Σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις λαμβάνει το… τρίτο ημίχρονο του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στη Σερβία και την Αλβανία. Η αναμέτρηση των εθνικών ομάδων των δύο χωρών διεκόπη στο 41ο λεπτό με αφορμή τη… «Μεγάλη Αλβανία»!
Σοβαρές πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει το ματς της ντροπής στο γήπεδο της ΠαρτιζάνΣυγκεκριμένα, με το σκορ στο 0-0, ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι (σ.σ.: drone) με κρεμασμένη «σημαία» της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» εμφανίστηκε πάνω από τον αγωνιστικό χώρο.
Όταν έφτασε σε ένα χαμηλό σημείο, ο παίκτης της Σερβίας Στέφαν Μίτροβιτς έπιασε τη «σημαία» και την κατέβασε, ωστόσο αυτή η ενέργεια εξόργισε τους παίκτες της Αλβανίας που όρμησαν κατά πάνω του. Στη συνέχεια ακολούθησε γενική σύρραξη, η οποία οδήγησε τον διαιτητή Μάρτιν Άτκινσον να διακόψει την αναμέτρηση.
Για την τύχη του αγώνα θα αποφασίσει η UEFA, ωστόσο το «καθαρό» παιχνίδι έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, αφού το περιστατικό έχει εξελιχθεί σε μείζον γεωπολιτικό ζήτημα τόσο για τη Σερβία όσο και για την Αλβανία!
Ποιοι είναι οι δύο άνδρες που απεικονίζονται στην σημαία της Μεγάλης Αλβανίας
Στα δεξιά της “σημαίας” της “Μεγάλης Αλβανίας” απεικονίζεται ο Ισμαήλ Κεμάλ Μπέι Βλόρα. Ο Ισμαήλ Κεμάλ ήταν ο ιδρυτής του Αλβανικού Κράτους και ο πρώτος πρωθυπουργός της Αλβανίας (1912-1914). Γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 1844 στην Αυλώνα και συνάμα ο πρώτος Αλβανός πολιτικός που υπέγραψε την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας. Αυτή οδήγησε στο τέλος της 500ετούς κατοχής της Αλβανίας από τους Οθωμανούς. Πέθανε στην Ιταλία στις 24 Ιανουαρίου του 1919. Η μορφή του διακρίνεται στην μπροστινή πλευρά του αλβανικού χαρτονομίσματος των 200 λεκ της περιόδου 1992–1996 και του χαρτονομίσματος των 500 λεκ, το οποίο τυπώνεται από το 1996.
Ο Ισα Μπολετίνι (απεικονίζεται στο αριστερό μέρος της σημαίας) γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1864 στο χωριό Μπολετίν κοντά στη Μιτρόβιτσα. Ηταν Αλβανός εθνικιστής και αντάρτης και αποτελεί σημαντική φιγούρα των Αλβανών εθνικιστών. Το 1902, διορίστηκε επικεφαλής της προσωπικής «αλβανικής φρουράς» του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίντ Β' στην Κωνσταντινούπολη, με τον τίτλο του μπέη. Ο Μπολετίνι ήταν ένας από τους ηγέτες της αλβανικής εξέγερσης του 1910 στο Βιλαέτι του Κοσσυφοπεδίου και αποτελεί μια σημαντική προσωπικότητα του αλβανικού αγώνα εναντίον των Οθωμανών. Ως επικεφαλής Αλβανών επαναστατών, κατέλαβε τον Αύγουστο του 1912 τα Σκόπια, πρωτεύουσα του βιλαετίου του Κοσόβου. Απεβίωσε στις 23 Ιανουαρίου του 1916.
Το πρωτοφανές περιστατικό πάντως προκάλεσε την έντονη αντίδραση της σερβικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι τα επεισόδια που οδήγησαν στη διακοπή του αγώνα μεταξύ των εθνικών ποδοσφαιρικών ομάδων της Σερβίας και της Αλβανίας για τα προκριματικά του EURO 2016 ήταν "σχεδιασμένη ενέργεια πολιτικής πρόκλησης". Υπογράμμισε, δε, ότι οι σερβικές αρχές δεν είναι υπεύθυνες για το γεγονός ότι διεκόπη ο αγώνας.
"Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου γεγονός σε ποδοσφαιρικό αγώνα και ήταν σχεδιασμένο. Για εμένα, το βασικό ερώτημα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UEFA. Εάν κάποιος από τη Σερβία ανέμιζε μια σημαία με τη μεγάλη Σερβία στα Τίρανα ή στην Πρίστινα, το γεγονός αυτό θα ήταν ήδη στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών" δήλωσε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας στην εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου. Και συμπλήρωσε: "Ιδιαίτερα αντιφατικό σχετικά με αυτό το περιστατικό είναι το γεγονός ότι προκλήθηκε από τον αδελφό του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν εδώ ως επισκέπτης. Όλο αυτό προσδίδει στο επεισόδιο μια πολιτική διάσταση και πρόκειται για ενέργεια πολιτικής πρόκλησης".
Ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ακόμη ότι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησαν πιέσεις στις σερβικές αρχές προκειμένου να επιτραπεί η στους Αλβανούς φιλάθλους που κατέφτασαν αεροπορικώς στο Βελιγράδι να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο της σερβικής πρωτεύουσας και να παρακολουθήσουν το ματς, για το οποίο δεν είχαν καν εισιτήρια.
Στο μεταξύ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Βελιγραδίου αναφέρουν ότι εκτός του αδελφού του Έντι Ράμα, Όλσι, ο οποίος συνελήφθη στην εξέδρα των επισήμων, όπου καθόταν η αλβανική αντιπροσωπεία, συνελήφθησαν και άλλα μέλη της αποστολής, τα οποία -όπως και ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού- αφέθηκαν ελεύθερα καθώς, εξαιτίας της απεργίας των Σέρβων δικηγόρων, δεν μπορούσε να οριστεί συνήγορος υπεράσπισης γι' αυτούς.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται, τέλος, στο γεγονός πως το επεισόδιο σημειώθηκε σε μια εποχή που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα περί βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας, με αφορμή και την επικείμενη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, στις 22 Οκτωβρίου, στη σερβική πρωτεύουσα. Πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού της Αλβανίας στη Σερβία τα τελευταία 70 χρόνια.
Τι λένε τα σκοπιανά ΜΜΕ
Πάντως, μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων αναφέρουν ότι Αλβανοί οπαδοί από τα Σκόπια «σχεδίασαν», κατά πάσα πιθανότητα, την ενέργεια στον χθεσινοβραδινό ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας - Αλβανίας, με το τηλεκατευθυνόμενο ιπτάμενο αντικείμενο, από το οποίο κρεμόταν λάβαρο.
Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» (Utrinski Vesnik) αναφέρει ότι μία ομάδα Αλβανών οπαδών από τα Σκόπια, οι οποίοι αποκαλούνται «Σβέρτσερι» (λαθρέμποροι) σε σχετική ανάρτηση στον λογαριασμό τους, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσαν: «Χαιρετίσματα από τα Σκόπια - Έργα και όχι λόγια».
Το γύρο του κόσμου μέσω των ΜΜΕ κάνουν τα επεισόδια
Στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων ξένων ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης φιγουράρει η είδηση με τα πρωτοφανή επεισόδια κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης ανάμεσα στη Σερβία και την Αλβανία.
Guardian, Telegraph, Independent, Mirror, Washington Post, UsaToday, είναι μερικά μόνο από τα διεθνή μέσα που περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια το περιστατικό, εστιάζοντας στις δεδομένες τεταμένες σχέσεις που έχουν ακόμη οι δύο χώρες, εξαιτίας των διαφορών τους που χρονολογούνται από τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.
«Σερβία VS Αλβανία», γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian, περιγράφοντας τα έκτροπα που εκτυλίχτηκαν μέσα στο γήπεδο, ενώ φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και βίντεο. UsaToday, Independent, και Mirror προτάσσουν τη σύλληψη του αδερφού του Αλβανού πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ότι ο αγώνας για τον 9ο προκριματικό όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος «βάφτηκε» με έντονο πολιτικό χρώμα.
Η κόντρα κρατάει χρόνια
Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας πηγάζει από τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο το 1998. Τότε το ΝΑΤΟ είχε ξεκινήσει ανελέητους βομβαρδισμούς εναντίον σερβικών στόχων για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στον σερβικό στρατό και στους αλβανόφωνους Κοσοβάρους αντάρτες του ΑΣΚ (Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου), που κρατούσαν δύο χρόνια.
Στο Κοσσυφοπέδιο, που αποτελούσε αυτόνομη περιοχή στους κόλπους της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, κατοικούσαν (και κατοικούν ακόμη) αλβανόφωνοι αλλά και Σέρβοι.
Οι εθνικιστικές τάσεις, που εκφράστηκαν με αντάρτικο των αλβανόφωνων που επιδίωκαν την ένωση με τη «μητέρα Αλβανία» για τον σχηματισμό της «Μεγάλης Αλβανίας», υποστηρίχτηκαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που ωστόσο περιορίστηκαν στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση των Κοσοβάρων από τη Γιουγκοσλαβία.
Οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί ήταν οι πρώτοι που πραγματοποιούνταν χωρίς την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εναντίον κυρίαρχου κράτους της -τότε - Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, η οποία ουδεμία απειλή συνιστούσε για τη Συμμαχία.
Οι βομβαρδισμοί των ΝΑΤΟϊκών μαχητικών, οι οποίοι είχαν διαρκέσει από τις 24 Μαρτίου έως τις 10 Ιουνίου 1999, τερματίστηκαν με την αποχώρηση των σερβικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο.
Πρόκειται για τη δεύτερη πολεμική επιχείρηση της Ατλαντικής Συμμαχίας στην ιστορία της, εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, με την πρώτη να γίνεται το 1995, κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτητοποίηση της Βοσνίας.
Το Κόσοβο έγινε αρχικά προτεκτοράτο του ΟΗΕ και στις 17 Φεβρουαρίου 2008 το τοπικό κοινοβούλιο κήρυξε την ανεξαρτησία του. Κάτι που δεν αναγνωρίζεται από τη Σερβία. Πάντως, 108 κράτη-μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.
Το Κόσοβο είναι επίσης μέλος του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη.
Τα 23 από τα 28 κράτη της Ε.Ε. το έχουν αναγνωρίσει (πλην Ελλάδας, Κύπρου, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Ισπανίας).
Πηγή: ΑΠΕ, in.gr, Πρώτο Θέμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου