26.1.2014
Εδώ και καιρό έχει τεθεί απο παντού το θέμα σχετικά με τους μετανάστες. Πριν μπώ καν στην διαδικασία να εκφέρω άποψη , οφείλω σίγουρα να διαχωρίσω τους ανθρώπους αυτούς σε δύο κατηγορίες.
-Στους νόμιμους μετανάστες που τηρούν νόμους και αποδίδουν την συνεισφορά τους στα κοινά όπως και απολαμβάνουν προνόμια , ώς νόμιμοι κάτοικοι μιας χώρας.
-Στους λαθρομετανάστες , οι οποίοι έρχονται στην δική τους "γη της επαγγελίας" , πιστεύοντας οτι θα απολαύσουν το δικαίωμα στην ζωή όπως το βλέπουν απο την τηλεόραση και άλλες πληροφορίες στην χώρα τους.
Πριν τώρα αναφέρω αυτά που σκέφτομαι , λίγα μαθήματα ιστορίας που είναι σημαντικά να κατανοήσουμε το γιατί υπάρχει αυτό το φαινόμενο της μετακίνησης πληθυσμών. Οι χώρες που ουσιαστικά διώχνουν τον κόσμο τους, είναι κατάλοιπά αποικιών , εώς και πολύ προσφάτων (βλ. Γαλλία και Αλγερία - Μαρόκο). Δεν διαθέτουν καμία ουσιαστική υποδομή και διακατέχονται απο διάφορες ασθένειες των κρατικών δομών (βλ. διαφθορά, γραφειοκρατία κτλ.) Οι ίδιες χώρες δεν έχουν ουσιαστικά δική τους παραγωγή και διάθεση οικονομικών πόρων αφού ακόμα και σήμερα , οι όποιες πλουτοπαραγωγικές τους πηγές, είναι δεσμευμένες με συμβόλαια συμφερόντων των παλαιών αποικιοκρατών τους.
Τα παραπάνω έχουν ώς συνέπεια την εξαθλίωση του τοπικού πληθυσμού και φυσικά την διαφοροποίηση των οικονομικών τάξεων εκεί , σε εκείνους που επωφελούνται μέσω διαφθοράς και κρατικών δομών απο τα συμβόλαια και τις υπηρεσίες που δίνουν .. και σε εκείνους που πραγματικά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και κοιτάνε πως θα βιώσουν καλύτερα την ζωή τους, έστω και αν αυτό σημαίνει την μετακίνηση τους , χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά απο τον τόπο κατοικίας τους. Σε πρόσθεση των παραπάνω υπάρχει και η φανατική εφαρμογή θρησκειών (κυρίως του Ισλάμ) που όπως αποδίδεται κατά γράμμα και κατά ερμηνεία των Ιμάμηδων , περιορίζει και την παιδεία και μόρφωση αλλά και την έκφραση των ανθρώπων αυτών. Είναι λογικό λοιπόν αρκετοί απο εκεί και πέρα να διωχθούν και κάποιοι άλλοι απλά να ζητήσουν μια καλύτερα οικονομικά ζωή για εκείνους και για τα παιδιά τους. Που; ... Μα φυσικά στον Δ.Κόσμο που βλέπουν απο το web και μέσα επικοινωνίας οτι είναι σαφώς καλύτερα ακόμα και για τους φτωχότερους κάτοικους της... ή έστω όπως το δείχνουν στο γυαλί.
Ερχόμαστε στην Ελλάδα τώρα. Η Ελλάδα σήμερα αποτελεί την Νοτιό-Ανατολικότερη χώρα της Ε.Ε. όπου μάλιστα δεν έχει συγκροτημένη γραμμή συνόρων άρα και καλύτερα φυλασσόμενη. Τα σύνορα μας , είναι διάσπαρτα (αν μου επιτρέπεται η λέξη) σε νησιά , θάλασσες, Πελάγη και μια λωρίδα γης προς την Τουρκία. Η γεωγραφικής της θέση συνορεύει τόσο με την Ασία, όσο και με τα Βαλκάνια και Αφρική. Είναι δηλαδή σαν ενα τερματικό , κεντρικής εισόδου σαν σταυροδρόμι που έρχονται διάδρομοι απο 3 ηπείρους. Σε πρόσθεση αυτών , θα πρέπει να δούμε οτι η Ελλάδα έχει και μια ιδιότυπη κλειδαριά εξόδου απο αυτήν που δεν της επιτρέπει εύκολα να προωθήσει τον όγκο των μεταναστών προς τα εσωτερικά της Ε.Ε. όπου και θέλουν φυσικά να πάνε οι περισσότεροι (βλ. Πάτρα, Ηγουμενίτσα κοκ). Αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα , σιγά-σιγά να μετατρέπεται σε ενα camp υποδοχής όπου οι "φίλοι" μας Ευρωπαίοι το χρησιμοποιούν ώς φίλτρο για να μην έχουν εκείνοι προβλήματα που έχουμε εμείς τώρα.
Οι μετανάστες στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, μπαίνοντας τώρα σε μια χώρα που παραδοσιακά έχει πολύ απόλυτες θρησκευτικές δομές και μάλιστα κάθετα αντίθετες με τον Ισλαμισμό (βλ. ορθοδοξία) έχει πλέον και ενα πρόσθετο πρόβλημα που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του διαφορετικού. Τόσο της κουλτούρας ανά χώρα προέλευσης όσο και της θρησκευτικής αντιμετώπισης. Μην έχοντας μάλιστα τρόπο να ελέγχει ποιοί έρχονται εντός της χώρας, τα προβλήματα που προκύπτουν είναι ακόμα πιο μεγάλα , πέρα απο την εγκληματικότητα.
- Προκύπτει πρόβλημα αφομείωσης αφού είναι φύσιν αδύνατον για μια χώρα με 10.000.000 πληθυσμό να αφομειώσει ενα επιπρόσθετο 10-15% σε κόσμο. Ούτε φυσικά μπορεί να τους συντηρήσει σε κοινωνικές υπηρεσίες και δικαίωμα εργασίας.
- Προκύπτει πρόβλημα διεθνούς ασφάλειας , αφού κάλλιστα μπορούν να μπούν διεθνείς πυρήνες τρομοκρατίας εντός αυτής και μάλιστα να έχουν και δικαίωμα εισόδου στην Ε.Ε. με τα ελεύθερα σύνορα. Σκεφτείτε επίσης οτι μέσα απο ληστείες, ναρκωτικά και μαστρωπεία εισπράτουν πρόσθετα έσοδα για τις όποιες πράξεις τους.
- Προκύπτει πρόβλημα ρατσισμού. Είναι λογικό το διαφορετικό να προκαλεί για τα όποια προβλήματα μιας χώρας ακόμα και όταν η ευθύνη τους για αυτό είναι πολύ λιγότερη απο όσο προβάλλεται (βλ. θέματα Υγείας, Εργασίας κτλ. ). Οι ιθαγενείς της χώρας είναι λογικό να κατηγορήσουν το διαφορετικό για την αλλαγή που έχει προκύψει.
- Προκύπτει θέμα εκμετάλλευσης. Οι νόμιμοι κάτοικοι δεν είναι αγγελούδια. Αρκετοί θα εκμεταλλευτούν τα χαμηλά εώς και εξευτελιστικά ημερομίσθια, το δουλεμπόριο κτλ. Μόλις τελειώσουν την εκμετάλλευση , τότε μετατρέπονται εύκολα σε ρατσιστές.
- Προκύπτει θέμα διαχείρισης. Η γκετοποίηση περιοχών οδηγεί και σε πράξεις , όπου οι αστυνομικοί μην γνωρίζοντας και τις συνήθειες τους (μεγάλο θέμα αυτό) , δεν γνώριζαν οτι και αρκετοί μουσουλμάνοι συνιθίζουν να κουβαλάνε σελίδες απο προσευχή μέσα στις τσέπες τους. Όπου και οδήγησε την κατάσταση όπως την οδήγησε.
Καλά όλα αυτά,... αλλά τι μπορεί να γίνει;... Μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση εκτός και αν μπεί σε διαδικασίες που θα παραβιάσουν διεθνείς συμφωνίες (κλείσιμο συνόρων , δημιουργία ειδικού camp συγκέντρωσης κοκ). Επίσης έχει και γείτονες αλλά και χώρες προέλευσης που δεν δέχονται να υπογράψουν το σύμφωνο επανεισδοχής , έτσι ώστε να στέλνονται πίσω οι λαθραία εισερχόμενοι.
Τι κάνει η Ε.Ε.;... Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Α!!! Την συμφέρει αυτή η κατάσταση εν μέρει. Έχει και το φίλτρο εισόδου, δεν δυσαρεστεί Τουρκία και αποικίες (βλ. οικονομικά συμφέροντα) και δείχνει και "φιλάνθρωπη" προς τους εξαθλιωμένους των χωρών αυτών , δίνοντας τους το δικαίωμα στην Ελπίδα. Έστω και αν είναι ψεύτικη , καθώς αρκετές χώρες έχουν πλέον άτυπα κλείσει σύνορα (βλ.Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρια, κτλ.. ) Ούτε φυσικά θέλουν σε αυτό τον καιρό κρίσης να διαθέσουν κονδύλια , για την δημιουργία της μονάδας συνόρων της Ε.Ε. μετατρέποντας την Ένωση σε Φέουδο-Μητρόπολη του Δ.Κόσμου. Δεν θέλουν να δείξουν οτι είναι κλειστό club.
Το πρόβλημα είναι πολυ μεγάλο , σίγουρα μεγαλύτερο απο την Ελλάδα και συγχωρήστε με αν είμαι απαισιόδοξος, αλλά θεωρώ οτι πολύ δύσκολα μπορέι να αλλάξει κάτι , εκτός και αν είμαστε διατεθειμένοι για ακραίες λύσεις όπως έκανε η Ιταλία, αδιαφορώντας για τον διεθνή αντίκτυπο. Εκτός και αν γίνει κάτι συνολικά απο την Ε.Ε. προς βοήθεια ανάπτυξης των χωρών αυτών έτσι ώστε να κρατήσουν τον πληθυσμό τους. Σκεφτείτε επίσης οτι η Ευρώπη δεν μπορεί να φιλοξενήσει τα 3/4 των κατοίκων του πλανήτη. Κάπου θα πρέπει να τραβηχθεί μια γραμμή. Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει έχοντας ήδη δώσει χείραν βοηθείας στους υπανάπτυκτους... διαφορετικά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερες ταραχές και μάχες απο όσα γνωρίζαμε.
Για το Geopolitics.com.gr
Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου