Ετικέτες

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Το DNA μίλησε: Ο σκελετός που βρέθηκε στο Λέστερ ανήκει στον Ριχάρδο ΙΙΙ


richard_1
ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

Αρχαία οστά που ανακαλύφθηκαν θαμμένα σε ένα πάρκινγκ στο Λέστερ επιβεβαιώθηκε ότι ανήκουν στον μεσαιωνικό βασιλιά Ριχάρδο ΙΙΙ, γεγονός που θέτει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη διάσημης βρετανικής δυναστεία των Τυδώρ.
Η ομάδα γενετιστών ανέφερε την Τρίτη ότι το DNA από το σκελετό δείχνει ότι τα οστά ανήκουν στον Ριχάρδο ΙΙΙ, με μια πιθανότητα 99,9994%. Αυτή είναι η πρώτη γενετική ταυτοποίηση ενός συγκεκριμένου ατόμου τόσα πολλά χρόνια μετά το θάνατο του (527 για την ακρίβεια).
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα οστά σε ένα πάρκινγκ στο Λέστερ το 2012, κοντά στο πεδίο μάχης που οι ιστορικοί για χρόνια υποστήριζαν ότι έχασε τη ζωή του ο βασιλιάς.
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τον καμπούρη βασιλιά μέσα από το έργο του Σαίξπηρ «Ριχάρδος Γ», στο οποίο ο δυσφημισμένος κυβερνήτης προφέρει μνημειώδεις ατάκες όπως «Τώρα ο χειμώνας της θλίψης μας έγινε λαμπρό καλοκαίρι από τον ήλιο του Γιορκ» και «ένα άλογο! Ένα άλογο ! Το βασίλειο μου για ένα άλογο!»

Νωρίτερα αυτό το έτος, η ιατροδικαστική μελέτη των λειψάνων έδειξε ότι Αγγλος μονάρχης πέθανε το 1485 στη μάχη με τους Τυδώρ που έδωσε τέλος στον Πόλεμο των Ρόδων και υπέφερε από 11 τραύματα κατά τη στιγμή του θανάτου του.
Ομως, στην αρχή υπήρξαν πολλές αμφιβολίες για το αν ο σκελετός αυτός ήταν πραγματικά του βασιλιά Ριχάρδου ΙΙΙ.
«Τα στοιχεία δείχνουν άμεσα ότι αυτά είναι τα λείψανα του Ριχάρδου ΙΙΙ», λέει ο γενετιστής Τούρι Κινγκ του πανεπιστημίου του Λέστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ηγήθηκε της συγγραφής της αναφοράς των αποτελεσμάτων στο περιοδικό Nature Communications.
Οι επιστήμονες εξέτασαν το μιτοχονδριακό DNA, από δύο μακρινούς σύγχρονους συγγενείς της αδελφής του Ριχάρδου ΙΙΙ.
Η στατιστική ανάλυση με επικεφαλής τους Ντέιβιντ Μπάλντινγκ και Μαρκ Τόμας από το University College του Λονδίνου μελέτησαν τα στοιχεία και παρατήρησαν ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο στην ηλικία Ριχάρδου ΙΙΙ με πληγές από τη μάχη και καμπούρα.
Αν και η μελέτη δεν αναφέρει τίποτα για τη γενετική υγεία του Ριχάρδου ΙΙΙ, ο οποίος υπέφερε από σκολίωση υπάρχουν 95%πιθανότητες να είχε γαλάζια μάτια και 77% πιθανότητες να είχε καστανά μαλλιά, γεγονός που ταιριάζει με την εμφάνισή του όπως είχε αποτυπωθεί στα πορτρέτα των αρχών του 1500.
Αυτή η γενετική απόδειξη έρχεται να προστεθεί σε άλλα ευρήματα, όπως το σχήμα της πλάτης του και τα τραύματα που υπέστη στην μάχη. Τώρα όσοι ανεβάζουν το ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ θα έχουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να αποδώσουν πιστά την εικόνα του βασιλιά Ριχάρδου ΙΙΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου