Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της Αλβανικής “ΠΑΝΟΡΑΜΑ”, γραμμένο από τον πρόεδρο της Οργάνωσης “Τσαμουριά”, Αρντιάν Τάνα (Ardian Tana), επαναφέρεται το ζήτημα της “Τσαμουριάς”. Τα βασικά σημεία του άρθρου έχουν ως εξής:
1) Είκοσι χρόνια αφού η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία, υιοθέτησε τη θεωρία της Μεγάλης Ιδέας, η οποία εκτός των άλλων, προέβλεπε την προσάρτηση και την απεθνοποίηση των αλβανικών εδαφών της ΄΄Τσαμουριάς ΄΄ και της Νότιας Αλβανίας.
2) Οι αλβανοί της ΄΄Τσαμουριάς΄΄ ζούσαν στα δικά τους εδάφη από τα πανάρχαια χρόνια, από τους κόλπους τους αναδείχθηκαν μορφές όπως ο βασιλιάς Πύρος της Ηπείρου, οι Μάρκος Μπότσαρης, Φώτης Τζαβέλας, Οδυσσέας Ανδρούτσος κα.
3) Στο συνέδριο της Αυλώνας που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ΄΄Τσαμουριά΄΄ εκπροσώπησαν επώνυμοι άνδρες όπως οιΡετζέπ Ντέμι, Ρασίχ Ντίνο κ.α.
4) Οι τσάμηδες μετείχαν ενεργά στον Αντιφασιστικό Αγώνα, στις ένοπλες ομάδες των ανταρτών εκατέρωθεν των συνόρων μετείχαν πάνω από 1000 τσάμηδες, αρκετοί από τους οποίους έπεσαν στη μάχη.
5) Είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί των συμμοριών του Ζέρβα ότι οι τσάμηδες συνεργάστηκαν με τους κατακτητές. Οι συμμορίες του Ζέρβα διέπραξαν γενοκτονία σε βάρος των τσάμηδων και εθνοκάθαρση,τα οποία αποτέλεσαν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Το έγκλημα όμως δεν διέπραξε μόνον ο Ζέρβας, η γενοκτονία σε βάρος των τσάμηδων ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ποτέ δεν τιμωρήθηκε κανείς, οι διεθνείς κύκλοι σιώπησαν κι αυτή ήταν μια πράξη της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία οργάνωσε και διεύθυνε η ίδια.
6) Αν το ελληνικό κράτος θα ήταν αμέτοχο στην γενοκτονία κατά των τσάμηδων, θα επέτρεπε την επιστροφή τους στις εστίες τους, θα τους επέστρεφε τις περιουσίες. Οι τσάμηδες ήταν έλληνες πολίτες, η μόνη διαφορά τους με τους άλλους ήταν η εθνικότητα και η θρησκεία.
7) Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τους τσάμηδες, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν στις εστίες τους και να πάρουν τις περιουσίες τους.
8) Στις 27 Ιουνίου συμπληρώνονται 70 χρόνια από ΄΄την ελληνική γενοκτονία και εθνοκάθαρση των ελλήνων σε βάρος των τσάμηδων΄΄. Είναι καιρός, η αλβανική πολιτική, σύσσωμη να ζητήσει την επίλυση του ΄΄τσάμικου΄΄. Ένα πρώτο βήμα έγινε με το ψήφισμα της Βουλής για το ΄΄τσάμικο΄΄.
9) Η επίλυση του ΄΄τσάμικου΄΄ θα βοηθούσε τη βελτίωση των διμερών Ε – Α σχέσεων και η επιστροφή των «αλβανών τσάμηδων στα δικά τους εδάφη, θα βοηθούσε την οικονομική ανάπτυξη της Τσαμουριάς, μιας περιοχής που σκόπιμα έχει αφεθεί υπανάπτυκτη…».
Το συγκεκριμένο λάρθρο αποτελεί ένα από μια σειρά άρθρων και τηλεοπτικών ρεπορτάζ που ετοιμάζονται στη γείτονα χώρα για τα 70χρονα της “εθνοκάθαρσης των τσάμηδων”, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η Αλβανική πολιτική δεν έχει μεταβληθεί σε σχέση με την χώρα μας, η οποία εξακολουθεί να στηρίει το Αλβανικό αίτημα για ένταξη στην ΕΕ. Αίτημα που ενδεχομένως θα άξιζε να υποβοηθηθεί, εφόσον και η άλλη πλευρά έδειχνε διαθεση για την ανάπτυξη υγειών και ισότιμων σχέσεων με την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου