Δυσκολίες θα αντιμετωπίσει η διαδικασία επικύρωσης από τη Γερουσία, του διορισμού της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο, Καθλίν Αν Ντόχερτι, αν δεν δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις από μέρους της στο ερώτημα της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου, εκτιμούν καλά ενημερωμένες πηγές στην Ουάσιγκτον.
Η ακρόαση της κ. Ντόχερτι στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και η υποψήφια πρέσβειρα βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα ερώτημα του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, το οποίο αποτέλεσε και σημείο τριβής με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη διάρκεια της κρίσης με το «Μπαρμπαρός».
«Μπορώ να έχω από σας τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ακούσω στο μέλλον να λέτε ότι ποτέ δεν υπήρξε εισβολή στην Κύπρο;», ρώτησε ο δημοκρατικός γερουσιαστής από τη Νέα Ιερσέη. Η κ. Ντόχερτι προσπάθησε εις μάτην να παρακάμψει την ερώτηση, μιλώντας για το μέλλον.
“Ελπίζω ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα σας επιτρέψει να μου δώσετε γραπτώς μία απάντηση καλύτερη από αυτή που δώσατε», προειδοποίησε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ.
Βάση των κανονισμών της Γερουσίας, οποιοδήποτε μέλος της δικαιούται να παγώσει επ’ αόριστο τη διαδικασία επικύρωσης ενός προεδρικού διορισμού.
Στην εισαγωγική της ομιλία, η Καθλίν Ντόχερτι χαρακτήρισε «ελπιδοφόρα» τη χρονική συγκυρία για την Κύπρο, όπου και οι δύο ηγέτες – τους οποίους χαρακτήρισε θαρραλέους και οραματιστές – έχουν επιδείξει ισχυρή δέσμευση για μία διευθέτηση που θα φέρει δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη. Εξέφρασε την ελπίδα να διευκολύνει την προσπάθειά τους, μαζί με τα Ηνωμένα Εθνη, για μία διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία.
«Μία επανενωμένη Κύπρος θα παρέχει ένα μέλλον ευημερίας για όλους τους Κύπριους, θα ενδυναμώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα ενδυναμώσει την περιφερειακή ασφάλεια, θα ενισχύει την συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ και θα λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης». είπε.
Η υποψήφια πρέσβης χαρακτήρισε την Κύπρο «αξιόλογο φίλο» και «σημαντικό στρατηγικό εταίρο”, που συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ασφάλεια στη θάλασσα και την επιβολή του νόμου κι έχει δεσμευτεί για την διεθνή ασφάλεια μέσω της συμμετοχής στον συνασπισμό κατά του ISIL και των προσπαθειών για την πρόληψη της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής.
Υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο έχουν επταπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια κι αυτό αποτελεί παράδειγμα των «αυξανόμενων οικονομικών δεσμών» των δύο χωρών.
Είπε πως η κυπριακή οικονομία ανακάμπτει νωρίτερα από το προβλεπόμενο, παρά την «οξεία δημοσιονομική κρίση του 2012» και πως το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της θετικής ανάπτυξης.
«Η πρόοδος όσον αφορά τη διευθέτηση θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία σε ολόκληρο το νησί. Η διευθέτηση του κυπριακού θα προσφέρει ευκαιρίες για περισσότερο εμπόριο και επενδύσεις, παρέχοντας απτά οφέλη για όλους τους Κυπρίους», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι οι ανακαλύψεις των κοιτασμάτων φυσικού αερίου έχουν επεκτείνει τις δυνατότητες για την αύξηση της περιφερειακής διαφοροποίησης της ενεργειακής ασφάλειας, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν υπογραμμίσει «την υποστήριξη προς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους των υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της. Οι ΗΠΑ, συνέχισε, πιστεύουν ότι οι πόροι θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης και ενδεχομένως, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως κίνητρο για μια διευθέτηση».
Η Καθλίν Ντόχερτι μνημόνευσε την επίσκεψη στην Κύπρο του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και την αναφορά του ότι μία επανενωμένη Κύπρος θα επεκτείνει τις δυνατότητες για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με τις ΗΠΑ
Παράλληλα τόνισε ότι ενώ θα διαπιστευτεί σε μία κυβέρνηση, στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα υποστηρίζει ταυτόχρονα και τις δύο κοινότητες στις προσπάθειές τους για την επανένωση, ενώ ανέφερε ότι όταν υπηρετούσε ως βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχε ασχοληθεί με την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία.
Απαντώντας σε ερώτηση του προεδρεύοντος της συνεδρίασης γερουσιαστή Τζόνσον για τις ευκαιρίες διμερούς συνεργασίας που υπάρχουν, η κ. Ντόχερτι είπε ότι υπάρχει αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων, κυρίως στην ενέργεια.
‘Το φυσικό αέριο παρέχει μεγάλη δυνατότητα κι ήδη η Noble εργάζεται εκεί. Η επανένωση θα προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για τις ΗΠΑ».
Για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο είπε πως ενώ υπάρχει υψηλή ανεργία, έχουν λάβει χώρα αρκετές οικονομικές μεταρρυθμίσεις κι η χώρα βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης.
Σε ερώτηση της γερουσιαστή Τζιν Σαχίν, γιατί εκτιμά πως αυτή τη φορά οι προοπτικές για συμφωνία που θα ενώνει την Κύπρο είναι διαφορετικές, η υποψήφια πρέσβης είπε πως αφορά «στη δέσμευση του Ελληνοκύπριου προέδρου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Είναι θεμελιωδώς δεσμευμένοι σε μία διαδικασία επανένωσης, γνωρίζονται από την παιδική τους ηλικία και συναντώνται τακτικά, ενώ οι διαπραγματευτές συναντώνται σχεδόν καθημερινά. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να είναι υποστηρικτικές κι αν εγκριθεί ο διορισμός μου θα είμαι υποστηρικτική και προς τις δύο κοινότητες».
Διάλογος με Μενέντεζ
Εννέα ερωτήσεις υπέβαλε στην Καθλίν Αν Ντόχερτι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, υπενθυμίζοντάς της το μακρό ενδιαφέρον του για το κυπριακό.
«Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Κύπρος έχει μια ιστορική ευκαιρία για να σφυρηλατήσει μια διαρκή συμφωνία μεταξύ των Ε/Κ και των Τ/Κ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ακιντζί έχουν βάλει όλα τα δύσκολα ζητήματα επί τάπητος. Μία από τις ανησυχίες, ακόμη και σε μια στιγμή όπου υπάρχει ευκαιρία, είναι ότι στο τέλος της ημέρας, οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, συμφωνημένη από τους Κύπριους. Αν προσπαθήσουμε να επιβάλουμε της βούλησή μας, τη βούληση της διεθνούς κοινότητας, όπως έγινε με το Σχέδιο Ανάν, αυτό απορρίφθηκε από τον κυπριακό λαό. Ελπίζω να έχουμε μάθει από αυτό το μάθημα, να ενεργούμε ως μεσολαβητές και να μην επιβάλουμε. Ο πυρήνας του προβλήματος είναι η εισβολή της Τουρκίας και η κατοχή της βόρειας Κύπρου. Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας», ρώτησε ο γερουσιαστής Μενέντεζ.
Η κ. Ντόχερτι ανέφερε ότι η διαδικασία πρέπει να είναι υπό την ηγεσία των Κυπρίων, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του Τ/Κ ηγέτη και του Ε/Κ προέδρου, οι οποίοι φαίνεται αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν δύσκολα ερωτήματα.
«Τα ζητήματα του παρελθόντος είναι πολύ οδυνηρά, αλλά θα πρέπει να επισημανθούν, πρέπει να εξεταστούν και πρέπει να αναγνωριστούν. Έχουμε μια ιστορική στιγμή και θα πρέπει να κοιτάξουμε προς το μέλλον, προχωρώντας αυτή την ιστορική διαδικασία προς τα εμπρός, εμπλέκοντας και τις δύο πλευρές και διευκολύνοντας τη διαδικασίας του ΟΗΕ».
Ο γερουσιαστής Μενέντεζ ανέφερε ότι ενώ εκτιμά την επιθυμία να προχωρήσουμε μπροστά, μερικές φορές για να το καταφέρει πρέπει κανείς να συμφιλιωθεί με το παρελθόν.
«Η Αμερική είχε τη δουλεία ως προπατορικό αμάρτημα και χρειάστηκε αυτή η πραγματικότητα να αντιμετωπίσει για να μπορέσει ολόκληρη η αμερικανική κοινωνία να προοδεύσει. Αυτό που δεν θα ήθελα να ακούσω είναι, εσείς ως Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, να μην αναγνωρίζετε ή να λέτε αυτό που ο προκάτοχός σας έχει πει, ότι η πραγματικότητα είναι ότι στη βόρεια Κύπρο έχουμε την πιο στρατιωτικοποιημένη περιοχή στον κόσμο, με χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα που εισέβαλαν και κατέλαβαν μια κυρίαρχη χώρα, μια χώρα που είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι έτσι, ενώ θέλετε να επικεντρωθούμε στο μέλλον, μπορώ να έχω τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ακούσουμε από εσάς πως δεν υπήρξε ποτέ μια εισβολή στην Κύπρο;»
Η κ. Ντόχερτι απάντησε πως «τα χρόνια της διακοινοτικής βίας ήταν φοβερά και πολλές ζωές χάθηκαν. Η βία μπορεί να διαιρέσει τις κοινότητες και ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο μέλλον».
«Εκτιμώ αυτό που μου λέτε, αλλά δεν μου δίνετε μια απάντηση», σχολίασε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ, ενώ η κ. Ντόχερτι είπε πως «το θέμα των ξένων στρατευμάτων είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της ειρηνευτικής διαδικασίας. Οι δύο ηγέτες θα πρέπει να βρουν μια ικανοποιητική λύση και για τις δύο πλευρές».
Μετά από ακόμη μία ανεπιτυχή προσπάθεια του δημοκρατικού γερουσιαστή να λάβει απάντηση στο ερώτημά του, ο κ. Μενέντεζ είπε:
«Ξέρω τι σου λέει να πεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυτό όμως δεν είναι ικανοποιητικό για μένα. Δεν χρειάζονται πολλά για να αναγνωρίσουμε πως εάν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι καταλήξουν σε συμφωνία, πως τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να αποχωρήσουν και να γίνει αποδεκτή η ΕΕ ως εγγύηση ασφαλείας, τότε θα πρέπει να είμαστε σε θέση να πούμε ότι μπορούμε να το τιμήσουμε. Ελπίζω ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα σας επιτρέψει να απαντήσετε γραπτώς, δίδοντάς μια καλύτερη απάντηση από ό, τι λάβαμε», είπε ο κ. Μενέντεζ.
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των αγνοουμένων, η κ. Ντόχερτι είπε πως επανειλημμένα έχει ζητηθεί ταχεία πρόσβαση. Και πρόσθεσε ότι ενώ η πρόσβαση παραμένει αργή, η τουρκική κυβέρνηση πρόσφατα παρείχε πληροφορίες σχετικά με δύο νέες στρατιωτικές περιοχές, όπως αναφέρεται και στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ. Είπε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν την Άγκυρα για ταχύτερη πρόσβαση και χαρακτήρισε το θέμα μία από τις προτεραιότητές της.
Στο θέμα του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, είπε πως η σχετική νομοθεσία του 1987 απαγορεύει πωλήσεις με μεταφορές στρατιωτικού υλικού. Όμως, υπάρχει κάποια εξουσία για παροχή εξαίρεσης και παροχή υλικού κατά περίπτωση.
«Θα δούμε όλες τις δυνατότητες που θα μας παρουσιάσει στον κατάλογο των αιτημάτων της η κυπριακή κυβέρνηση», είπε, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο σημαντικό εταίρο.
Στα ερωτήματα αναφορικά με την κρίση που είχε ενσκήψει με το «Μπαρμπαρός», η κ. Ντόχερτι είπε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να αναπτύξει της ΑΟΖ της».
«Όταν το περιστατικό που περιγράψατε έλαβε χώρα, εγείραμε τις ανησυχίες μας κι αισθανόμαστε έντονα ότι έχει το δικαίωμα να αναπτύξει την ΑΟΖ της. Θα μιλήσω ανοιχτά για ο,τιδήποτε αυξάνει τις εντάσεις και χρησιμεύει ως εμπόδιο στη διαδικασία συμφιλίωσης», κατέληξε η κ. Ντόχερτι.
Του Αποστόλη Ζουπανιώτη, ΚΥΠΕ – ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Φωτογραφία ΓΕΡΟΥΣΙΑ
ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΓΧΡ
mignatiou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου