Ετικέτες

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Πέθανε ο μεγάλος λαϊκός στιχουργός Κώστας Βίρβος


ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 89 ΕΤΩΝ.
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο σπουδαίος συνθέτης και στιχουργός Κώστας Βίρβος. Ο στιχουργός βρισκόταν τον τελευταίο χρόνο διασωληνωμένος στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο, ενώ η υγεία του είχε επιβαρυνθεί μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.
Πέθανε ο μεγάλος λαϊκός στιχουργός Κώστας Βίρβος
Ο Κώστας Βίρβος γεννήθηκε το 1926 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Ήταν πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου.
Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε ως στιχουργός με το λαϊκό τραγούδι, χώρο στον οποίο διακρίθηκε από το 1950. Έχει γράψει πάνω από 2.000 τραγούδια, πολλά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κλασικά. Συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού, μεταξύ αυτών ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος κ.α.
Το πρώτο του τραγούδι που κυκλοφόρησε με το όνομά του ήταν το «Να το βρεις από άλλη» (1948), σε μουσική Απόστολου Καλδάρα με ερμηνευτές τη Σούλα Καλφοπούλου και τον Μάρκο Βαμβακάρη. Από τότε ακολούθησαν μεγάλες στιγμές: «Το καράβι», «Το κουρασμένο βήμα σου», «Μια παλιά ιστορία», «Της γερακίνας γιος», «Σου ‘χω έτοιμη συγγνώμη» κ.ά. Πέρασε και στους ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών: «Καταχνιά» σε μουσική Χρήστου Λεοντή, «Θεσσαλικός κύκλος » σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, «Θάλασσα, πικροθάλασσα» σε μουσική Μίμη Πλέσσα, «Α-Ω» σε μουσική Γρηγόρη Μπιθικώτση κ.ά.

Συλλυπητήρια του δημάρχου Τρικκαίων
«Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα» θα συνοδεύει τον «Γιο της Γερακίνας», τον μεγαλύτερο Έλληνα στιχουργό, το άξιο τέκνο των Τρικάλων, τον αγαπημένο μας Κώστα Βίρβο. Ο εξαίρετος δημιουργός άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015, μετά από ασθένεια, έχοντας συμπληρώσει 89 χρόνια ζωής και πάνω από 60 χρόνια προσφοράς στον ελληνικό στίχο και το λαϊκό μας τραγούδι. Αυτά ανακοινώθηκαν πριν λίγο από τη δημοτική αρχή του δήμου Τρικκαίων, ενώ γίνεται γνωστό, πως ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου είχε προσφάτως συναντηθεί με τη σύζυγό του Καίτη και την κόρη του Μαρία, προκειμένου, παρούσης και της αντιδημάρχου Πολιτισμού Βασιλένας Μητσιάδη, να συζητήσουν για θέματα σχετικά με το λαϊκό τραγούδι.
Ειδικότερα ο Δημητρίου Παπαστεργίου, σε μήνυμά του, τονίζει: «Η πόλη των Τρικάλων αποχαιρετά τον ποιητή του λαϊκού μας τραγουδιού, τον Κώστα Βίρβο. Κλίνει σεμνά το κεφάλι στον άνθρωπο που σημάδεψε έναν ολόκληρο αιώνα δημιουργίας. Οι τρικαλινοί συμπολίτες τραγουδούν τους στίχους των χιλιάδων τραγουδιών του. Η πόλη μας θλίβεται, η μουσική μας παράδοση έγινε μεν φτωχότερη, αλλά είναι, πλέον, μεστή και ανδρωμένη από τους στίχους του Κώστα Βίρβου.
Εκ μέρους όλων των τρικαλινών, απευθύνω θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τούτες τις δύσκολες ώρες. Υπενθυμίζω ότι η απόδοση τιμής με την ονομασία του 32ου Δημοτικού Σχολείου των Τρικάλων, σε «Κώστας Βίρβος», όπως ήδη έχει γίνει, αποτελεί την πρώτη από μια σειρά ενεργειών, για να τιμηθεί το έργο του ογκόλιθου στιχουργού.
Κώστα Βίρβο, σε λίγες μέρες “αρχινάει στα Τρίκαλα το παζάρι”. Η μνήμη σου θα ζει αιώνια, με την ιαχή “Τρίκαλα, Τρίκαλα τα γήπεδα αντηχούν” και με τις χιλιάδες όμορφες στιγμές που μας προσέφερες.
Σε ευχαριστούμε και σε αποχαιρετούμε».
Θεμέλιος λίθος στην ελληνική στιχουργία
Ο Κώστας Βίρβος, γεννημένος στα Τρίκαλα στις 29 Μαρτίου 1926 απετέλεσε τον θεμέλιο λίθο, πάνω στον οποίο η στιχοπλοκία και η οργάνωση των λέξεων, έδωσαν νέα ώθηση στην ελληνική στιχουργία.
Γνήσιος απόγονος των Ελλήνων μαχητών της Ελευθερίας, μετείχε, τονίζεται επίσης από το δήμο Τρικκαίων, στην Εθνική μας Αντίσταση και ήταν αυτός που περιέγραψε τα βάσανα της χώρας μας μέσα από τη φωτιά των πολέμων. Ήταν αυτός που έδωσε ελπίδα στους χιλιοβασανισμένους Έλληνες, που έδωσε φωνή στους μετανάστες μας, που έδωσε χαρά στον άνθρωπο, που αναφέρθηκε έντονα στα κοινωνικά προβλήματα.
Η αγάπη, η χαρά, η ελπίδα, η ζωή, τα βάσανα, οι καημοί, περιγράφηκαν μέσα από τα πάνω από 2.000 τραγούδια που μας άφησε παρακαταθήκη. Τραγούδια που καθημερινώς δοξάζουν το ελληνικό λαό, που περιέχουν τις εικόνες από τα Τρίκαλα, τη γενέτειρα πόλη που τόσο αγαπούσε: Γεννήθηκα για να πονώ, Ζαΐρα, Η Άγια Κυριακή, Θα κάνω ντου βρε πονηρή, Κλάψε, κλάψε, Μακριά μου να φύγεις, Μένα με λένε Περικλή, Ρίξε μια ζαριά καλή, Καταχνιά, Μια παλιά ιστορία, Νυχτερίδες κι αράχνες, Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα, Δε θέλω να μου δέσετε τα μάτια, Παράπονα και κλάματα, Θα κάνω ντου βρε πονηρή, Πάρε τα χνάρια μου, Στις φάμπρικες της Γερμανίας, Το κουρασμένο βήμα σου και χιλιάδες άλλα χιλιοτραγουδισμένα και αγαπημένα.
…και οι άλλοι τρικαλινοί
Συνεργάστηκε, επισημαίνεται επίσης από το δήμο Τρικκαίων, με τους ογκόλιθους του λαϊκού μας τραγουδιού, τους συντοπίτες μας τρικαλινούς Βασίλη Τσιτσάνη και Απόστολο Καλδάρα. Έδωσε στίχους σε όλους τους άλλους μεγάλους μας συνθέτες και όλοι οι μεγάλοι Έλληνες τραγουδιστές είχαν την τύχη να ερμηνεύσουν στίχους του.
Περιέγραψε άψογα την προ αιώνος ζωή στον κάμπο, μέσα από τον «Θεσσαλικό κύκλο» του Γιάννη Μαρκόπουλου. Συνέγραψε τον περίφημο ύμνο της ομάδας του Α.Ο. Τρίκαλα. Πρωτοστάστησε στη δημιουργία σωματείου Ελλήνων στιχουργών. Και ήταν ο μεγάλος στιχουργός που τίμησε την πόλη των Τρικάλων με το έργο του, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, megatv

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου