Ετικέτες

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Το «who is who» και η δομή της νέας κυβερνησης. Οι συγχωνεύσεις, τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και οι εξωκοινοβουλευτικοί…

 

orkomosiakintsip
Γράφει ο Ιάκωβος Μαύρος
___________________
Ήδη από το πρωί της Δευτέρας (ακόμη και πριν ανοίξουν οι κάλπες την Κυριακή για να πούμε την αλήθεια) είχαν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες φήμες για τη στελέχωση της νέας κυβέρνησης. Πλέον όμως έχουμε επίσημα τις ανακοινώσεις που αφορούν τόσο τα πρόσωπα, όσο και το «οργανόγραμμα» των υπουργείων και τη δομή του υπουργικού συμβουλίου.

Δύσκολα μπορεί κανείς να μην επικροτήσει τη μείωση του συνολικού αριθμού των υπουργείων. Μία κίνηση που κερδίζει τη συμπάθεια (ή την ανοχή) ακόμη και εντελώς διαφορετικών πλευρών του πολιτικού φάσματος, αφού σημαίνει πιο ευέλικτο σχήμα υπουργικού συμβουλίου με μεγαλύτερες δυνατότητες συντονισμού και λιγότερα συνολικά λειτουργικά έξοδα. Πολλοί, κατά καιρούς, το είχαν υποσχεθεί ή σχεδιάσει,  όμως για πρώτη φορά θα υπάρχει στην Ελλάδα τόσο μικρός αριθμός υπουργείων. Από την άλλη δύσκολα μπορεί κανείς να μην αναρωτηθερί έστω για τη συμμετοχή πολιτικών παραγόντων της πασοκικής δυναστείας που δεν είχαν προσχωρήσει στα του ΣΥΡΙΖΑ με κάποιον τρόπο το προηγούμενο διάστημα, αλλά αντίθετα είχαν δραστηριοποιηθεί σε ιδιωτικοποιήσεις και άλλες «φιλολαϊκές διαδικασίες».

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Τέσσερα νέα υπουργεία, στα οποία ενσωματώνονται οι αρμοδιότητες άλλων υπουργείων τα οποία καταργούνται, και παράλληλα δυο υπουργεία που μετονομάζονται. Συνολικά 10 υπουργεία. Ας τα δούμε μαζί με τα πρόσωπα που ανακοινώθηκε ότι τα στελεχώνουν, εντοπίζοντας σχετικά σύντομα τις «πολιτικές ισορροπίες» εντός της νέας κυβέρνησης:

Α. Πρωθυπουργός – αντιπρόεδρος κυβέρνησης:

Πρωθυπουργός : Αλέξης Τσίπρας
Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης: Γιάννης Δραγασάκης. Ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ μέχρι το 1991. Στη συνέχεια συμμετείχε (ως ιδρυτικό στέλεχος) στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί κρίσιμο παράγοντα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα οικονομίας, χρέους και εξωτερικής πολιτικής. Με πλούσιες σπουδές στις οποίες περιλαμβάνεται και το μεταπτυχιακό στο LSE, ο Γ. Δραγασάκης, πριν αναμετρηθεί με την Αλέκα Παπαρήγα για την ηγεσία του ΚΚΕ το 1991, όταν και ηττήθηκε, λίγο πριν τη διάσπαση του κόμματος, είχε συμμετάσχει ως εξωκοινοβουλευτικός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, προερχόμενος από τον ενιαίο Συνασπισμό.

Β. Τα 4 υπερ-υπουργεία:

1. Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας Θράκης.
Υπουργός: Νίκος Βούτσης. Ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ εσωτερικού, του Συνασπισμού (από το 1993 και μετά) και του ΣΥΡΙΖΑ. Γραμματέας του ΚΣ της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος την περίοδο 1980 – 1985. Από το πλειοψηφικό κομμάτι της σημερινής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν. υπουργοί:
  •  (Διοικητικής Μεταρρύθμισης) Γιώργος Κατρούγκαλος. Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές του Μαίου. Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας για τη σύσταση επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Δημόσιου χρέους.
  • (Δημόσιας Τάξης – Προστασίας του Πολίτη) Γιάννης Πανούσης. Επηρεασμένος όπως δήλωνε ο ίδιος από το πολιτικό φορτίο του ΚΚΕ Εσωτερικού, μολονότι βρέθηκε στο ΠΑΣΟΚ από το 1978 έως το 1983, τα τελευταί χρόνια βρίσκεται στη ΔΗΜΑΡ.
  •  (Μεταναστευτικής πολιτικής) Τασία Χριστοδουλοπούλου, δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, συντονίστρια του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κ.Ε.  Όσον αφορά τα εσωκομματκά του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετείται στις αριστερές πτέρυγες του κόμματος έχοντας υπάρξει μέλος της ΑΝΑΣΑ (Πρωτοβουλία για την ανασύνθεση της Αριστεράς και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ). Συνυπέγραψε το «κείμενο των 53« (μέλη της ΚΕ) που το περασμένο καλοκαίρι τάραξε τα νερά , ασκώντας κριτική από τα αριστερά στην ηγεσία του κόμματος για συγκεκριμένες επιλογές, χωρίς ωστόσο να συντάσσεται με το Αριστερό Ρεύμα / Αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Υφυπουργοί:
  • (Μακεδονίας Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, μέλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ).

2. Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης. Επίσης από τα πρώτα βιολιά της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς την εξουσία, με το προφίλ του τεσνοκράτη. Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν υπεύθυνος της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου στον τομέα της Ανάπτυξης. Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παλιό στέλεχος της Αριστεράς, προερχόμενο από το ΚΚΕ, με σπουδές σε Βρετανία και ΗΠΑ. Για ένα διάστημα είχε συμπέσει και έκανε παρέα στη Βοστώνη με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Παύλο Γερουλάνο. Έχει περάσει από συμβουλευτικές θέσεις στην ΕΤΒΑ, τον ΕΟΤ, το υπουργείο Οικονομίας κ.ά., και έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της ΑΥΓΗΣ και του «Ινστιτούτου Πουλαντζά»

Αν. υπουργοί:
  • (Υποδομών, μεταφορών και Δικτύων) Χρήστος Σπίρτζης. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 είναι Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ με την παράταξη του οποίου εκλέχτηκε στο ΤΕΕ. Μάλιστα θεωρείται ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και προσβάσεις στο σκληρό παλιό κομμάτι συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ που τα τελευταία χρόνια διαφοροποιήθηκαν κάπως και προσπάθησαν να πρωταγωνιιστήσουν σε αντικυβερνητικούς αγώνες, χωρίς ωστόσο να συγκρούνονται με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ ή να προσψρήσυν στον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείται ακόμη άνθρωπος με ιδιαίτερες σχέσεις και επαφές με εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου. Έχει συγκρουστεί σφοδρά με τις αριστερές παρατάξεις του ΤΕΕ (ακόμη και αυτές του ΣΥΡΙΖΑ) καθώς και συλλόγους, σωματεία του κλάδου αφού πρωταγωνίστησε σε μια σειρά μέτρων όπως η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των μηχανικών, η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Αττικής με τα αποθεματικά των μηχανικών και το κούρεμα των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ.
  • (Ναυτιλίας) Θοδωρής Δρίτσας. Ιστορικό στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Με πλούσια δράση στον Πειραιά όπου έχει κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος. Από το κομμάτι των στελεχών που κατέθεσαν το «κείμενο των 53″ (μέλη της ΚΕ) το οποίο το περασμένο καλοκαίρι προκάλεσε θόρυβο, ασκώντας κριτική από τα αριστερά στην ηγεσία του κόμματος για συγκεκριμένες επιλογές.
  • (Τουρισμού) Έλενα Κουντουρά, στέλεχος των ΑΝΕΛ.

  • 3. Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
    Υπουργός: Παναγιώτης Λαφαζάνης. Αριστερή μειοψηφία και η κατεξοχήν «αντιπολίτευση» σε πολλά θέματα στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Επικεφαλής και ηγέτης (άτυπα) του Αριστερού Ρεύματος και της Αριστερής Πλατφόρμας (που έχει μετρηθεί περίπου στο 30% σε όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες των τελευταίων χρόνων. Δεν διστάζει να θέτει πιο έντονα ζητήματα σύγκρουσης με το ευρώ και την Ε.Ε. αλλά και συμμαχιών προς τα αριστερά (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) σε επίπεδο δημόσιας συζήτησης, αποδεχόμενος όμως την ηγεμονία της διαφορετικής γραμμής που έχει θέσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια.
    Αν. υπουργοί:
    • (Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) Γιάννης Τσιρώνης, που προέρχεται από τουςΟικολόγους.
  • (Αγροτικής Ανάπτυξης) Βαγγέλης Αποστόλου. Σπούδασε Δασολογία και εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα. Διετέλεσε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ από το 2004 έως το 2010 και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από το 1998. Επι χρόνια υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Υφυπουργοί:
    • (Αγροτικής Ανάπτυξης) Παναγιώτης Σγουρίδης. Μέλος των ΑΝΕΛ, ξεκίνησε βέβαια την καριέρα του από τοΠΑΣΟΚ.

    4. Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.
    Υπουργός: Αριστείδης Μπαλτάς. Ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι και από εκείνους που έχουν υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη δημιουργίας του κόμματος. Από τους πιο σημαντικούς – εν Ελλάδι- μαρξιστές, μελετητές σημαντικών θεωρητικών όπως οι Αλτουσέρ, Φουκώ, Βιτγκενστάιν, Νίτσε, Σπινόζα, Ντεριντά, McDowell, Μπένγιαμιν.

    Αν. υπουργοί:
    • (Πολιτισμού) Νίκος Ξυδάκης. Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, πολυγραφότατος σε θέματα τέχνης και πολιτισμού.
  • (Παιδείας) Τάσος Κουράκης. Στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη. Προέρχεται από το πάλι ποτέ ενιαίο Αριστερό Ρεύμα (στις εποχές που αρχηγός του ΣΥΝ ήτανο Ν. Κωνσταντόπουλος) και σήμερα θεωρείται κομμάτι της «πλειοψηφίας».
  • (Έρευνας και Καινοτομίας) Κώστας Φωτάκης. Ο Κώστας Φωτάκης είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) και Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
  • Υφυπουργοί:
    • (Αθλητισμού) Σταύρος Κοντονής. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ανανεωτικής Κομμουνιστικής Οικολογικής Αριστεράς ( ΑΚΟΑ ) και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει διατελέσει μέλος του γραφείου του κεντρικού συμβουλίου της ΕΚΟΝ ” Ρήγας Φεραίος”, της νεολαίας του ΚΚΕ εσωτερικού.

    Γ. Οι μετονομασίες : 

    5. Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (πρώην υπουργείο Υγείας) με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων να μεταφέρεται εδώ από το πρώην υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικης Ασφάλισης και Πρόνοιας.
    Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής. Από τον κύκλο των παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησαν την αντιμνημονιακή φυγή από το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κουρουμπλής έφυγε συγκεκριμένα την περίοδο ψήφισης του λεγόμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος ενώ στην πλατεία Συντάγματος και σε άλλες πλατείες  πόλεων όλης της χώρας, λάμβαναν χώρα σφοδρές κινητοποιήσεις. Το όνομά του είχε εμπλακεί και στο σκάνδαλο της υπόθεσης Πάχτα (υφυπουργός Οικονομικών τότε) το 2004 με το «Πόρτο Καρράς».
    Αν. υπουργοί:
    • (Υγείας) Ανδρέας Ξανθός. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου. Διετέλεσε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΝ και μέλος της ΚΠΕ. Συμμετείχε στις Νομαρχιακές εκλογές του 2006 με την Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών και στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.
  • (Κοινωνικών Ασφαλίσεων) Δημήτρης Στρατούλης. Ιστορικό στέλεχος της αριστεράς. Από το κομμάτι των στελεχών του ΣΥΝ που προέρχονταν από το ΚΚΕ και όχι το ΚΚΕ Εσωτερικού. Συμμετέχει και αυτός στο Αριστερό Ρεύμα και είναι στενός συνεργάτης του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο βουλευτής πλέον και άλλοτε στέλεχος του ΚΚΕ άναψε φωτιές όταν μετά τις εκλογές του Ιουνίου δήλωσε, ερωτώμενος για το εάν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι: «Δεν θα είναι άδεια θησαυροφυλάκια, οι τράπεζες έχουν ήδη 165 δισ. ευρώ – καταθέσεις των ελλήνων πολιτών. Με άμεσο δημόσιο έλεγχο των τραπεζών εγγυόμαστε τις καταθέσεις των πολιτών και χρησιμοποιούμε αυτά τα χρήματα για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

  • 6. Υπουργείο  Εργασίας  (μετονομασία του Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)
    Υπουργός: Πάνος Σκουρλέτης. Από τον σκληρό πυρήνα της σημερινής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.  Οικονομολόγος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια όπως και μέλος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού.
    Αν. υπουργοί:
    • (Κοινωνικής Αλληλεγγύης) Θεανώ Φωτίου. Πανεπιστημιακός, καθηγήτρια αρχιτεκτονικής Σύνθεσης της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Στέλεχος της ΑΚΟΑ και του ΣΥΡΙΖΑ συνυπέγραψε το «κείμενο των 35« που ασκεί κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να συμφωνεί με το Αριστερό Ρεύμα.
  • (Για την καταπολέμηση της ανεργίας ) Ράνια Αντωνοπούλου. Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας.

  • Δ. Υπουργεία χωρίς μεταβολές: 

    7. Υπουργείο Οικονομικών
    Υπουργός: Γιάννης Βαρουφάκης. Από τους πιο γνωστούς οικονομολόγους, ειδικά την περίοδο της κρίσης. Δεν ανήκει στον ιστορικό κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ, συνεργάστηκε για πρώτη φορά επίσημα με το κόμμα στις πρόσφατες εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής. Σάλο προκάλεσαν οι χτεσινές του δηλώσεις στο BBC όπου αρνήθηκε ότι η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει κούρεμα του χρέους κατά 50% και συμπλήρωσε ότι πάντα υπάρχει ένα ποσοστό προσποίησης πριν από κάθε διαπραγμάτευση.
    Αν. υπουργοί:
    - Νάντια Βαλαβάνη. στέλεχος της αριστεράς, μέλος του Γραφείου και της Γραμματείας του ΚΣ της ΚΝΕ και αν. μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, από το οποίο αποχώρησε το 1989 (κυρίως λόγω της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Τζαννετάκη). Από το 2007 βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ.
    – Δημήτρης Μάρδας. Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο ΑΠΘ. Υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ σε παρελθούσες εκλογικές μάχες χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί παρά το γεγονός ότι κινητοποιούσε ακόμη και την ΠΑΣΠ για την εκλογή του. Συνεργάτης και γενικός γραμματέας υπουργείων επί Σημίτη!

    8. Υπουργείο Εξωτερικών
    Υπουργός: Νίκος Κοτζιάς. Πάλαι ποτέ μέλος του ΚΚΕ. Αποχώρησε το 1989 (λόγω και της συμμετοχής του ΚΚΕ στη συγκυβέρνηση) με το κομμάτι που αργότερα συγκρότησε το Νέο Αριστερό Ρεύμα (το οποίο σήμερα βρίσκεται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Αποχώρησε γρήγορα και από την δεκαετία του ’90 σχετίστηκε με το ΠΑΣΟΚ και ως συνεργάτης των κυβερνήσεων Σημίτη. Τα τελευταία χρόνια έχει εμπλακεί στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.
    Αν. υπουργοί:
    (Ευρωπαϊκών υποθέσεων) Νίκος Χουντής. Ιστορικό στέλεχος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Από τα ιστορικά στελέχη επίσης του Αριστερού Ρεύματος και συνεργάτης του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
    (Διεθνών οικονομικών σχέσεων) Ευκλ. Τσακαλώτος. Επίσης από τους γνωστούς οικονομολόγους του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετείται στον ηγετικό πυρήνα, αλλά μαλλον στις πιο αριστερές πτέρυγές του. Συνυπέγραψε και αυτός «το κείμενο των 35″ του καλοκαιριού.

    9. Υπουργείο Δικαιοσύνης
    Υπουργός: Νίκος Παρασκευόπουλος. Καθηγητής ποινικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1980. Ο Νίκος Παρασκευόπουλος έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ και είναι κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και ανέπτυξε δραστηριότητα μεσολαβητή σε εξεγέρσεις κρατουμένων (1990,1996) και είχε την ευθύνη προγραμμάτων επανένταξης αποφυλακισμένων (1988-1997). Την περίοδο 1993-1995 ο Νίκος Παρασκευόπουλος υπήρξε σύμβουλος για θέματα ποινικού και σωφρονιστικού δικαίου του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκη (ΠΑΣΟΚ).

    10. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας 
    Υπουργός: Πάνος Καμμένος. Αρχηγός των ΑΝΕΛ.
    Αν. υπουργός:
    - Κώστας Ήσυχος. Στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με ιδιαίτερη ενασχόληση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων και σχέση με τα ζητήματα της Λατινικής Αμερικής. Τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετέχει στοΑριστερό Ρεύμα.
    - Νίκος Τόσκας. Ο υποστράτηγος τεθωρακισμένων ε.α. Νίκος Τόσκας ήταν επικεφαλής του Γραφείου του κ. Πάνου Μπεγλίτη από το 2009 ως τον Ιούλιο του 2011. Ηταν ο κύριος συντάκτης του προγράμματος τουΠΑΣΟΚ για την Αμυνα στις εκλογές του 2009. Γεννήθηκε το 1953. Είναι δύο χρόνια μικρότερος του στρατηγού Φράγκου. Δύο τάξεις μικρότερος του κ. Φράγκου στη Σχολή Ευελπίδων με τον οποίο όπως φαίνεται διατηρεί ακόμη (και ίσως πλέον περισσότερο από ποτέ) αντιπαλότητα στα ζητήματα που αφορούν τον στρατό.


    Δ. Λειτουργικά – συντονιστικά «πόστα» :

    - Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς. Στενός συνεργάτης του Α. Τσίπρα σχεδόν σε όλα του τα βήματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αναπόσπαστο κομμάτι του σημερινού ηγετικού πυρήνα.

    -  Υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Νίκος Νικολούδης. Ο Παναγιώτης Νικολούδης είναι Πρόεδρος της Ανεξάρτητης “Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας & Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης” από το Μάρτιο του 2011.

    - Υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό κυβερνητικού  έργου: Αλέκος Φλαμπουράρης. Ιστορικό στέλεχος του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ. Από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα συμμετέχει στην Πολιτική Γραμματεία του ΚΚΕ Εσωτερικού, του ΚΚΕ Εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά (Λ. Κύρκος) και του Συνασπισμού. Θεωρείται σηματικός παράγοντας του κομματικού μηχανισμού και ισχυρό στήριγμα του Αλέξη Τσίπρα (από την εποχή ακόμη της επιστροφής του Αλ. Αλαβάνου για την διεκδίκηση εκ νέου της ηγεσίας του κόμματος). Ακόμη και σήμερα χαρακτηρίζεται ο «εξ απορρήτων» του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.
    Υφυπουργός : Τέρενς Κουίκ. Στέλεχος των ΑΝΕΛ.

    - Κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ : Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Από τη ίδια γενιά και κύκλο του Αλ. Τσίπρα. Στέλεχος της νεολαίας Συνασπισμού, βουλευτής πλέον μετά τις προχτεσινές εκλογές στην Ά Αθηνών. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μάη, για την πολύ καλή επίδοση και μάχη για τη δημαρχία της Αθήνας, όπως επίσης και για την αήθη επίθεση που δέχτηκε από τον δημοσιογράφο της Ζούγκλας.

    - Γ.Γ. Υπουργικού Συμβουλίου : Σπύρος Σαγιάς. Από τις δυσάρεστες εκπλήξεις για κάθε αριστερό παρατηρητή σε επίπεδο συμβολισμού και ουσίας. Μεγαλοδικηγόρος που θεωρείται πάλαι ποτέ παράγοντας του σημιτικού περιβάλλοντος. Όπως μας πληροφορεί ο ίδιος στο site του, «ειδικεύεται σε θέματα εμπορικού και δημοσίου δικαίου, με έμφαση τις υπηρεσίες νομικού συμβούλου στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, ιδίως σε ζητήματα δημόσιου οικονομικού δικαίου (δημόσιες συμβάσεις, δημόσια έργα, συμβάσεις παραχώρησης, επενδυτικά σχέδια)». Εκτός όλων των άλλων ιδιοτήτων του, ο κύριος Σαγιάς είναι δικηγόρος της COSCO και έλαβε μέρος ως δικηγόρος στην διαδικασία αποκρατικοποίησης του Ελληνικού.

    - Διευθυντής πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού: Δημήτρης Τζανακόπουλος. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ την περίοδο 2005 -2010. Μέλος ως φοιτητής του Δ.Α.Ρ.Α.Σ. (Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων) και γραμματέας της νεολαίας ΣΥΝ μετά την θητεία του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο 2005 – 2010.

    - Πρόεδρος Βουλής (θα προταθεί) : Ζωή Κωνσταντοπούλου. Έγινε ιδιαιτέρως γνωστή και προσφιλής από την μαχητική παρουσία της στη Βουλή (ειδικά στις υποθέσεις διερεύνησης των σκανδάλων) και την κόντρα της με βουλευτές, υπουργούς και παράγοντες της συγκυβέρνησης.
    ypoyrgiko-adeio
    Όπως έγινε γνωστό, είχαν ήδη συνταχθεί τα περισσότερα κείμενα για τα προεδρικά διατάγματα που αφορούσαν την ανασυγκρότηση του υπουργικού συμβουλίου. Γι αυτό άλλωστε άργησε κάπως η έναρξη της ορκωμοσίας. Όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται στα νέα υπουργεία. Η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε σε «δύο δόσεις». ΑΝΕΛ, Μάρδας κ.α. ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο ενώ η πλειοψηφία της κυβέρνησης (μέλη ΣΥΡΙΖΑ) με πολιτικό. Όπως έπραξε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εχτές , λίγο πριν μεταβεί στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής στην πρώτη του πράξη ως πρωθυπουργού, αποτίοντας φόρο τιμής τους 200 κομμουνιστές εκτελεσθέντες.
    tsiprasskopeftirio

    Από: http://www.toperiodiko.gr/

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου