Ισραηλινά μαχητικά εποπτεύουν τις τουρκικές κινήσεις κοντά στο «οικόπεδο 12»
Οκτωβρίου 7, 2011 — ΛουκάςΈντονη ήταν και την Πέμπτη η δραστηριότητα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου ενώ η τουρκική πλευρά προαναγγέλλει κι άλλες κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο κάδρο των εξελίξεων βρίσκεται και το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο που έχει εκμισθωθεί από την Τουρκία και το οποίο κινείται νοτίως μεταξύ Πάφου – Λεμεσού, περιοχή που αναμένεται ότι η Άγκυρα θα κάνει τις γεωτρήσεις της. Το τελευταίο 24ωρο, πάντως, στην περιοχή κυριαρχούν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι εποπτεύουν όλες τις κινήσεις κοντά και στην κυπριακή πλατφόρμα.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα επαναδραστηριοποιηθεί και το «Πίρι Ρέις», το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, ανέφερε την Πέμπτη ότι η αποστολή του Πίρι Ρέις στην περιοχή ήταν μία αντίδραση στις κινήσεις των Ελληνοκυπρίων. Ταυτόχρονα όμως ήταν , όπως είπε, «και για να αξιοποιηθεί η συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας που υπέγραψε η Τουρκία με την «ΤΔΒΚ».
Αλλιώς, κάτω από κανονικές συνθήκες εμείς δεν θα πηγαίναμε εκεί», ανέφερε και πρόσθεσε τα εξής: «Διότι εάν πηγαίναμε θα ήταν σαν να μην αναγνωρίζουμε την «ΤΔΒΚ», την οποία αναγνωρίζουμε ως ανεξάρτητο κράτος».
Στο μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης αναφερόμενος στην τουρκική στάση δήλωσε πως «οι πρόσφατες δηλώσεις της και ενέργειες λόγω της άσκησης του αυτονόητου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου αντιστρατεύονται προφανώς το διεθνές δίκαιο, υπονομεύουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία», προσθέτοντας ότι «τώρα η Τουρκία επιχειρεί να στρατικοποιήσει τη συζήτηση ακριβώς επειδή δεν έχει επιχειρήματα».
Σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο «η σύναψη της λεγόμενης συμφωνίας της Τουρκίας με τα κατεχόμενα είναι άκυρη και φυσικά χωρίς περιεχόμενο, αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά η διεθνής κοινότητα και το λέει και μετά και από δικές μας επαφές επί του θέματος».
Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού
Η Noble Energy και Delek ξεκίνησαν από την Πέμπτη την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα ενώνει το κοίτασμα «Ταμάρ» με αυτό στο «Μαρί Β» από το οποίο υπάρχει ήδη αγωγός προς την παράκτια πόλη Ασκελόν του Ισραήλ.Ο αγωγός είναι διαμέτρου 16 ιντσών και θα έχει μήκος 150 χιλιομέτρων.
Το «Ταμάρ» έχει ερευνηθεί το 2009-2010 και διαπιστώθηκαν περίπου 6 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου και είναι το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα που βρέθηκε παγκόσμια την τελευταία δεκαετία. Πρόκειται για το δεύτερο πιο κοντινό κοίτασμα προς το «Αφροδίτη» με πρώτο το «Λεβιάθαν».
Στο «Αφροδίτη», Αμερικανοί, Γάλλοι και Κύπριοι ειδικοί έχουν προγνώσει περιεκτικότητα 8-10 τρις κυβικών ποδών φυσικού αερίου. Η επένδυση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Ταμάρ και του αγωγού υπολογίζεται σε 2,7 δις ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου