Ετικέτες

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

«Κλείδωσε» ο Γιούνκερ για πρόεδρος



Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν. Θέμα ωρών είναι πλέον η εκλογή του μετά την ψηφοφορία που θα γίνει είτε σήμερα (26/06) το βράδυ είτε το αργότερο αύριο (27/06) το πρωί. Το τελευταίο εμπόδιο, οι αντιρρήσεις Κάμερον ξεπεράστηκε το πρωί της Πέμπτης και πλέον είναι τυπικό θέμα η όλη διαδικασία.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται σκληρό παζάρι για τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων και τις άλλες θέσεις αξιωματούχων της Ένωσης που λήγουν έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ιταλός σοσιαλιστής, Ρομπέρτο Γκολτιέρι, προαλείφεται για τη θέση του προέδρου της επιτροπής οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θέση που φέρεται να αποτέλεσε προϊόν συναλλαγής μεταξύ του Ματέο Ρέντσι που στην αρχή αντιτάχθηκε στην υποψηφιότητα Γιούνκερ και της Άνγκελα Μέρκελ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το μόνο πρόβλημα της Άνγκελα Μέρκελ αυτή τη στιγμή είναι το που και πως θα παρακολουθήσει τους αγώνες του Μουντιάλ μεσούσης της Συνόδου σήμερα το βράδυ. Θέμα για το οποίο η ίδια και ο Ζ. Κ. Γιούνκερ πολλές φορές έχουν δημιουργήσει διπλωματικά επεισόδια, ως γνωστοί ποδοσφαιρόφιλοι.

Στο... παρασκήνιο η οικονομία

Διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών έκαναν λόγο και για νέους πονοκεφάλους καθώς Παρίσι και Ρώμη θέτουν μετ’ επιτάσεως την αλλαγή του συμφώνου σταθερότητας του ευρώ. Μπορεί ο Μπαρόζο να δηλώνει δημόσια ότι κανείς δεν έχει βάλει το θέμα στην ατζέντα, η πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει.

Η αλλαγή του συμφώνου σταθερότητας αποκτά momentum καθώς από τη μια το ΔΝΤ το χαρακτηρίζει στην έκθεση του για την ευρωζώνη πολύπλοκο, από την άλλη Γάλλοι και Ιταλοί (σοσιαλιστικές κυβερνήσεις) το θεωρούν άκαμπτο και ασφυκτικό.

Προς το παρόν η Γερμανία διά του Σόιμπλε έχει διαμηνύσει πως δεν θέλει καν να ακούσει το ζήτημα, όμως την επόμενη εξάμηνη προεδρία της ΕΕ αναλαμβάνει την Τρίτη η Ιταλία, και ο Ιταλός προεδρεύων του ecofin έχει οδηγίες να το θέσει.

Σε αυτό το πλαίσιο και καθώς η οικονομία θα βρεθεί αναπόφευκτα στο επίκεντρο ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα θέσει το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας στις επαφές που έχει, περιγράφοντας τα επιτεύγματα από την μια και υπενθυμίζοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη από την άλλη.

Ads by OnlineBrowserAdvertisingAd Options
Οι συνομιλητές του Α. Σαμαρά θα ακούσουν για το μέλλον του ελληνικού χρέους και τις προσπάθειες για ολοκλήρωση των ελληνικών δεσμεύσεων σε σχέση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το οικονομικό πρόγραμμα και την απόφαση της 27ης Νοεμβρίου του 2012. 

Η ελληνική πλευρά δεν θα συνταχθεί με την Ρώμη και το Παρίσι στο ζήτημα της αλλαγής του συμφώνου σταθερότητας, αφενός γιατί δεν έχει ανάγκη τα χαλαρότερα κριτήρια, καθώς βρίσκεται σε πρόγραμμα, αφετέρου γιατί δεν πρέπει να φανεί πως είναι ο επισπεύδων σε ένα ζήτημα που θα είχε αρνητική ανάγνωση από τις αγορές στις οποίες προσπαθεί να επιστρέψει.

Δεν έχουν περάσει μάλιστα ούτε 24 ώρες από την τελευταία εκτίμηση της Standard and Poor’s πως «η Ελλάδα και η Κύπρος απέχουν ακόμα πολύ από το να μπορούν να χρηματοδοτηθούν αυτόνομα από τις αγορές», εκτίμηση που συνοδεύεται από την υπόμνηση ότι η πρόσβαση στις αγορές χάνεται τόσο εύκολα όσο αποκτάται. Την ίδια άποψη έχει και ο διοικητής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ και όλοι οι σχετικοί κίνδυνοι είναι γνωστοί στο οικονομικό επιτελείο.

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς πριν από την Σύνοδο, όπου αν του ζητηθεί θα τεθεί ανεπιφύλακτα υπέρ της υποψηφιότητας Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, θα συμμετάσχει και στις εργασίες του ΕΛΚ στην φλαμανδική πόλη του Κορτέικ, δυτικά των Βρυξελλών.

Σε σχέση με την υποψηφιότητα Γιούνκερ, μετά την προσχώρηση της Ολλανδίας της Πολωνίας, της Σουηδίας και της Ιταλίας στο μέτωπο υπέρ του Λουξεμβούργιου υποψηφίου, ο μόνος που μένει και αντιδρά είναι ο Βρετανός Ντ. Κάμερον. Ο Κάμερον απειλεί να βάλει τους εταίρους να ψηφίσουν, όμως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη διαδικασία.

Αν επιμείνει οι πάντες είναι αποφασισμένοι να τον εκλέξουν, με την ελπίδα πως η Βρετανία δεν θα ξεκινήσει αντιευρωπαϊκά αντίποινα. Ο Κάμερον ωστόσο δεν θα αφήσει τη μάχη εύκολα και θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατόν χαρτοφυλάκιο στη επόμενη Κομισιόν, ίσως πάλι αυτό της εξωτερικής πολιτικής.

Η Γερμανία επιθυμεί την ενέργεια, Κατάινεν και Ντάσελμπλουμ τη θέση του Ρεν και η πολιτική αυτή κόντρα θα κρατήσει ως τον επόμενο Νοέμβριο. Για την Ελλάδα η μόνη πιθανότητα να αποκτήσει καλύτερο χαρτοφυλάκιο από το σημερινό υπάρχει αν διατηρήσει τον ίδιο επίτροπο, σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν.

Πηγή : real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου