Ετικέτες

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Brzezinski: Πώς να σταματήσει η παρακμή της Δύσης


Του Κώστα Ράπτη 
Η ιρακινή περιπέτεια, συνολικού κόστους 3 τρισ. δολαρίων, τραυμάτισε την αμερικανική οικονομία και απονομιμοποίησε την αμερικανική “αυθεντία” ενώ στην "Ε.Ε. των τραπεζών" σήμερα υπάρχει έλλειμμα ιστορικής φιλοδοξίας και πλανητικών φιλοδοξιών, υποστηρίζει ο άλλοτε Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.  

Η προοπτική δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. είναι κάτι παραπάνω από μια απλή εμπορική συμφωνία. Είναι ο τρόπος να δημιουργηθεί μια νέα πλανητική γεωπολιτική ισορροπία και να ανακτήσει η Δύση τον δυναμισμό της, που έχει υποχωρήσει, με ευθύνη και των δύο πλευρών του Ατλαντικού.



Αυτό υποστήριξε ο Zbigniew Brzezinski, άλλοτε Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ επί προεδρίας Jimmy Carter και μετέπειτα μέντορας του Barack Obama, ως ο κεντρικός ομιλητής την περασμένη Πέμπτη στο Παγκόσμιο Φόρουμ Ασφαλείας (Globsec 2013) της Μπρατισλάβα, ενώπιον σειράς ηγετών ανατολικοευρωπαϊκών χωρών. 

Ο 85χρονος Brzezinski (που μαζί με τον Kissinger αποτέλεσαν τους δύο “μεγάλους” της αμερικανικής στρατηγικής στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου) υποστηρίζει ότι οι “δραματικές” αλλαγές του παγκόσμιου σκηνικού επιβάλλουν την επανενεργοποίηση της διατλαντικής σχέσης, προκειμένου να υπάρξει αντίβαρο στην παρατηρούμενη “μετακίνηση του πλανητικού κέντρου βάρους από τη Δύση στην Ανατολή”.

Εξ ού και παρά την μνημειώδη Ρωσοφοβία του, ο πολωνικής καταγωγής Brezinski, έφθασε στο τελευταίο του βιβλίο (“Strategic Vision: America and the Crisis of Global Power” (2012)) 

να προτείνει την ενσωμάτωση της Ρωσίας (και της Τουρκίας) στο διεθνές σύστημα της Δύσης, προκειμένου οι ΗΠΑ να μπορέσουν να συνδυάσουν την διαιώνιση των φιλοδοξιών τους με την εμφανή το τελευταίο διάστημα αδυναμία τους να κυριαρχήσουν μόνες στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Στην Μπρατισλάβα, τόσο στην ομιλία του όσο και στη γλαφυρή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Brzezinski, υπήρξε απερίφραστος ως προς τους λόγους της αποδυνάμωσης ΗΠΑ και Ε.Ε. 

Η απορρόφηση της Ουάσιγκτον την προηγούμενη δεκαετία στην ιρακινή περιπέτεια, συνολικού κόστους 3 τρισ. Δολαρίων, τραυμάτισε την αμερικανική οικονομία και απονομιμοποίησε την αμερικανική “αυθεντία”. Είναι χαρακτηριστικό, κατά Brzezinski, ότι στην πρόσφατη διπλωματική εκστρατεία για την αποτροπή της αναγνώριση της Παλαιστίνης από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η τελική συγκομιδή ήταν μόλις 7 ψήφοι επί συνόλου 190 κρατών-μελών. 

Αλλά τις πιο δηκτικές παρατηρήσεις ο Brzezinski τις επιφύλασσε για την Ευρώπη. “Στη Δυτική Ευρώπη σήμερα υπάρχει έλλειμμα ιστορικής φιλοδοξίας και πλανητικών φιλοδοξιών. Δεν υπάρχει ένας Churchill, ένας De Gaulle, ένας Adenauer και η πολιτική συζήτηση κυριαρχείται από στενές οπτικές”. Αυτό το έλλειμμα φιλοδοξία με τη σειρά του μεγαλώνει την εξάρτηση από τις ΗΠΑ σε θέματα ασφαλείας, αλλά ταυτόχρονα και την επιφύλαξη του αμερικανικού πληθυσμού απέναντι στην Ευρώπη.,

“Το κύριο πρόβλημα της Ευρώπης” συνέχισε ο Brzezinski “είναι ότι η Ε.Ε. σήμερα είναι περισσότερο μια Ευρώπη των τραπεζών παρά των λαών, περισσότερο μια υπόθεση οικονομικής ευκολίας παρά συναισθηματικής δέσμευσης”. Τα κράτη μέλη από την Ανατολή και τον Νότο αντιμετωπίζουν την Ε.Ε. ως “κουμπαρά”, ενώ η Βρετανία θέτει τα συμφέροντα του City πάνω από οτιδήποτε άλλο. 

Αντίθετα, η δημιουργία μιας ευρω-αμερικανικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών θα δημιουργούσε μια νέα ισορροπία μεταξύ των περιοχών του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ωκεανού, ενόψει και της οικονομικο-στρατιωτικής ανάδυσης της Κίνας, προσδίδοντας στη Δύση “μια νέα ζωτικότητα, περισσότερη ασφάλεια και μεγαλύτερη συνοχή”.

Στον 21ο αιώνα, υπογράμμισε ο Brzezinski, η μεγαλύτερη απειλή δεν είναι μια τυραννική ηγεμονία, αλλά η ηγεμονία του πλανητικού χάους και η Δύση πρέπει να αποδείξει ότι έχει ένα επίκαιρο μήνυμα για την αυτοκυβέρνηση της ανθρωπότητας.

Θα είναι ο Obama αυτός που θα εμπνεύσει μια τέτοια αλλαγή πορείας; “Πριν ήμουν υποστηρικτής του. Τώρα είμαι σκεπτικιστής” κατέληξε ο Brzezinski...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου