Ετικέτες

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Αν αγγίξουμε τις συντάξεις για χάρη των Γερμανών, ο κόσμος θα μας σκοτώσει, λέει ο Μπόσι

Αν αγγίξουμε τις συντάξεις για χάρη των Γερμανών, ο κόσμος θα μας σκοτώσει, λέει ο Μπόσι

Δραματικές πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία με την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι κυριολεκτικά στο «χείλος του γκρεμού» εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης για μέτρα έως την Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης και την αδιαπραγμάτευτη αντίθεση της Λέγκας του Βορρά στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. «Δεν μπορούμε να ανεβάσουμε τη συντάξιμη ηλικία στα 67 για να ικανοποιήσουμε τους Γερμανούς. Ο κόσμος θα μας σκοτώσει» δηλώνει ο Ουμπέρτο Μπόσι.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο εξέδωσε επίσημο ανακοινωθέν αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που διέρχεται η Ευρώπη, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στις ηγεσίες Γαλλίας και Γερμανίας. Προσερχόμενος στο Κοινοβούλιο ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά είπε για πρώτη φορά ξεκάθαρα ότι αυτή τη φορά υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει η κυβέρνηση -και σε αυτή την περίπτωση, τόνισε, ο μόνος δρόμος είναι η προσφυγή στις κάλπες και όχι μία κυβέρνηση τεχνοκρατών με επικεφαλής τον Τζιάνι Λέτα, ιδέα που συζητείται το τελευταίο διάστημα στην Ιταλία.
«Η κυβέρνηση κινδυνεύει. Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Είναι μία δραματική στιγμή» είπε ο Μπόσι στους δημοσιογράφους για να διαμηνύσει: «Δεν είναι δυνατόν να ανεβάσουμε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη για να κάνουμε χάρη στους Γερμανούς. Δεν μπορούμε να το κάνουμε, ο κόσμος θα μας σκοτώσει».
Ο Μπόσι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «εκτέλεσε» τον Μπερλουσκόνι, και επανέλαβε επίσης ότι η Λέγκα απορρίπτει κάθε ευνοϊκή ρύθμιση των φορολογικών χρεών.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της Λέγκας του Βορρά συνεχίζονται μετά το πλήρες αδιέξοδο στο υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε εκτάκτως τη Δευτέρα μετά το γαλλογερμανικό τελεσίγραφο για εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μέτρων για την ανάπτυξη και τη μείωση του κολοσσιαίου χρέους έως την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.
Οι Βρυξέλλες αναμένουν επιστολή για τα μέτρα με την υπογραφή Μπερλουσκόνι μέσα σε επόμενο 24ωρο και οι αναλυτές στη Ρώμη τονίζουν πως είναι η πρώτη φορά στην Ιταλία που μία κυβέρνηση οδηγείται σε κρίση λόγω των απαιτήσεων και των πιεστικών παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εταίρων. Ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών στις αρχές του έτους είναι τώρα πιο ορατός από ποτέ.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός προσπαθεί πλέον να διαπραγματευθεί ένα μέτρο που χαρακτηρίζεται από βαθμιαία αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης με σημείο αναφοράς το νόμο που είχε επεξεργασθεί ο νυν υπουργός Εσωτερικών και ανώτατο στέλεχος της Λέγκας Ρομπέρτο Μαρόνι, όταν ήταν υπουργός Εργασίας, στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι της περιόδου 2001-2006.
Οι αντιρρήσεις του Μπόσι, όμως, έως τώρα, δεν κάμπτονται. 
Ενδεικτική του κλίματος είναι και η δήλωση του Ιταλού υπουργού Υποδομών Αλτέρο Ματεόλι, ο οποίος τόνισε ότι «υπάρχει όντως η περίπτωση να πέσει η κυβέρνηση, αλλά υφίστανται ακόμη κάποια περιθώρια διαπραγμάτευσης». Κατά τον Ματεόλι, «όλοι συμφωνούν πως είναι προτιμότερο να μην γίνουν περικοπές στις συντάξεις. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, πρέπει να βρεθεί κάποια άλλη λύση και δεν είναι εύκολο».
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ως εναλλακτική λύση μελετάται η έγκριση νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων των φορολογικών χρεών και νομιμοποίησης των αυθαιρέτων -συνολικά 11 χωριστές ρυθμίσεις. Οι Βρυξέλλες δεν αντιμετωπίζουν όμως ευνοϊκά την συγκεκριμένη λύση, καθώς την θεωρεί μόνον προσωρινή διέξοδο.
Ο Μπερλουσκόνι υφίσταται από την μία πλευρά τις πιέσεις της Ευρώπης για αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική και στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης. Από την άλλη, έχει χάσει την δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τους Ιταλούς βιομηχάνους, τις καλές σχέσεις του με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. 
Η πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων Confindustria επαναλαμβάνει συνεχώς ότι «ο χρόνος έχει λήξει και η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο», επιμένοντας ότι «αν δεν εγκριθούν νέα μέτρα για την ανάπτυξη η κυβέρνηση πρέπει να βγάλει το απαιτούμενο συμπέρασμα».
«Οι εταίροι της Ιταλίας έχουν ανάγκη από σαφήνεια. Είναι σημαντικό να πεισθούν» δήλωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Οικονομικές Υποθέσεις Αμαντέου Αλταφάζ. 
Πριν από την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, ο Μπερλουσκόνι εξέδωσε ανακοίνωση για να απαντήσει στο πιεστικό κλίμα που δημιουργήθηκε για την Ιταλία στις Βρυξέλλες, στην οποία δηλώνει ότι «κανείς δεν είναι σε θέση να παραδίδει μαθήματα στους εταίρους του».
Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αναφέρεται, εν τω μεταξύ, με επίσημο ανακοινωθέν στην οικονομική κρίση που διέρχεται η Ευρώπη και ειδικότερα στην θέση της Ιταλίας.
Με ευθεία αναφορά στην ειρωνική αντίδραση και το μειδίαμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί την Κυριακή στις Βρυξέλλες, όταν τέθηκε θέμα αξιοπιστίας της Ιταλίας, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο τονίζει ότι «άτοπες και ενοχλητικές δημόσιες εκφράσεις -στο περιθώριο των θεσμικών συναντήσεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων-ελλιπούς εμπιστοσύνης ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ιταλία, δεν μπορούν να μας κάνουν να χάσουμε την ουσία των υποθέσεων και των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας». 
Ο ιταλός Πρόεδρος προσθέτει ότι «η χώρα πρέπει να προσδιορίσει νέες αποφάσεις μεγάλης σημασίας, που αφορούν την ανάπτυξη και τις δομικές αλλαγές».
Ο Ναπολιτάνο προσθέτει πως «πρέπει να γίνουν όλες οι αναγκαίες επιλογές, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος στον οποίο εκτίθενται στις αγορές τα ομόλογα του ιταλικού δημόσιου για να γίνει πιο αξιόπιστη η δέσμευσή να μειωθεί, δραστικά, το χρέος αυτό και για να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη». 
Ο Ιταλός πρόεδρος υπογραμμίζει, τέλος, ότι «η χώρα του είναι σταθερά προσηλωμένη στην ιστορική κατάκτηση του ευρώ και στην Ενωμένη Ευρώπη. Αυτό, και κανένα άλλο, είναι το ισχυρό σημείο στο οποίο βασίζεται και η Ιταλία που είναι αντιμέτωπη με την κρίση, η οποία απειλεί οικονομικά και πλήττει χρηματιστικά όλη την Γηραιά Ήπειρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου