3 Φεβρουαρίου 2014
Σε δυνάμεις που θέλουν να δυναμιτίσουν τις σχέσεις των δύο αδελφών λαών -του ελληνικού και του ρωσικού- και τις ισότιμες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αποδίδει ο επικεφαλής της Rosoboronexport, Ανατόλι Ισάϊκιν, τα περί ρωσικών «εξοπλιστικών σκανδάλων» στην Ελλάδα.
Για δήθεν «αποκαλύψεις» που εμπλέκουν τη Ρωσία σε σκάνδαλα διαφθοράς στον τομέα των εξοπλισμών στην Ελλάδα, κάνει λόγο ο Ανατόλι Ισάϊκιν,γενικός διευθυντής του κύριου κρατικού Οργανισμού εξαγωγών ρωσικών οπλικών συστημάτων, «Rosoboronexport».
Εκτός αυτού, στη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που έδωσε, σημείωσε ότι το 2013 οι εξαγωγές ρωσικών όπλων «έπιασαν ταβάνι», και τόνισε ότι στόχος της Μόσχας φέτος είναι να διατηρηθούν οι πωλήσεις τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα. Ειδικότερα, εξήγησε ότι το 2013 η «Rosoboronexport» έκανε ρεκόρ, πουλώντας στο εξωτερικό αμυντικό εξοπλισμό αξίας 13,2 δις. δολαρίων. Ο ίδιος, επίσης, μίλησε για τις καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις που προτείνει η Ρωσία στους ξένους ενδιαφερόμενους αγοραστές αμυντικών συστημάτων.
Αναλυτικά, η συνέντευξή του έχει ως εξής:
ΕΡ: Το προηγούμενο έτος εκφράστηκαν αρκετές σοβαρές κατηγορίες σε βάρος της «Rosoboronexport». Για παράδειγμα, έγινε λόγος για διαφθορά στην περίπτωση της προμήθειας στην Ελλάδα των συστημάτων αεράμυνας «Osa».
ΑΠ: Οποιαδήποτε αναφορά στον Οργανισμό μας για δήθεν εμπλοκή μας σε διαφθορά και σκάνδαλα, είναι φυσικό να επιδρούν αρνητικά στην εικόνα της εταιρείας μας, και της Ρωσίας γενικότερα. Ωστόσο, οι αναφορές σε αυτά τα σκάνδαλα δεν είναι σημερινές, αλλά, κατά καιρούς, είχαν κάνει την εμφάνισή τους και παλαιότερα. Βλέπω ότι αυτές οι μεθοδεύσεις ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο: Μόλις υπάρξει μια αξιοσημείωτη βελτίωση στη συνεργασία μας, στο στρατιωτικό – τεχνολογικό τομέα, με μία από τις χώρες του ΝΑΤΟ, τότε οπωσδήποτε θα εκδηλωθεί και μια τέτοια αντίδραση. Τι κάνουν; Ουσιαστικά, προσπαθούν να πείσουν ότι οι και οι Ρώσοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα. Προσωπικώς εκτιμώ ότι αυτό γίνεται, εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού που υπάρχει στην αγορά οπλικών συστημάτων. Και μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι όποια σκάνδαλα και αν έχουν προκύψει, στο τέλος, όλες οι κατηγορίες που ακούστηκαν εναντίον μας, αποσύρθηκαν. Νομίζω ότι έτσι θα γίνει και τώρα. Πόσο μάλλον, αφού οι συμβάσεις που υπογράψαμε, εκτελέστηκαν στη βάση του σχήματος «Κράτος – Κράτος» και ήταν απολύτως διαφανείς.
Μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας υπάρχουν σχέσεις φιλίας αιώνων και επαφές σε όλα τα επίπεδα. Διακρατικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές. Ετσι, πολλές φορές, όταν κλείναμε συμφωνίες, κοιτάζαμε λιγότερο τα οφέλη που θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε για τον εαυτό μας, και περισσότερο τα αμοιβαία κέρδη των δύο χωρών. Ήταν πάντα πιο σημαντικό για εμάς η οικοδόμηση και η διατήρηση φιλικών σχέσεων, όπως αρμόζει σε δύο Ορθόδοξα κράτη.
ΕΡ: Θέλετε να πείτε, δηλαδή, ότι εσείς, ο σημαντικότερος εξαγωγέας ρωσικών όπλων, υπάρχει περίπτωση να δουλέψει και χωρίς κέρδος;
ΑΠ: Συμβαίνει και αυτό. Για παράδειγμα, κάναμε δωρεάν πιστοποίηση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, και παρείχαμε πολλές υπηρεσίες μετά την πώλησή τους. Μόλις πρόσφατα, συνδράμαμε την Ελλάδα στην προετοιμασία για τις βολές του αντιαεροπορικού συστήματος, S-300. Το τελευταίο επέδειξε την αποτελεσματικότητά του, αφού με τον πρώτο πύραυλο κιόλας έπληξε τον στόχο του. Κι’ αυτό, παρά το γεγονός ότι το σύστημα δεν είχε χρησιμοποιηθεί εδώ και 15 χρόνια. Εάν προσέξατε μάλιστα, ακριβώς μετά από αυτήν την επιτυχή άσκηση, έκαναν την εμφάνισή τους στον Τύπο οι διάφορες «πληροφορίες» περί εμπλοκής της Ρωσίας σε σκάνδαλα διαφθοράς στην Ελλάδα. Τυχαίο; Θεωρώ ότι όλα αυτά γίνονται από δυνάμεις, οι οποίες επιθυμούν την χειροτέρευση των σχέσεων μεταξύ δύο αδελφών λαών, δυνάμεων που δεν θέλουν την ενδυνάμωση των ισότιμων και αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Εξαγωγές ρεκόρ
ΕΡ: Η «Rosoboronexport» δημοσίευσε τα προκαταρκτικά οικονομικά αποτελέσματα του 2013. Ποιά είναι η αξία των συμβάσεων που υλοποιήθηκαν;
ΑΠ: Σύμφωνα με τα δεδομένα έως την 31η Δεκεμβρίου 2013, έχουμε παραδώσει αμυντικό εξοπλισμό ύψους 13,2 δισ. δολαρίων. Το ποσό αυτό είναι ελαφρώς πιο πάνω από τον στόχο που είχαμε θέσει (13 δισ. δολάρια), γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη αισιοδοξία. Συνολικά, στο διάστημα 2001-2013, ο ετήσιος όγκος εξαγωγών μας τετραπλασιάστηκε. Μόνο μέσα στο 2013 έχουμε παραλάβει και αξιολογήσει αιτήματα για υποβολή προσφοράς από 1.902 ξένους πελάτες. Ετσι, υπογράψαμε 1.202 συμβάσεις με 60 χώρες.
ΕΡ: Ποιά είναι η «αιχμή του δόρατος» των οπλικών συστημάτων που ρίχνεται στη μάχη του εμπορικού ανταγωνισμού; Τι μπορεί να προσφέρει σήμερα η Ρωσία στην αγορά όπλων;
ΑΠ: Η Ρωσία μπορεί να προσφέρει τα πάντα. Από μικρά φορητά όπλα, μέχρι προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα. Καλές προοπτικές στις διεθνείς αγορές, έχουν τα ελικόπτερα «Mi» και «Ka». Επίσης, στην πρώτη γραμμή ζήτησης βρίσκονται τα σύγχρονα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S–400 «Triumph», «Antey– 2500» , «Buk-M2E», «Tor-M2E», «Pantsir-C1», και «Igla–S». Για το Ναυτικό, το «βαρύ πυροβολικό» είναι οι φρεγάτες του προγράμματος 11356 και της κλάσης «Gepard-3.9», τα υποβρύχια του προγράμματος 636 και της κλάσης «Αμούρ-1650», καθώς και τα περιπολικά σκάφη των κλάσεων «Svetlyak» και «Molnia».
Τα αμυντικά συστήματα που αφορούν στον εξοπλισμό των χερσαίων δυνάμεων εκπροσωπούνται επάξια από τα εκσυγχρονισμένα τανκ T-90S, τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού BMP-3 και από τα θωρακισμένα οχήματα «Tiger». Μεγάλη επιτυχία είχαν στην αγορά τον προηγούμενο χρόνο τα μαχητικά αεροσκάφη Su-30 και MiG-29, πολύ καλή ήταν η ζήτηση και για το εκπαιδευτικό-μαχητικό αεροσκάφος Yak-130. Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον επέδειξαν οι ξένοι αγοραστές και για τα αεροσκάφη Su-35, ένα από τα πιο ελπιδοφόρα project μας στον κλάδο της Πολεμικής Αεροπορίας.
«Απόρρητη» η Συρία
ΕΡ: Το πιο οξύ ζήτημα πέρυσι ήταν η προμήθεια όπλων στη Συρία. Τμήμα του εξοπλισμού που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των συστημάτωνS-300, έχει ήδη παραδοθεί στη χώρα. Πότε προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί οι παραδόσεις;
ΑΠ: Αυτό το θέμα είναι «Απόρρητο». Το μόνο που μπορώ να επιβεβαιώσω, είναι ότι οι παραδόσεις που αφορούν σε συμβάσεις με την «Rosoboronexport», υπήρχαν και συνεχίζονται.
ΕΡ: Και για την προμήθεια 36 εκπαιδευτικών – μαχητικών αεροσκαφών Yak-130 στο πλαίσιο σύμβασης από το 2011, ισχύει το ίδιο;
ΑΠ: Η σύμβαση έχει όντως συναφθεί, αλλά κάθε πληροφορία που αναφέρει ότι τα αεροσκάφη αυτά βρίσκονται στη Συρία, είναι ανακριβής. Ακόμα δεν έχουν φτάσει στη χώρα.
ΕΡ: Η Ρωσία και το Ιράκ υπέγραψαν συμφωνία ύψους 4,2 δις, που προβλέπει την προμήθεια 48 αντιαεροπορικών συστημάτων, «Πάντσιρ-C1» και 36 επιθετικών ελικοπτέρων, «Mi-28NE». Ωστόσο, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες της χώρας, έκαναν λόγο για διαφθορά και ανακοίνωσαν τη ματαίωση της συμφωνίας.
ΑΠ: Επρόκειτο για μια θλιβερή ανακοίνωση, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Όπως και να’ χει, η συμφωνία υπογράφτηκε και υλοποιείται. Οι πρώτες παρτίδες των ελικοπτέρων μάλιστα, έχουν ήδη παραδοθεί στο Ιράκ και χρησιμοποιούνται στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Γι’ αυτό άλλωστε, τα αγόρασαν. Για την αντιμετώπιση των παραστρατιωτικών ομάδων. Εξάλλου, αυτές δεν είναι κάποιες οργανώσεις εξεγερμένων, αλλά κυριολεκτικά μισθοφόροι, οι οποίοι εισβάλλουν στο Ιράκ από την Συρία.
ΕΡ: Τι απέγιναν εκείνα τα 18 μαχητικά αεροσκάφη Su-30Κ, που βρίσκονταν στην 558η αεροπορική βάση τεχνικού ελέγχου της Λευκορωσίας; Θυμάμαι, τα ήθελαν και οι Λευκορώσοι και το Βιετνάμ.
ΑΠ: Μετά τον εκσυγχρονισμό τους, η τιμή τους ήταν δυσανάλογα υψηλή για πολλές χώρες. Πέρυσι πάντως, κλείσαμε μια πολύ καλή συμφωνία με την Αγκόλα, όπου εντάξαμε και τα Su-30Κ.
Το αμερικανικό λόμπυ
ΕΡ: Πώς σχολιάζετε την κατάσταση, μετά την επιμονή των ΗΠΑ να μην προμηθευτούν οι Ενοπλες Δυνάμεις του Αφγανιστάν με επιπλέον παρτίδες ρωσικών ελικοπτέρων Mi-17V5;
ΑΠ: Η απαγόρευση «άγγιξε» μόνο το τμήμα της παραγγελίας που αφορά στην αγορά ελικοπτέρων στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή έχουμε την τελική σύμβαση για 30 ελικόπτερα, η οποία εκτελείται. Είχαμε προβλέψει στη σύμβαση και το σενάριο με δικαίωμα προαίρεσης (option). Υπήρχαν καλές προοπτικές; Είχαμε ελπίδες να «κλείσουμε» την επιπλέον συναλλαγή; Ναι, υπήρχαν. Αλλά ούτε καν οι συνομιλίες για την προμήθεια αυτών των ελικοπτέρων στο μέλλον, δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν. Θα έλεγα ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ, κυρίως όμως τα «λόμπι» που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του τοπικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος, ανάμεσα τους και της εταιρείας Sikorsky, με την επίμονη και σκληρή «πίεση» που άσκησαν, κατάφεραν να πετύχουν αυτό που επιθυμούσαν. Έτσι εκτιμούμε εμείς τη συγκεκριμένη απαγόρευση.
Σχετικά:
Οι ΈΔ του Αφγανιστάν χρειάζονται αυτά τα ελικόπτερα, «σαν τον αέρα που αναπνέουν». Για την αγορά τους, αιτούνται μέσα από δύο κανάλια. Μέσω του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και απευθείας σε εμάς, χωρίς ενδιάμεσο φορέα. Το ελικόπτερο, είναι το μόνο μέσο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και των τρομοκρατικών οργανώσεων στα βουνά του Αφγανιστάν. Οι αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας των ελικοπτέρων μας για την ασφάλεια στην περιοχή. Ξέρουν πολύ καλά αυτόν τον τύπο των μηχανημάτων, μπορούν να συγκρίνουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ελικοπτέρων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και αυτών που παράγονται εδώ, στη Ρωσία, να αξιολογήσουν τους κρίσιμους δείκτες και το σημαντικότερο, οι Αμερικανοί κατανοούν απόλυτα κάτω υπό ποιές συνθήκες θα πρέπει να λειτουργήσει αυτή η τεχνολογία.
Αλλά και οι αφγανοί στρατιωτικοί μας είπαν, όπως ρητά δήλωσαν και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ότι για τις δικές τους ανάγκες τα ρωσικά ελικόπτερα είναι τα καλύτερα. Οι Αφγανοί έχουν συνηθίσει την τεχνολογία μας, διαθέτουν έναν αρκετά μεγάλο αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού, που μπορεί να εκπαιδευτεί τόσο σαν πιλότοι των ελικοπτέρων, όσο και σαν μηχανικοί συντήρησής τους. Να υπογραμμίσω ότι οι τεχνικοί εκπαιδεύονται στο πλαίσιο σύμβασης με τους Αμερικανούς, στο Νοβοσιμπίρσκ. Έτσι, προβλήματα με την τεχνική υποστήριξη, όπως προσπάθησαν να παρουσιάσουν οι Αμερικανοί ότι δήθεν θα υπήρχαν, επουδενί θα παρατηρούνταν στο Αφγανιστάν.
Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: kommersant.ru
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου