Σ΄αυτή την αποστολή, που διενεργείται υπό την εποπτεία της “Εφορίας ενάλιων αρχαιοτήτων“, συμμετέχει διεθνής ομάδα αρχαιολόγων, καθώς και εκπρόσωποι του ωκεανογραφικού ινστιτούτου Woodshole της Μασαχουσέτης.
Χορηγοί της επιχείρησης είναι, ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, πρόεδρος του ιδρύματος “Αικατερίνη Λασκαρίδη“, ο οποίος διέθεσε και το σκάφος του για τις ανάγκες της αποστολής. Επίσης, ο ΟΤΕ και ηCosmote.
Μάλιστα, για τις ανάγκες της ανασκαφής διατέθηκε και η υπερσύγχρονη διαστημική στολή “Exosuit” με την οποία θα συνεχιστούν οι καταδύσεις μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.
Το βράδυ της Παρασκευής στο Καψάλι Κυθήρων έγινε εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, ο δήμαρχος Κυθήρων, ο πρέσβης τηςΕλβετίας, μέλη του “Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Μασσαχουσέτης”, Έλλήνες και Αμερικανοί αρχαιολόγοι, δύτες και πλήθος κόσμου, από την Ελλάδα αλλά και πολλά μέρη του κόσμου για να ακούσουν τις ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα ευρήματα της ανασκαφής που κατά πληροφορίες είναι και αρκετά αλλά και σημαντικά.
Σε έκπληξη όλων των παρευρισκόμενων, αντί των προγραμματισμένων ανακοινώσεων, ο πρόεδρος του ιδρύματος “Αικατερίνη Λασκαρίδη”, ο οποίος και θα έκανε την παρουσίαση είπε τα εξής τραγελαφικά για τονθίασο που κυβερνάει τη χώρα.
“Δυστυχώς η εκδήλωση αυτή γίνεται κάτω από ένα καθεστώς λογοκρισίας. Η πολιτεία δεν μας επιτρέπει να ανακοινώσουμε λεπτομέρειες και συγκεκριμένα τα ευρήματα της έρευνας. Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι: από τις καλύτερες των προθέσεων που είναι να ολοκληρωθεί η έρευνα μέχρι και άλλους λόγους που φαντάζεστε στη μίζερη πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας. Εγώ όμως ήθελα να σας πω ότι η έρευνα αυτή έχει αποδώσει σημαντικά ευρήματα. Έχει, επίσης, αποδώσει σημαντικότατα συμπεράσματα κι έχει δημιουργήσει πολύ σημαντικές ελπίδες για ακόμα σημαντικότερα ευρήματα. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά τα πράγματα επιθυμεί να τα ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου την επόμενη εβδομάδα. Κατά συνέπεια εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να σας το πούμε παρά μόνο να επαναλάβουμε ότι έχουν βρεθεί σημαντικά, σημαντικότατα ευρήματα“.
Στην “μίζερη πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας“, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του κ. Πάνου Λασκαρίδη, υπάρχει μια “μνημονιακή συγκυβέρνηση” που ασκεί με απολυταρχικό τρόπο την εξουσία και επομένως δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά. Αναγκάζει αναγνωρισμένους, Έλληνες και Ξένους επιστήμονες, να συμπεριφερθούν σαν υπάλληλοι της. Ποσώς που την ενδιαφέρει η δημοκρατία. Για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να επιβάλει την δική της αντίληψη για την λειτουργία του πολιτεύματος.
Η επίσημη δικαιολογία γι’ αυτήν την κατάπτυστη λογοκρισία δόθηκε δια στόματος της διευθύντριας της “Εφορίας ενάλιων ανασκαφών” κ.Αγγελικής Σίμωση, και είναι η εξής “
“H διαφορά της εδώ ανασκαφής με την Αμφίπολη, όπου γίνονται διαρκώς ανακοινώσεις, είναι ότι εδώ είναι θάλασσα. Εδώ οι άνθρωποι βουτούν στα 50 μέτρα. Υπάρχουν ευρήματα σημαντικά θα γίνουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα μετά το τέλος της ανασκαφής όταν θα έχουμε αναλύσει τις νέες ανακαλύψεις“.
Την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφτεί τα Κύθηρα (στις 9 Οκτωβρίου). Τα συμπεράσματα δικά σας.
Ο κ. Σαμαράς δεν αφήνει τίποτε να πάει χαμένο. Το succes storyσυνεχίζεται. Μετά ταπανηγύρια για την ψήφο εμπιστοσύνης που θα πάρει η κυβέρνηση του, θα ακολουθήσει το επόμενο επεισόδιο που θα είναι ίσως, η ανεύρεση, την οποία προφανώς θα παρουσιάσει ο ίδιος, κάποιων αγαλμάτων που οι Ρωμαίοι κατακτητές “σήκωσαν” από τους ναούς και τα ιερά για να κοσμήσουν τις βίλες της Ρώμης. Εν μέσω προσεχών ανακοινώσεων, μια και θα έχουν προχωρήσει οι εργασίες, των ευρημάτων στον τύμβοΚαστά.
Και βέβαια, η σημαντικότητα των ευρημάτων αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανασκαφή, που σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα φέρουν στη επιφάνεια πλήθος αξιόλογων αρχαιοτήτων, δεν επιθυμεί να μονοπωλήσουν τα δελτία ειδήσεων και την κοινή γνώμη, ενόσω θα παίζεται το σίριαλ, “συγκυβέρνηση ενωμένη, ποτέ ναυαγισμένη“, αλλά….
Φαίνεται, η ειδικότητα του κ. Σαμαρά να είναι τα ναυάγια. Μετά από τοπολιτικό του ναυάγιο που τον περιμένει, θα προσπαθήσει να γλυκάνει τις εντυπώσεις… με ένα αρχαίο.
—————————————————————————————
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου