Η αντιπυραυλική ασπίδα επεκτείνεται σε όλη τη Μεσόγειο
Οκτωβρίου 6, 2011 — ΛουκάςΑμερικανικά πλοία με αντιπυραυλικά συστήματα θα εγκατασταθούν στη βάση Ρότα, στις ισπανικές ακτές, στο πλαίσιο της δημιουργίας της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ανακοίνωσαν χθες στις Βρυξέλλες ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Η συμφωνία αυτή είναι μέρος του συστήματος πυραυλικής άμυνας που προωθούν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη, με την ανάπτυξη αντιβαλιστικών πυραύλων πάνω σε πλοία στη Μεσόγειο και συστημάτων ραντάρ στη Ρουμανία, στην Πολωνία και την Τουρκία. Το σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2018. Στόχο έχει την προστασία των ευρωπαϊκών κρατών μελών του ΝΑΤΟ από πιθανή πυραυλική επίθεση από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, χώρες οι οποίες αναπτύσσουν προγράμματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
Η ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια της πρώτης από μία σειρά συναντήσεων που θα έχουν υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Συμμαχίας έως τον Μάιο, οπότε θα συγκληθεί στο Σικάγο η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε επισήμως ότι πλοία με αντιπυραυλικά συστήματα Aegis θα βρίσκονταν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά ο Πανέτα ανακοίνωσε ότι και στην ισπανική βάση Ρότα θα εγκατασταθούν τέσσερα αμερικανικά αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με συστήματα Aegis. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Θαπατέρο πρόσθεσε ότι βάσει του σχεδιασμού αυτού θα ενισχυθεί η οικονομία της ευρύτερης περιοχής του Κάδιξ με την έλευση 3.000 Αμερικανών και των οικογενειών τους, ενώ θα δημιουργηθούν περίπου 1.000 νέες θέσεις εργασίας.
Στην ομιλία του ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη δείχνουν πως η Συμμαχία συνεχίζει να παίζει έναν «απολύτως αναγκαίο» ρόλο για την αντιμετώπιση σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων στην ασφάλεια.
Η ΣΥΡΙΑ. Ο Ράσμουσεν διευκρίνισε ότι το ΝΑΤΟ «δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση» για παρέμβαση στη Συρία, όπου συνεχίζεται η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από την κυβέρνηση Ασαντ και περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους έξι μήνες. Πάντως, ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αρνήθηκε να σχολιάσει το βέτο που άσκησαν οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας την Τρίτη στο Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκασε τη βία.
Μιλώντας προς τους ομολόγους του από τα άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα τους προέτρεψε σε στενότερη συνεργασία και σε ενίσχυση της παρουσίας τους στη Συμμαχία ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τις επιχειρήσεις στη Λιβύη και το Αφγανιστάν. «Θα ήταν τραγικό αν η Συμμαχία περιορίσει τις ίδιες ικανότητές της που επέτρεψαν την επιτυχή διεξαγωγή αυτών των επιχειρήσεων», τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου