ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, επισημαίνοντας τις προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας με την αμφισβήτηση δικαιώματος της Λευκωσίας να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της. Ιδιαίτερα επικριτική –σε σχέση με άλλες χρονιές– παρουσιάζεται εξάλλου η Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, καθώς τη χαρακτηρίζει «σε αδιέξοδο» και επισημαίνει ότι η χώρα έχει οπισθοδρομήσει σε διάφορους τομείς ελευθερίας της έκφρασης.
Ειδικότερα στις αναφορές της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η Επιτροπή τονίζει ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν κυριαρχικά δικαιώματα για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, στη βάση του κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, όπως επίσης και την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων. Η έκθεση επικρίνει την Αγκυρα γιατί, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, δεν έχει εξομαλύνει τις διμερείς σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και επισημαίνει ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή από το 1971.
Συγχρόνως καλεί την Τουρκία, που έχει επικυρώσει τη συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών, να προχωρήσει στην υλοποίηση των υποχρεώσεών της. Υπογραμμίζει ακόμη τη σημασία συνεργασίας με ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, με ειδική αναφορά στο Αιγαίο. Τέλος, αναφέρει ότι η απειλή πολέμου εξακολουθεί να υφίσταται έναντι της Ελλάδας και επισημαίνει ότι το Συμβούλιο της Ε.Ε. έχει ζητήσει από την Τουρκία να δεσμευθεί ανεπιφύλακτα στη διατήρηση καλών γειτονικών σχέσεων και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Την καλεί να αποφύγει οποιαδήποτε απειλή κατά κράτους-μέλους και να αποφύγει πηγές εντάσεων που μπορούν να ζημιώσουν τις καλές γειτονικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων στο Αιγαίο. Από την άλλη πλευρά, τονίζει τη σημασία της Τουρκίας ως γεωστρατηγικού εταίρου της Ε.Ε. και διαπιστώνει ως θετικά στοιχεία την «εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων», όπως το πακέτο εκδημοκρατισμού 2013.
Για τα Σκόπια και το ζήτημα της ονομασίας, η Κομισιόν επισημαίνει ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Τονίζει ότι την τελευταία χρονιά υπάρχει οπισθοδρόμηση στους τομείς της ελευθερίας έκφρασης των ΜΜΕ, αλλά και στην αμεροληψία της Δικαιοσύνης και απαιτείται δράση για να αντιστραφεί αυτή η αρνητική πορεία. Ωστόσο, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, που παρουσίασε χθες την έκθεση και η θητεία του οποίου λήγει, επανέλαβε τη θετική του εισήγηση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ, κάνοντας μια αποτίμηση της συνολικής «καθοριστικής προόδου» που έχει σημειώσει η χώρα τα τελευταία έτη και όχι εστιάζοντας στην οπισθοδρόμηση της τελευταίας χρονιάς. Ο ίδιος καλεί την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αυξημένης πολιτικοποίησης των θεσμών ώστε να μπορέσει η επιτροπή μελλοντικά να διατηρήσει τη θετική εισήγηση που ο ίδιος έχει δώσει μέχρι στιγμής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου