Δύο τα καυτά μέτωπα για την Αγκυρα
Το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών επηρεάζει δύο κρίσιμα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Άγκυρα: τον βαθμό της ανάμειξής της στον εμφύλιο στη Συρία και τις σχέσεις της με τους Κούρδους, τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία.
Η Τουρκία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ από την αρχή του εμφυλίου το 2011. Ποτέ δεν σφράγιζε πλήρως τα μήκους 800 χλμ σύνορά της με τη Συρία, ούτε καν για να σταματήσει τις δραστηριότητες ένοπλων οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο αλ-Νούσρα, τη θυγατρική της Αλ Κάιντα.
Αλλά η επιθετική πολιτική προς το καθεστώς Άσαντ ήταν σε μεγάλο βαθμό δημιούργημα τουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Τα άλλα τρία κόμματα που εξελέγησαν στη Βουλή στις εκλογές της Κυριακής είναι αντίθετα προς την πολιτική αυτή.
Το αριστερό κουρδικό κόμμα HDP, του οποίου η είσοδος στη Βουλή ήταν η σημαντικότερη εξέλιξη των εκλογών, αναμένεται να είναι πολύ επικριτικό προς μια τουρκική κυβέρνηση που θα εμφανίζεται ανεκτική απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος και αδιάλλακτη προς τους 2,2 εκατ. Κούρδους της Συρίας οι οποίοι ζουν σε τρία καντόνια στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.
Οι Κούρδοι της Συρίας θεωρούν ότι η Τουρκία βοηθάει τους τζιχαντιστές εναντίον των οποίων πολεμάνε οι Κούρδοι στο Κομπανί και αλλού. Καταγγέλλουν ότι τα συνοριακά περάσματα προς την Τουρκία στις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος παραμένουν ανοιχτά ενώ εκείνα που βρίσκονται στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι είναι κλειστά.
Επίσης, οι Κούρδοι της Συρίας αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία την πρόταση της Άγκυρας για την δημιουργία μιας νεκρής ζώνης ή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην συριακή πλευρά των συνόρων επειδή την θεωρούν ως προσπάθεια της Τουρκίας να καταλάβει τα κουρδικά καντόνια της Συρίας.
Δεδομένου ότι το ΑΚΡ δεν πέτυχε αυτοδυναμία και θα σχηματίσει είτε κυβέρνηση συνασπισμού είτε μειοψηφίας, η άνεσή του να πραγματοποιεί εισβολές στη Συρία ή να υποστηρίζει τους σύριους αντάρτες θα περιοριστεί.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν το ΑΚΡ θα σχηματίσει συνασπισμό και με ποιον. Σύμφωνα με τον «Independent», το κουρδικό HDP θα ήταν η καλύτερη επιλογή εταίρου. Αν και το HDP δηλώνει προς το παρόν ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό, η αλήθεια είναι ότι μόνο το ΑΚΡ έχει κάνει προσπάθειες για επίλυση του Κουρδικού τις οποίες δεν συμμερίζονται καθόλου τα υπόλοιπα δύο κόμματα που εξελέγησαν στη Βουλή, το κεμαλικό CHP και το ακροδεξιό MHP. Πολλοί Κούρδοι ψήφιζαν στο παρελθόν ΑΚΡ και οι περισσότεροι ψηφοφόροι του HDP είναι πρώην ψηφοφόροι του ΑΚΡ.
Αν όμως το ΑΚΡ σχηματίσει συνασπισμό με το ακροδεξιό ΜΗΡ, θα αναστραφεί όλη η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο Κουρδικό και στις σχέσεις των Τούρκων με τους Κούρδους.
ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου