του Παντελή Καρύκα
Συγγραφέα – hellasforce.com
Συγγραφέα – hellasforce.com
Tο ελληνικό Ιππικό το 1940. Οργάνωση και εξοπλισμός
Το Ιππικό αποτελούσε επίλεκτο τμήμα του Ελληνικού Στρατού το 1940. Ο αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, προερχόμενος και ο ίδιος από το όπλο του Ιππικού, είχε επιδείξει ιδιαίτερη φροντίδα για αυτό.
Ο όγκος των ανδρών του Ιππικού ήταν ενταγμένος στη Μεραρχία Ιππικού (ΜΙ), την οποία διοικούσε ένας εξαίρετος αξιωματικός, ο υποστράτηγος Γεώργιος Στανωτάς. Η ΜΙ διέθετε δύο Συντάγματα Ιππικού (ΣΙ), το 1ο και το 3ο. Έκαστο σύνταγμα διέθετε δύο επιλαρχίες, με δύο ίλες η καθεμία. Επίσης κάθε σύνταγμα διέθετε μια ίλη πολυβόλων (12 πολυβόλα) και μια ίλη όλμων (4 σωλήνες). Το κάθε ΣΙ ισοδυναμούσε, περίπου, με τάγμα πεζικού, ενισχυμένο μάλιστα με όλμους.
Η ΜΙ διέθετε επίσης το μοναδικό Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Ιππικού (ΜΚ/ΣΙ), το οποίο είχε την ίδια σύνθεση με τα έφιππα συντάγματα, με την προσθήκη μιας μηχανοκίνητης ίλης αναγνώρισης. Το ΜΚ/ΣΙ διέθετε 44 οχήματα Mercedes Benz LG 65/3 6χ6 και 44 οχήματα Mercedes Benz G5/W 152, 4×4 και 70 φορτηγά των 2,5t. FIAT. Το ΜΚ/ΣΙ ενσωμαρώθηκε, το 1941, στην νεοσυγκροτημένμη ΧΧ Μηχανοκίνητη Μεραρχία, η οποία ενισχυμένη με λίγα ιταλικά, εκ λαφύρων, άρματα και βρετανικά Carriers, πολέμησε κατά των Γερμανών στην Ανατολική Μακεδονία.
Η ΜΙ διέθετε επίσης μια έφιππη μοίρα πολυβόλων, με τρεις ίλες πολυβόλων και μια ίλη ιππέων (36 πολυβόλα). Όσον αφορά το πυροβολικό, η ΜΙ διέθετε μια μοίρα πεδινού πυροβολικού, με δύο πυροβολαρχίες των 75mm και μια ανεξάρτητη ορειβατική πυροβολαρχία 75mm, μεταφερόμενη με αυτοκίνητα. Τέλος διέθετε μια μοίρα αντιαεροπορικού πυροβολικού, με τρεις πυροβολαρχίες, μια των 37mm και δύο των 20mm και μια έφιππη αντιαεροπορική πυροβολαρχία με τέσσερα πυροβόλα των 20mm. Διέθετε επίσης ίλη μηχανικού και δύο ίλες διαβιβάσεων.
Από τις δυνάμεις αυτές συγκροτείτο Ταξιαρχία Ιππικού (ΤΙ) ως ανεξάρτητος σχηματισμός, θεωρητικά, υπό τη διοίκηση της ΜΙ. Στη μάχη της Πίνδου η ΜΙ και η ΤΙ πολέμησαν ξεχωριστά, ενισχυμένες με δυνάμεις πεζικού.
Πέραν των δυνάμεων αυτών οργανώθηκαν τέσσερα ΣΙ και μια Επιλαρχία των Α, Β, Γ, Δ και Ε Σωμάτων Στρατού, αντίστοιχα. Αργότερα οι μονάδες αυτές μετονομάστηκαν σε Ομάδες Αναγνώρισης Σώματος Στρατού και απέκτησαν ομοιόμορφη οργάνωση, αποτελούμενη έκαστη από δύο ίλες, μια ίλη πολυβόλων (12 πολυβόλα) και ουλαμό όλμων με δύο σωλήνες.
Τέλος συγκροτήθηκαν 15 μεραρχιακές Ομάδες Αναγνώρισης, η καθεμία εκ των οποίων διέθετε δύο ίλες και έναν ουλαμό με τέσσερα πολυβόλα.
Το ελληνικό Ιππικό έδρασε ηρωικά. Πέραν της μάχης της Πίνδου, τον Απρίλιο του 1941, η ΜΙ αντιμετώπισε με απίστευτο ηρωισμό τους Γερμανούς εισβολείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου