Τα ερωτηματικά που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια σχετικά με την ειλικρίνεια, την πίστη και τα συναισθήματα του συντρόφου μας μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο την ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Οι τελευταίοι διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που τρέφουν συνεχώς αμφιβολίες ή νιώθουν ανασφάλεια για το μέλλον της σχέσης τους και συνεπώς για τα αισθήματα του άλλου βλάπτουν τον εαυτό τους, αφού το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξασθενεί.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ειδικοί ζήτησαν από ζευγάρια να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τη σχέση τους, ενώ τους υπέβαλαν σε εξετάσεις προκειμένου να μετρήσουν τα επίπεδα βασικών ορμονών του στρες, αλλά και τον αριθμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού τους. Οι εθελοντές απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με το άγχος και την ποιότητα του ύπνου τους.
Τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά: όσοι ανησυχούσαν υπερβολικά για το ενδεχόμενο τέλος μιας σχέσης και είχαν διαρκώς ανάγκη από την επιβεβαίωση του συντρόφου τους εμφάνιζαν κατά 11% μεγαλύτερη ποσότητα κορτιζόλης στο αίμα τους.
Η συγκεκριμένη ορμόνη παράγεται όταν τα επίπεδα του στρες αυξάνονται. Παράλληλα, το ανοσοποιητικό τους ήταν πιο αδύναμο σε σχέση με αυτό των πιο… ψύχραιμων, αφού οι πλέον στρεσαρισμένοι παρήγαν κατά 22% λιγότερα Τ-κύτταρα, τα οποία είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις αφορούσαν και τα δύο φύλα, με τις γυναίκες να παρουσιάζουν ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά απ’ ό,τι οι άντρες.
«Είναι απόλυτα φυσιολογικό όλοι οι άνθρωποι να αισθανθούν ανασφάλεια μέσα στη σχέση τους, ωστόσο εάν κάποιος αμφιβάλλει συνεχώς δημιουργεί πρόβλημα στον ίδιο του τον οργανισμό» επισήμανε η επικεφαλής της έρευνας δρ Λίσα Τζαρέμκα.
Πηγή : http://tarantoss.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου