ΔΕΥΤΈΡΑ, 9 ΙΟΥΛΊΟΥ 2012
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ!
ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ... «ΠΡΑΞΗ ΜΙΣΟΥΣ»!
Πραγματοποιήθηκε χθές Κυριακή 8 Ιουλίου 2012 στο Λονδίνο εν μέσω κακοκαιρίας και βροχής και η φετινή πορεία διαμαρτυρία ενάντια στην συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή και κατοχή της πατρίδας μας, η οποία ξεκίνησε από την τουρκική πρεσβεία και τερμάτισε στην Πλατεία Τραφάλγκαρ με ομιλίες πολιτικών.
Με την διαφορά ότι φέτος η Τουρκία και οι άνθρωποί της στο Λονδίνο αποθρασύνθηκαν ασυγκράτητα και προέβησαν σε απαράδεκτα διαβήματα προς τις βρετανικές αρχές για να σταματήσουν την διαμαρτυρία επικαλούμενοι ότι κάνουμε «πορεία μίσους» (Αναφορά από τον κ. Π. Δρουσιώτη και λεπτομέρειες στο τέλος του κειμένου).
Παρευρέθηκαν ο ευρωβουλευτής Τσιάρλς Τάννοκ, οι βουλευτές Άντι Λάβ, Κρίς Μπράιντ, Φράνκ Ντόπσον, Άλαν Μιλ, πρώην βουλευτής και σήμερα μέλος της κοινοτικής συνέλευσης Λονδίνου Άντριου Ντίσμορ, ο προκάτοχος του Πράιν Κόλεμαν, ο βουλευτής Μάικ Φρίερ, πρώην βουλευτής Έντι Οχάρα, η υφυπουργός Μεταφορών και φίλη της Κύπρου Τερέζα Βίλλιερς, ο αρχηγός και δημοτικοί σύμβουλοι της δημαρχίας Μπάρνετ, ο ΄Υπ. Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο Αλέξανδρος Ζήνων ο Γενικός πρόξενος κ. Γεώργιος Γεωργίου και άλλοι παράγοντες της ομογένειας και εκατοντάδες συμπατριωτών μας με διάφορα πλακάρτ ενάντια στην εισβολή και συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, μεταξύ των οποίων και εκείνο με την Κύπρο αιμορραγούσα και σύνθημα «ΟΧΙ ΑΠΑΡΧΑΙΤ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ».
Κύρια ομιλήτρια φέτος ήταν η υπ. Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Ελένη Μαύρου.
Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας κ. Πίτερ Δρουσιώτης, ο οποίος μιλώντας (καταρχήν) στα αγγλικά, κατηγόρησε και εξέθεσε με τον πλέον έντονο τρόπο την Τουρκία και τις προσπάθειές της των τελευταίων εβδομάδων, να ακυρώσει φέτος την πορεία διαμαρτυρίας απαιτώντας να ξεχάσουμε την εισβολή.
Αφού ο κ. Δρουσιώτης αναφέρθηκε στα εγκλήματα της Τουρκίας στην Κύπρο, την τουρκική εισβολή, για την ύπουλη αδικία που επέβαλε στην Κύπρο και τους Ελληνοκύπριους, τον φυλετικό διαχωρισμό, το εθνικό ξεκαθάρισμα, τον εποικισμό, την ατέλειωτη ανθρώπινη τραγωδία των αγνοουμένων, εγκλωβισμένων τόνισε:
« Η πολιτική της Τουρκίας είναι δόλια αλλά έχει συνοχή. Στοχεύει με το πέρασμα το χρόνου να ξαναγράψει την ιστορία. ΄Οπως έκανε με την Αρμενική γενοκτονία στις αρχές του 20ου αιώνα την οποία διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις οργισμένα αρνούνται, περιλαμβανομένης και της σημερινής, και παρόλες τις αδιαμφισβήτητες μαρτυρίες, η Τουρκία επιδιώκει να διαγράψει από τις μνήμες τις αγριότητες που διέπραξε ο τουρκικός στρατός εναντίον του κυπριακού λαού το 1974 και τις έκτοτε παραβιάσεις στο νησί.
Ο Τούρκος πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιδρά στους όρους
«παράνομη κατοχή» και «εισβολή» που περιλαμβάνονται στα ψηφίσματα που υποστηρίζουν φίλοι μας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η Τουρκία θεωρεί την παρουσία μας και τι κάνουμε υποστηρίζοντας την Κύπρο, σ΄αυτή τη χώρα, ανησυχητικό γι΄αυτήν. Θέλει να μας σιωπήσει. Τόσο πολύ που, έγιναν προσπάθειες από διάφορα στοιχεία να εμποδιστεί η σημερινή πορεία με γελοίους ισχυρισμούς ότι συνιστά
«έγκλημα μίσους»!
΄Ομως, ας μας ακούσουν αυτοί οι άνθρωποι δυνατά και καθαρά: ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΣΙΩΠΗΣΟΥΝ. Δεν θα μας εξουδετερώσουν. Οι φωνές μας θα ακούγονται.
Ενόσω αναπνέουμε, ενόσω σκεφτόμαστε, ενόσω μιλούμε, θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα αυτής της περήφανης νήσου και των αποφασισμένων ανθρώπων της. Το όνειρο μας για μια ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο ζεί.
Δεν είναι «έγκλημα μίσους» να θέλεις πίσω τη χώρα σου, Δεν είναι «έγκλημα μίσους» να θέλεις όλοι οι Κύπριοι να ζουν μαζί ως ελεύθεροι άνθρωποι εν ειρήνη στην ίδια τη χώρα τους.
Ο αγώνας ο δικός μας είναι πολιτικός για ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία. Αυτές είναι οι αξίες μας και γι΄αυτές τις αξίες αγωνιζόμαστε, σήμερα και κάθε μέρα. Η αδιαλλαξία της Τουρκίας και η περιφρόνηση της προς τις υποχρεώσεις της δυστυχώς, ενισχύεται είτε από συμφωνία είτε από αδιαφορία των δυνάμεων εκείνων που έχουν ηθικό, αλλά και νομικό καθήκον να ενεργήσουν. ΄Ομως η αδιαφορά για την αδικία συχνά είναι εξίσου δόλια όσο και η ίδια η αδικία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ως η πιο ισχυρή σύμμαχος της Τουρκίας, απέτυχε να εκπληρώσει τις νομικές της υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου. ΄Ομως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι περισσότεροι από μας ζούμε, έχει ένα ακόμα πιο μεγάλο καθήκον, που απορρέει από τις ιστορικές υποχρεώσεις του βάση των συνθηκών. Επομένως, και εμείς, ζητούσε για ακόμα μια φορά, όπως ο Βρετανός Πρωθυπουργός βάλει το Κυπριακό ως θέμα προτεραιότητας της κυβέρνησής του, όπως αξίζει, και να ασκήσει πραγματική πίεση στην Τουρκία να αλλάξει θέση....»(Ολόκληρη η ομιλία του κ. Π. Δρουσιώτη στα αγγλικά στο τέλος).
Στη συνέχεια μίλησαν Βρετανοί βουλευτές.
Ο ευρωβουλευτής των Συντηρητικών Τσιάρλς Τάννοκ γνωστός για την συμπαράσταση του προς την Κύπρο στην Ε.Ε και έντονος εναντίον της παρουσίας του τουρκικού κατοχικού στρατού στην Κύπρο, ο Εργατικός βουλευτής΄Αντυ Λάβ ο οποίος τόνισε το ρόλο της ΕΕ ως υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι η Βρετανία πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα, ότι θα ξεκινήσει κοινοβουλευτική έρευνα εδώ στο Λονδίνο για το θέμα των αγνοουμένων. Ο Κρίς Μπράιντ, Εργατικός βουλευτής από την Ουαλλία είπε πως «όταν διετέλεσε για ένα πολύ μικρό διάστημα υφυπουργός Ευρώπης και επισκέφθηκε την Κύπρο, είδε κάτι που ελάχιστοι Βρετανοί γνωρίζουν. Είναι μια απόλυτη ντροπή για όλους τους πολιτικούς της Ευρώπης να έχουμε μια πρωτεύουσα στην Ευρώπη μοιρασμένη. Είναι ντροπή που έχουμε μια μοιρασμένη νήσο, όμως είναι εξίσου ντροπή να μην δόθηκαν έως τώρα πληροφορίες στους συγγενείς των αγνοουμένων. Και ότι η τουρκική κυβέρνηση είπε ψέματα στην ΕΕ ότι θα άνοιγε τα λιμάνια, ότι θα έδιδε στοιχεία για όλους τους αγνοούμενους».
Κάλεσε και αυτός την σημερινή βρετανική κυβέρνηση να πιέσει την Τουρκία.
Ο Εργατικός βουλευτής Λονδίνου Φράνκ Ντόπσον είπε «Θυμάμαι που αγωνιζόμαστε με την Λίνα Τζέκκερ που ίσως να ήταν η καλύτερη φίλη που είχε ποτέ η Κύπρος, για ανεξαρτησία της Κύπρου από την Βρετανία, ποτέ δεν το φανταζόμουν ότι 40 και πλέον χρόνια αργότερα θα συνεχίζαμε να αγωνιζόμαστε για ανεξαρτησία της Κύπρου αυτή τη φορά από την Τουρκία! η ΕΕ πρέπει να ντρέπεται, κάθε μία χώρα μέλος της ΕΕ πρέπει να ντρέπεται για που δεν δούλεψαν αρκετά σκληρά και δεν ξεκαθάρισαν στην Τουρκία ότι αν θέλει να γίνει μέλος της (ΕΕ) ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΗΡΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ. Δεν μπορεί να διαλέγει ότι της συμφέρει και ποιος θα προεδρεύει, η Βρετανία δεν έχει τέτοιο δικαίωμα, και σίγουρα η Τουρκία ακόμα περισσότερο που δεν ανήκει στην ΕΕ δεν έχει τέτοιο δικαίωμα...»
Ο Εργατικός βουλευτής ΄Αλαν Μίλ κατηγόρησε τόσο την σημερινή Συντηρητική κυβέρνηση όσο και την προηγούμενη Εργατική στην οποία υπηρέτησε ως ντροπή για το συμβαίνει στην Κύπρο. Δεν κάναμε αρκετά είπε, «πρέπει να αγωνιστούμε να βρούμε λύση επανένωσης της Κύπρου, και ότι είναι ντροπή για όλους εκείνους τους ευρωπαίους που πάνε και αγοράζουν περιουσίες στα κατεχόμενα, μεταξύ των οποίων και Βρετανοί. Έχω ένα μήνυμα, το τελευταίο μήνυμα προς την Τουρκία. Τα θαλάσσια αποθέματα πετρελαίου και αερίου που βρέθηκαν στην νότια πλευρά της Μεσογείου, τα μεγαλύτερα τέτοια που βρέθηκαν μέχρι τώρα στην Μέση Ανατολή, ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ανήκουν στην Κύπρο».
Μίλησε και ο δήμαρχος Μόρφου κ. Χαράλαμπος Πίττας εκ μέρους των κατεχομένων δήμων και τελευταία μίλησε η κύρια ομιλήτρια , η υπουργός εσωτερικών κα Ελένη Μαύρου
Η κα Ελένη Μαύρου αρχικά απευθύνθηκε στα αγγλικά προς τους βρετανούς πολιτικούς και στη συνέχεια στα ελληνικά προς τους συμπατριώτες μας.
Σε αμφότερες τις ομιλίες της αναφέρθηκε στη παράνομη τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή, στις τουρκικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών των πολιτών της Κύπρου, της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, την δημογραφική αλλαγή από την Τουρκία, τον εποικισμό των κατεχομένων, την καταστροφή των Εκκλησιών και θρησκευτικής κληρονομιάς. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες για λύση με τον δικοινοτικό διάλογο και είπε ότι αυτός δεν κατέληξε πουθενά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και τόνισε την προσήλωση της κυβέρνησής της για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Να σημειωθεί ότι κανένας από τους υπόλοιπους ομιλητές δικούς μας και ξένους δεν αναφέρθηκε σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας παρά μόνο σε μια ελεύθερη δημοκρατική, ενωμένη Κύπρο και για πλήρη σεβασμό και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
(Μετεδόθηκε από το Ράδιο Πρώτο στην Κύπρο, πρόγραμμα Λάζαρου Μαύρου πρωινή εκπομπή 9.7.2012)
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας - Λονδίνο 9.7.2012
Σημείωση/επεξήγηση
Πριν λίγα χρόνια η τουρκοκυπριακή οργάνωση Εμπάργκοτ (που ιδρύθηκε με βρετανικές ράχες, μετά το δημοψήφισμα στην Κύπρο, με στόχο τον τερματισμό της τάχα απομόνωσής τους, αναγνώριση δύο κρατών και απευθείας πτήσεων) απαίτησε, κατηγορώντας μας για.. ρατσισμό, την απόσυρση του εμβλήματος ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ με την Κύπρο στη μέση αιμορραγούσα. Και η δημοσιογράφος Σουζάν Νουρί, μέλος της Εμπαργκοτ, αποκάλεσε το έμβλημα μας ως «Σύμβολο μίσους» σε κύριο άρθρο στην τουρκοκυπριακή Λονδίνου Λόντρα Γκαζέτ εξισώνοντάς το με τον αγκυλωτό σταυρό των Ναζί! Κατόπιν πιέσεων και από Βρετανούς βουλευτές (ένας εκ των οποίων ήταν και ο Σάιμον Χιούς των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ο φιλοτουρκισμός του οποίου ξεσκεπάστηκε πλήρως με την μετάβασή του πρόσφατα στα κατεχόμενα μέσω παράνομου αεροδρομίου Τύμπου, ο πρώτος Βρετανός πολιτικός να κάνει κάτι τέτοιο) η Εθνική Ομοσπονδία υπέκυψε και απέσυρε το έμβλημα.
Φέτος κατόπιν πολλών συνεχών επικρίσεων εναντίον εκείνης της υποχώρησης εκ μέρους της ΕΚΟ, η τελευταία επανέφερε το αντικατοχικό έμβλημα στα φυλλάδια που εξέδωσε για την διαμαρτυρία και τα οποία δημοσιεύθηκαν και σε τοπικές εφημερίδες του βορείου Λονδίνου. ΄Ετσι, ξεσπάθωσαν και πάλιν ο Τούρκος εν Λονδίνω πρέσβης και Τουρκοκύπριοι της Εμπάργκοτ και αποθρασύνθηκαν πλήρως. Προέβησαν σε απαράδεκτα διαβήματα στις βρετανικές αρχές για να σταματήσουν την διαμαρτυρία επικαλούμενοι ότι κάνουμε «πορεία μίσους». ΄Αμεση, σταθερή και αποφασιστική ήταν αυτή τη φορά όμως η αντίδραση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας με αποτέλεσμα να γίνουν αντιληπτές οι κακόβουλες προθέσεις των Τούρκων και να επικρατήσει η λογική εκ μέρους των βρετανικών αρχών.
Φέτος η ΕΚΟ επανέφερε το έμβλημα του ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ με την Κύπρο αιμορραγούσα και η δημοσίευσή του σε βρετανικές εφημερίδες είναι που δεν αντέχουν οι εισβολείς και οι βοηθοί τους. Δεν αντέχουν να βλέπουν το έμβλημα του ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ να επανέρχεται για να μείνει. Φ.Α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου