Μιλώντας για την ένωση της Κριμαίας με την Ρωσία, είπε αυτή αποτελεί μια ειδική περίπτωση καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία ήταν κάποτε μια χώρα για ένα μεγάλο διάστημα. Σύμφωνα με την άποψη του Kissinger η Δύση πρέπει να αναγνωρίσει τα λάθη της.
Ο πρώην Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως η Ουκρανία δεν πρέπει να ελπίζει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ στο προσεχές μέλλον καθώς στη συμμαχία δεν πρόκειται να υπάρξει ομοφωνία για την εισδοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Ευρώπη και ΗΠΑ δεν κατάλαβαν ποτέ τον αντίκτυπο αυτών των γεγονότων, γεγονότων όπως η έναρξη των διαπραγματεύσεων των οικονομικών σχέσεων της Ουκρανίας με την Ε.Ε. αλλά και την κορύφωσή τους με τις διαδηλώσεις στο Κίεβο»,είπε ο μέντορας της εξωτερικής πολιτικής για να συνεχίσει: «Όλα αυτά τα θέματα αλλά και οι επιπτώσεις τους θα έπρεπε να είναι αντικείμενο διαλόγου με τη Ρωσία και όχι ρήξης».
Ο Kissinger σημείωσε ότι η Ουκρανία είχε πάντα μια ιδιαίτερη σημασία για τη Ρωσία.
Η αποτυχία του να αντιληφθεί κάποιος αυτό είναι θανάσιμο σφάλμα και καλό θα ήταν για τις ουκρανικές αρχές να ξεχάσουν την Κριμαία:
«Κανένας στη Δύση δεν έχει προσφέρει μια αξιόπιστη λύση για την επαναφορά της Κριμαίας, κανείς στη Δύση δεν θέλει να πολεμήσει για την Α. Ουκρανία» είπε ο Kissinger ενώ επανέλαβε ότι η επιλογή των κυρώσεων στη Ρωσία ήταν και είναι λάθος.
«Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ρωσία είναι ένα σημαντικό μέρος για το διεθνές σύστημα και επομένως σημαντικό εργαλείο για τη λύση άλλων παγκόσμιων περιφερειακών προβλημάτων όπως για παράδειγμα αη κρίση με το Ιράν για τα πυρηνικά του ή του πολέμου στη Συρία» και συμπλήρωσε:
«Αυτό (σ.σ. η λύση προβλημάτων από τη Ρωσία) πρέπει να έχει απόλυτη προτεραιότητα από την τακτική κλιμάκωση σε μια και μόνο υπόθεση (σ.σ. Ουκρανία)».
Ο πρώην Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν ξέχασε βέβαια να αναφερθεί πρώτα και κύρια στον διακαή πόθο του για μια Νέα Παγκόσμια Τάξη, η έλευση όμως της οποία είπε πως θα πάρει χρόνο και θα είναι πολύπλοκη.
«Δεν υπάρχουν σήμερα παγκόσμια αποδεκτοί κανόνες», είπε ο Kissinger μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel: «Υπάρχει η κινεζική άποψη, η ισλαμική άποψη, η δυτική άποψη και έως σε κάποιο σημείο η ρωσική άποψη. Και αυτές δεν είναι πάντα συμβατές μεταξύ τους» σημείωσε.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου