Ορους σε ΗΠΑ, Σεούλ θέτει τώρα η Πιονγιάνγκ για την αποκλιμάκωση της έντασης
The New York Times
Απομακρύνεται η προοπτική άμεσης αποκλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, καθώς το καθεστώς της Πιονγιάνγκ έθεσε ως προϋποθέσεις για την επανέναρξη του διαλόγου την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ και τον τερματισμό των από κοινού γυμνασίων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας στην περιοχή. Θέτοντας τους συγκεκριμένους όρους, οι πιθανότητες αποδοχής των οποίων από Ουάσιγκτον και Σεούλ είναι μηδαμινές, η Βόρεια Κορέα στέλνει ουσιαστικά το μήνυμα πως δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, το γεγονός ότι η Πιονγιάνγκ έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται στις προσφορές Αμερικανών και Νοτιοκορεατών για διάλογο, θέτοντας έστω υπερβολικούς όρους, έχει δημιουργήσει κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας μεταξύ των αναλυτών στη Σεούλ ότι το αυταρχικό καθεστώς του Βορρά μπορεί να είναι πράγματι διατεθειμένο να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης.
«Θα πρέπει να πραγματοποιήσουν ενέργειες για την ανάκληση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που “μαγειρεύτηκαν” με παράλογα προσχήματα», τονίζεται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας για τη Χάραξη Πολιτικής της Εθνικής Επιτροπής της Βόρειας Κορέας – πρόκειται για το ανώτατο διοικητικό όργανο της χώρας. «Θα πρέπει, ακόμα, να δεσμευτούν επισήμως ενώπιον της διεθνούς κοινότητας ότι δεν θα πραγματοποιήσουν εκ νέου γυμνάσια πυρηνικού πολέμου για να απειλήσουν ή να εκβιάσουν», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Η Πιονγιάνγκ απαίτησε, ακόμα, την απόσυρση όλων των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από τη Νότια Κορέα. Παράλληλα, έθεσε ζήτημα τερματισμού όλων των αρνητικών σχολίων για τη Βόρεια Κορέα από τη Σεούλ, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών ότι η Πιονγιάνγκ ευθύνεται για τις επιθέσεις στα διαδικτυακά συστήματα των μέσων ενημέρωσης και των τραπεζών της Νότιας Κορέας τον περασμένο μήνα. Εντύπωση έχει προκαλέσει το σημείο της ανακοίνωσης στο οποίο υπογραμμίζεται ότι τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας αποτελούν «κοινή ιδιοκτησία του κορεατικού έθνους».
Η Νότια Κορέα κάλεσε τον Βορρά σε διάλογο την περασμένη Πέμπτη, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι υποστήριξε από τη Σεούλ ότι οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ των συνομιλιών για την εκτόνωση της έντασης. Η τοποθέτηση του κ. Κέρι φέρεται να συνέβαλε τα μέγιστα στην άμβλυνση του πολεμικού κλίματος στην κορεατική χερσόνησο, το οποίο είχε επιδεινωθεί επικίνδυνα τις τελευταίες εβδομάδες, όχι μόνο λόγω των απειλών της Βόρειας Κορέας για πυρηνικές επιθέσεις, αλλά και από την ασυνήθιστη επίδειξη στρατιωτικής ισχύος από πλευράς Ουάσιγκτον στην περιοχή.
Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο, παραμένει μεγάλο. Η Βόρεια Κορέα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν διαπραγματεύεται τον πυρηνικό της οπλισμό, ενώ Ουάσιγκτον και Σεούλ επιμένουν πως πρέπει να τερματιστεί ο φαύλος κύκλος της απάντησης με συμβιβασμό στην εκάστοτε απειλή της Πιονγιάνγκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου