To κόκκινο, που παραπέμπει στο αίμα των χιλιάδων αδικοχαμένων Ποντίων το νήμα της ζωής των οποίων κόπηκε βίαια στη Γενοκτονία αλλά και στο δρόμο για την προσφυγιά, και το μαύρο ως πένθος και θρήνος για το ίδιο ιστορικό γεγονός, επιλέχθηκαν το 1926 και εξακολουθούν να αποτελούν και σήμερα τα χρώματα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Απόλλωνα, της μεγαλύτερης και πιο γνωστής ομάδας Ποντίων σε ολόκληρη τη χώρα.
Η ομάδα ιδρύθηκε στην Τραπεζούντα το 1910, και το γήπεδό της κατά πάσα πιθανότητα βρίσκονταν κοντά στο λιμάνι της πόλης. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στην περιοχή του Πόντου ήδη υπήρχε ο αθλητικός σύλλογος «Πόντος» από το 1903 στη Μερζιφούντα.
Η ομάδα Πόντος της Μερζιφούντας
Υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι επιφανείς προσωπικότητες του Ποντιακού Ελληνισμού υπηρέτησαν τη διοίκηση του Απόλλωνα Τραπεζούντας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο βουλευτής Τραπεζούντας στο τουρκικό κοινοβούλιο Ματθαίος Κωφίδης, ο γνωστός μεγαλέμπορος Αλέξανδρος Ακριτίδης και ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Εποχή» Νίκος Καπετανίδης. Και οι τρεις τους μάρτυρες του Πόντου, αφού κρεμάστηκαν από τους Τούρκους στην Αμάσεια τον Σεπτέμβριο του 1921. Αθλητής του Απόλλωνα Τραπεζούντας –στο τμήμα βόλεϊ– υπήρξε και ο πασίγνωστος Πόντιος συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς.
«Ρίζωσε» στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης
Στα λασποτόπια της Καλαμαριάς, τα «τσαμούρια» για τους Ποντίους, έβγαλε το κύμα πολλούς πρόσφυγες το 1922.
Ένας τόπος άγονος και σκληρός, τον οποίο ένα μεγάλο μέρος των Ποντίων επέλεξε να κατοικήσει και να ξεκινήσει την καινούρια του ζωή.
Ένας τόπος άγονος και σκληρός, τον οποίο ένα μεγάλο μέρος των Ποντίων επέλεξε να κατοικήσει και να ξεκινήσει την καινούρια του ζωή.
Μάλιστα, λέγεται ότι για να πάρουν θάρρος οι πρόσφυγες, οι ίδιοι τον ονόμασαν «Καλή μεριά» (Καλαμαριά) της Θεσσαλονίκης.
Από αυτούς τους Πόντιους γεννήθηκε το 1926 (11 Μαρτίου) στην Καλαμαριά ο Απόλλων Θεσσαλονίκης, ως έκφραση και συμμετοχή τους στο αθλητικό γίγνεσθαι της εποχής.
Είναι αυτονόητο ότι χρήματα για γήπεδο και προπονητήριο δεν υπήρχαν και η ομάδα για αρκετές δεκαετίες αναγκαζόταν να προπονείται στο σκληρό και γεμάτο πέτρες γήπεδο του ορφανοτροφείου «Αριστοτέλης» στην Καλαμαριά και στο λίγο καλύτερο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Οι αγώνες διεξάγονταν στο γήπεδο του Σιντριβανίου και στο Χαριλάου.
Το όνειρο των απολλωνιστών για απόκτηση δικού τους χώρου πήρε σάρκα και οστά το 1963, όταν με ενέργειες του Καλαμαριώτη Πόντιου δημοσιογράφου Γιώργου Μπέρτσου πείστηκε ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου και παραχωρήθηκε στην ομάδα ένα οικόπεδο που ανήκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Με τον κόπο, το μεράκι και την προσωπική δουλειά των φιλάθλων της ομάδας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια κατέστη δυνατό να κατασκευαστεί ο μαντρότοιχος από την πλευρά της οδού Χηλής, ενώ η σημερινή μεγάλη κερκίδα του γηπέδου του Απόλλωνα, στην απέναντι πλευρά, κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980.
Σημαντικοί σταθμοί στην ποδοσφαιρική ιστορία του Απόλλωνα ήταν το 1958, όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και τερμάτισε τέταρτος στην Α΄ Εθνική, πίσω από το πρώην ΠΟΚ (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ), αλλά και στις 15 Μαρτίου 1959, όταν διέλυσε τον Παναθηναϊκό με 3-0 μέσα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τότε βγήκε και το πασίγνωστο σύνθημα «Ο Απόλλων περιέχει δηλητήριον φοβερόν».
Όπως αναφέρει στο βιβλίο του Πόντος – Προσφυγιά – Καλαμαριά ΑΠΟΛΛΩΝ… Σαν όνειρο ο δημοσιογράφος και απολλωνιστής Γιώργος Βιβιλάκης, υποστηρικτές του Απόλλωνα ήταν ο πασίγνωστος ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης –όταν ανέβαινε για παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη συναντιόταν με μέλη της ομάδας– και ο τεράστιος Στέλιος Καζαντζίδης. Μάλιστα, αναφέρεται κι ένα περιστατικό με τον δεύτερο που έγινε στο γήπεδο του Παναιγιάλειου, στις 31 Μαΐου 1959, όταν έπαιζε ο Απόλλων με την τοπική ομάδα.
Εκεί βρέθηκε ο Καζαντζίδης με τη Μαρινέλλα, κι όταν τον ρώτησαν θαυμαστές του γιατί πήγε στο γήπεδο, απάντησε: «σήμερα παίζει ο τεμέτερον Απόλλων».
«Αν ένα εκατομμύριο Πόντιοι έβαζαν από 50 ευρώ θα είχαμε κάνει το Παμποντιακό Στάδιο»
«Αν ένα εκατομμύριο Πόντιοι έβαζαν από 50 ευρώ θα είχαμε κάνει το Παμποντιακό Στάδιο»
Το όνειρό τους για τη δημιουργία μεγάλου και σύγχρονου γηπέδου στην έδρα της ομάδας, την Καλαμαριά, το οποίο θα ονομαστεί «Παμποντιακό Στάδιο» και θα περιλαμβάνει και Μουσείο Ποντιακής Ιστορίας, ανέλυσαν στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Απόλλωνα, Παναγιώτης Χατζηανδρέας, και ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Απόλλωνα Πόντου –λέσχη φιλάθλων που στηρίζει ποικιλοτρόπως την ομάδα–, Λουκάς Τσακιρίδης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο τελευταίος, «αν ένα εκατομμύριο Πόντιοι έβαζαν από 50 ευρώ, θα καταφέρναμε να κατασκευάσουμε το Παμποντιακό Στάδιο».
Και οι δύο τους έκαναν λόγο και για τον κρυφό τους πόθο, ο οποίος είναι να πειστεί η κοινή γνώμη για την ενσωμάτωση του όρου «Πόντος» στην ονομασία της ομάδας.
«Ο όρος Καλαμαριά ως μέρος της ονομασίας του Απόλλωνα υποβιβάζει την ομάδα. Την περιορίζει σε μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης. Εμείς νιώθουμε μέρος ενός ευρύτερου συνόλου, του Ποντιακού Ελληνισμού. Μακροχρόνιος στόχος μας είναι να μετονομαστεί η ομάδα σε Απόλλων Πόντου κι έτσι να συσπειρώσει όλους τους Ποντίους, αυτούς τους πολλούς που συμπαθούν τον Απόλλωνα σαν δεύτερη ομάδα», τόνισε ο Π. Χατζηανδρέας.
«Θέλουμε να συσπειρωθούν οι Πόντιοι από ολόκληρη τη χώρα όποια ομάδα κι αν υποστηρίζουν και να βοηθήσουν τον Απόλλωνα, την καθαρά ποντιακή ομάδα, ώστε να διαφημίζεται το ποντιακό στοιχείο μέσα από τον αθλητισμό», ανέφερε από την πλευρά του ο Λ. Τσακιρίδης.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον τελευταίο ο όμιλος έχει σήμερα 135 μέλη, αλλά ο αριθμός τους ολοένα και αυξάνεται. Ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετές γυναίκες, Πόντιοι από το εξωτερικό (Αυστρία, Γερμανία, Αυστρία, ΗΠΑ) αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και μη Πόντιοι.
Ο όμιλος έχει σάιτ ( www.apollonpontou.com), σελίδα στο facebook, κανάλι στο youtube και ιντερνετικό ραδιόφωνο για τη μετάδοση των αγώνων του Απόλλωνα. «Βοηθάμε εθελοντικά τον Απόλλωνα σε ό,τι μας ζητηθεί. Καθαρίζουμε το γήπεδο, αγοράζουμε διαρκείας, τυπώνουμε έντυπο υλικό για την ομάδα κτλ.», λέει ο Λ. Τσακιρίδης.
Ο όμιλος έχει και κοινωνική δράση, αφού κάθε χρόνο συγκεντρώνει ρούχα και χρήματα για το Ελληνικό Παιδικό Χωριό SOS Φιλύρου, ενώ διοργάνωσε και διάλεξη για τον κρυπτοχριστιανισμό στον Πόντο.
Δίαυλος οπαδών Απόλλωνα – Τράμπζονσπορ
Μια ένθερμη σχέση μεταξύ των φιλάθλων του Απόλλωνα και της Τράμπζονσπορ της Τραπεζούντας άρχισε να δημιουργείται το τελευταίο διάστημα.
Την αρχή έκαναν οι Τούρκοι φίλαθλοι, οι οποίοι επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα του ομίλου κι έκαναν like στις φωτογραφίες. Με τον καιρό η σχέση εξελίχθηκε και Τούρκοι φίλαθλοι ζήτησαν από Έλληνες να τους στείλουν κασκόλ του Απόλλωνα ή παραγγείλανε μόνοι τους προϊόντα από το e-shop της ομάδας.
Οπαδοί της Τραμπζονσπόρ με κασκόλ του Απόλλωνα
Οπαδοί της Τραμπζονσπόρ με κασκόλ του Απόλλωνα
Κάτι αντίστοιχο έκαναν και φίλαθλοι του Απόλλωνα. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Τράμπζονσπορ αγωνίζεται φέτος ο διεθνής Έλληνας αμυντικός και Πόντιος στην καταγωγή Αβραάμ Παπαδόπουλος.
«Οι Τούρκοι φίλαθλοι της Τράμπζονσπορ, κυρίως από το σύνδεσμο VIRA, αγοράζουν πολλά προϊόντα της ομάδας μας και τα αναρτούν και στο γήπεδό τους. Πρόκειται για μια όμορφη επικοινωνία αν και δεν έχουμε κάνει επίσημη συνάντηση ακόμα. Το αφήνουμε να εξελιχθεί», είπε στο pontos-news.gr ο Λ. Τσακιρίδης.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
pontos-news.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου