Ετικέτες

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Ωκεανός βαθιά στο εσωτερικό της Γης;


Ωκεανός βαθιά στο εσωτερικό της Γης;


Ένας εξαιρετικά σπάνιος πολύτιμος λίθος πυροδότησε υποψίες των επιστημόνων ότι εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης υπάρχουν κρυμμένοι ωκεανοί.
Και το όνομά του – ringwoodite! Ο λόγος για τον πολύτιμο λίθο ο οποίος δημιουργείται όταν η ολιβίνη, ένα υλικό που είναι εξαιρετικά συχνό στον μανδύα της Γης, βρίσκεται υπό πίεση. Όταν είναι εκτεθειμένος σε περιβάλλοντα με λιγότερη πίεση, μετατρέπεται εκ νέου σε ολιβίνη. Στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί σε μετεωρίτες και είχε δημιουργηθεί σε εργαστήρια, αλλά έως τώρα δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ σε ένα δείγμα του μανδύα της Γης.

Ο ειδήμων στα θέματα των πολύτιμων λίθων, Graham Pearson από το Πανεπιστημίο της Αλμπέρτα και η ομάδα του, ήρθαν σε επαφή με ένα -φαινομενικά άχρηστο- 3 χιλιοστών κομμάτι ενός καφέ διαμαντιού που βρέθηκε στην περιοχή Mato Grosso της Βραζιλίας. Οι επιστήμονες εντόπισαν στο εσωτερικό αυτού του διαμαντιού το ringwoodite, ενώ περίπου το 1,5% του βάρους του ήταν από νερό. Η ομάδα του Pearson συμπέρανε ότι το νερό αυτό προήλθε από τα βάθη της Γης.
O γήινος φλοιός, συμπεριλαμβανομένων και των βαθύτερων τμημάτων των ωκεανών, φτάνει σε βάθος περίπου 100 χιλιομέτρων. Από εκεί, ο άνω μανδύας καταλαμβάνει περίπου άλλα 300 χιλιόμετρα. Το κομμάτι του ringwoodite βρέθηκε κάπου ανάμεσα στον άνω και κάτω μανδύα, στην περιοχή 410 με 660 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, γνωστή και ως η “μεταβατική ζώνη”.
Οι γνώμες των επιστήμονων για το τι ακριβώς βρίσκεται στη ζώνη αυτή διίστανται. Είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο μέρος του άνω μανδύα αποτελείται από την ολιβίνη, ενώ οι επιστήμονες πάντα πίστευαν ότι βαθιά στη Γη υπάρχουν μεγάλες ποσότητες νερού. Κανείς, όμως, δεν μπορούσε με σιγουριά να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει νερό τόσο βαθιά, στη μεταβατική ζώνη. Μερικοί υποστηρίζουν ότι ένα μεγάλο μέρος του νερού των ωκεανών μπορεί να προέρχεται από εκεί, άλλοι πιστεύουν ότι η περιοχή είναι εντελώς στεγνή.
Ο πολύτιμος λίθος, σύμφωνα με την έρευνα του Pearson δημοσιευμένη στο περιοδικό Nature, πιθανότατα βρέθηκε από τέτοια βάθη της Γης σε έναν ποταμό της Βραζιλίας, ως αποτέλεσμα μιας ηφαιστειακής έκρηξης.

Πηγή:econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου