Ετικέτες

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Γερμανία – Ρωσία στα «μαχαίρια»

5D70118EA7430C4A46E8862AAFED266CΚωνσταντίνος Τσάβαλος. Η Μόσχα είναι πολύ ενοχλημένη με το Βερολίνο και δεν το κρύβει
Ενα νέο, ακόμη πιο χαμηλό, επίπεδο διπλωματικής ψυχρότητας «χτυπούν» εδώ και λίγο καιρό οι γερμανορωσικές σχέσεις. Αφορμή στάθηκαν τα πρόσφατα - υποτιμητικά για τη ρωσική κυβέρνηση - σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Γιοαχίμ Γκάουκ. Η παρέμβαση του Γκάουκ έγινε στη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Βερολίνο πριν από 15 ημέρες - γι' αυτό και πέρασε στα «ψιλά» της ειδησεογραφίας.
Εκεί, ο γερμανός πρόεδρος, απευθυνόμενος μάλιστα σε ρώσους διανοουμένους, μίλησε για «αδυναμία εφαρμογής του νόμου» και για έναν «αέρα ιμπεριαλισμού» που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Αφορμή ήταν οι απόπειρες του καθεστώτος της Μόσχας να φιμώσει τα «ενοχλητικά» ΜΜΕ και τις φωνές της αντιπολίτευσης.

«Η γλώσσα του Γκάουκ ήταν ξεκάθαρη: ο πρόεδρος ενθάρρυνε τους Ρώσους να νιώσουν ένα αίσθημα ντροπής, λύπης και μετάνοιας για την ιστορία των κομμουνιστών δικτατόρων της χώρας. Ο Γκάουκ, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης των αρχείων της Στάζι μεταξύ 1990-2000, είπε πως η Ρωσία πρέπει να παραδειγματιστεί από τη Γερμανία στο ζήτημα της συμφιλίωσης με το παρελθόν της. Μπορεί ένας πρόεδρος να παραδίδει τέτοια μαθήματα (πολιτικής συμπεριφοράς);»
αναρωτιέται το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» που επισημαίνει «μετά από αυτό το περιστατικό, οι γερμανορωσικές σχέσεις μπήκαν στην εποχή των παγετώνων».
Οχι πως οι γερμανορωσικές σχέσεις ανθούσαν, σε πολιτικό επίπεδο: ο Πούτιν εδώ και καιρό δεν κρύβει πως ενοχλείται ιδιαιτέρως από το διαρκές επικριτικό ύφος και τις, οικονομικής φύσεως, επιπλήξεις της καγκελαρίου Μέρκελ. Η Mόσχα έχει ενοχληθεί σφόδρα από τη στάση του Βερολίνου, όσον αφορά στο, προ διμήνου, κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, κατηγορώντας τη γερμανίδα καγκελάριο για «περιφρόνηση» απέναντι στην ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων των ρώσων πολιτών στη Μεγαλόνησο.
Οι γερμανορωσικές σχέσεις εντάθηκαν επίσης μετά το θέμα που προέκυψε εξαιτίας της σκληρής στάσης του Κρεμλίνου προς τις γερμανικές Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις που δρουν στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Η ρωσική κυβέρνηση κατηγόρησε τις γερμανικές και άλλες ξένες ΜΚΟ πως δρουν ως «κατάσκοποι» και προέβη σε ενδελεχή έρευνα και κατάσχεση υπολογιστών και υλικού σε γερμανικά πολιτικά ιδρύματα στη Μόσχα.
Και όλο αυτό το τεταμένο κλίμα δημιουργεί, εύλογα, αντεγκλήσεις ένθεν και ένθεν: κατά τη μετάβαση στη Ρωσία αποστολής γερμανών βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), πριν από μερικές εβδομάδες, οι βουλευτές ήρθαν την τελευταία στιγμή αντιμέτωποι με αρκετές ακυρώσεις προγραμματισμένων συναντήσεων και γύρισαν σχεδόν άπραγοι στο Βερολίνο.

«Για καιρό οι δεσμοί μας με τη Γερμανία ήταν εγκάρδιοι, αλλά πλέον οι μεταξύ μας σχέσεις περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα: τις οικονομικές συναλλαγές»
σημειώνει εμφατικά ο Μιχαήλ Λεόντιεφ, «άνθρωπος» του Πούτιν.
Τριβή στις σχέσεις των δύο κρατών έχει προκαλέσει και το πρόσφατο ρωσικό νομοσχέδιο περί απαγόρευσης της διάδοσης και προώθησης υλικού με ομοφυλοφιλικό  περιεχόμενο.
Μάλιστα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε - που ουδέποτε έκρυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος - παραπονέθηκε πριν από μερικούς μήνες στον ρώσο πρεσβευτή στη Γερμανία, Βλαντίμιρ Γκρίνιν για τα σχέδια της Μόσχας να καταστεί η «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» αδίκημα που διώκεται ποινικά. Το ρωσικό νομοσχέδιο προβλέπει να επιβάλλονται υψηλότατα χρηματικά πρόστιμα σε όσους προωθούν υλικό που σχετίζεται με την ομοφυλοφιλία. «Στο θέμα αυτό έχουμε μια πολύ βαθιά σύγκρουση αξιών» έσπευσε να υπερθεματίσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξέι Πούσκοφ, καταλήγοντας πως «δεν πρόκειται (στο ζήτημα αυτό) να ακούσουμε τη Μέρκελ».
Σε μια «επανορθωτική» κίνηση ο Βεστερβέλε επιθυμεί τώρα να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να αποδεχτεί τις μετακινήσεις των ρώσων αξιωματούχων εντός ΕΕ χωρίς αυτοί να χρειάζονται ταξιδιωτική βίζα. Ομως και αυτή η πρόταση συναντά αντιδράσεις στη Γερμανία, με πολλούς πολιτικούς να θεωρούν ότι ανοίγει τον δρόμο σε υπόγειες ύποπτες συναλλαγές με το ρωσικό οργανωμένο έγκλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου