηριότητες και για τις συνολικές δαπάνες του ΥΠΕΞ, αυτές μόλις και ξεπερνούν το 1% του κρατικού προϋπολογισμού.
”Είναι λιγότερα χρήματα από ό,τι δαπανά η Κυπριακή Δημοκρατία στις χορηγίες για τον ΚΟΑΠ μαζί με το ΡΙΚ και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι διαπιστώνουμε αυτούς τους δημοσιονομικούς περιορισμούς στο ΥΠΕΞ, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2012 θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Προεδρίας της ΕΕ”, πρόσθεσε.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η Βουλή θεωρεί ότι αυτά τα ζητήματα είναι εθνικά ζητήματα και ”θα προσπαθήσει να βοηθήσει το ΥΠΕΞ σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη προσπάθεια στο μέτρο των δυνατοτήτων της”.
Ανέφερε ότι ”το ΥΠΕΞ απουσιάζει παντελώς από τη διαχείριση των υδρογονανθράκων της Κύπρου” και πρόσθεσε ότι ”ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι ο Υπουργός Εσωτερικών είναι πιο αρμόδιος να διαχειρίζεται αυτά τα ζητήματα από την ΥΠΕΞ, εξ’ ου και συμμετέχει στην διυπουργική επιτροπή, ενώ δεν συμμετέχει η ΥΠΕΞ”.
”Βλέπουμε ένα ιδιαίτερα περιορισμένο ρόλο του ΥΠΕΞ στην κυπριακή προεδρία της ΕΕ, ενώ ο ρόλος του κ. Μαυρογιάννη είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος με ένα τρόπο που έχει αναλάβει καθήκοντα και δραστηριότητες που θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο και τομέα του ΥΠΕΞ και της ίδιας της ΥΠΕΞ”, πρόσθεσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου