Απαγόρευση εισόδου σε πολίτες χωρών της Δυτικής Αφρικής αποφάσισε η Αυστραλία, εν μέσω έξαρσης της ανησυχίας για την εξάπλωση του ιού Έμπολα. Πρόκειται για την πρώτη χώρα εκτός Αφρικής που κλείνει την πόρτα της σε πολίτες της πληγείσας περιοχής. Το μέτρο καλλιεργεί τον πανικό, είναι αναποτελεσματικό και έχει πολιτικά κίνητρα, απαντούν επιστήμονες και υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κυβέρνηση Αμποτ.
Η Αυστραλία δεν έχει καταγράψει κάποιο κρούσμα του Έμπολα παρότι έχει σημάνει επανειλημμένα συναγερμός στη χώρα και ο συντηρητικός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ αντιστέκεται μέχρι στιγμής σε επανειλημμένα αιτήματα να στείλει ιατρικό προσωπικό επί του πεδίου για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της επιδημίας.
Η απόφαση να απαγορευθεί η είσοδος σε οποιονδήποτε έρχεται από τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία, προβλήθηκε από την κυβέρνηση ως απαραίτητο προληπτικό μέτρο ασφαλείας, αλλά επικρίθηκε από εμπειρογνώμονες και υποστηρικτές των δικαιωμάτων που επισήμαναν πως το εν λόγω μέτρο έχει πολιτικά κίνητρα και είναι κοντόφθαλμο.
Η ανακοίνωση για την απαγόρευση των θεωρήσεων εισόδου έρχεται, την ώρα που πολιτείες της Αυστραλίας φαίνονται να σκληραίνουν τη στάση τους αναφορικά με την ασθένεια. Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στην πολιτεία Κουίνσλαντ καλούνται να μπουν εθελοντικά σε καραντίνα όταν γυρίζουν από τη Δυτική Αφρική όπου έχουν περιθάλψει ασθενείς.
Αλλοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν δραστικότερα μέτρα. «Αν κάποιος δεν μπει εθελοντικά σε καραντίνα και έχουμε εύλογη ανησυχία, τότε θα επιδιώξουμε εντολή από δικαστή για να μπει σε καραντίνα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Κουίνσλαντ Λόρανς Σπρίνγκμπορντ.
«Δημιουργείται κλίμα πανικού»
Οι κίνδυνοι για την Αυστραλία είναι μικροί λόγω της γεωγραφικής απομόνωσής της, επισημαίνει ο δρ. Άνταμ Κάμρατ-Σκοτ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαρί Μπασίρ για τις Λοιμώδεις Νόσους και τη Βιοασφάλεια του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.
Η απαγόρευση των θεωρήσεων εισόδου, δήλωσε, ουδόλως θα συμβάλει στην προστασία της χώρας από τον Έμπολα, ενώ θα έχει δυνητικά αρνητική επίδραση στη δημόσια υγεία, αυξάνοντας αδικαιολόγητα τους φόβους για τη νόσο και δημιουργώντας γενικό κλίμα πανικού.
«Αυτή είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση», δήλωσε ο Κάμρατ-Σκοτ. «Υπάρχουν πολύ λίγα επιστημονικά στοιχεία ή ιατρική αιτιολόγηση για να επιλέξεις να κάνεις κάτι τέτοιο. Πρόκειται για το είδος της πολιτικής που διαπιστώνουμε ότι αρχίζει να εμποδίζει τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων δημόσιας υγείας» σημείωσε.
Το CDC προτείνει εθελοντική απομόνωση για άτομα «υψηλού κινδύνου», αλλά τονίζει ότι για τους περισσότερους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας που επιστρέφουν από τη Δυτική Αφρική απαιτείται καθημερινή παρακολούθηση και όχι απομόνωση.
Ο διευθυντής του CDC, Τόμας Φρίντεν, είπε ότι άτομα «υψηλού κινδύνου» θεωρούνται όσα τσιμπήθηκαν από βελόνα στη διάρκεια της φροντίδας ασθενών με Έμπολα ή όσοι φρόντισαν ασθενή χωρίς να φορούν τον προστατευτικό εξοπλισμό.
Οι νέοι κανονισμοί διαχωρίζουν τέσσερις κατηγορίες κινδύνου. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που επιστρέφουν από τη Δυτική Αφρική θεωρείται ότι διατρέχουν «μερικό κίνδυνο» να προσβληθούν από τον ιό, ενώ αυτοί που φροντίζουν ασθενείς του ιού σε αμερικανικές εγκαταστάσεις θεωρούνται «χαμηλού αλλά όχι μηδενικού κινδύνου»
Οι διευκρινίσεις του CDC έρχονται μετά τις επικρίσεις που προκάλεσαν οι κανονισμοί που ανακοίνωσαν οι Πολιτείες του Νιού Τζέρσι και της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με αυτούς τους κανονισμούς, οποιοσδήποτε φθάνει στο διεθνές αεροδρόμιο Τζον Κένεντι ή το διεθνές αεροδρόμιο Νιούαρκ Λίμπερτι αφού έχει έρθει σε επαφή με ασθενείς στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουϊνέα, πρέπει να τεθεί σε υποχρεωτική απομόνωση για ένα διάστημα 21 ημερών.
Σε άρθρο της σε αμερικανική εφημερίδα, νοσοκόμα που επέστρεψε από τη Δυτική Αφρική κατηγόρησε τις αμερικανικές αρχές για «φρενίτιδα ανοργανωσιάς» και κατήγγειλε ότι της συμπεριφέρθηκαν σαν να ήταν «εγκληματίας».
Την αντίθεσή του για τους πρόσφατους περιορισμούς που επιβάλλουν χώρες σε ταξιδιώτες από χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό του Έμπολα εξέφρασε μέσω του εκπροσώπου του και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν.
«(Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας) δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε περιορισμούς που δεν βασίζονται στην επιστήμη. Αυτοί που αναπτύσσουν λοιμώξεις πρέπει να δέχονται στήριξη, όχι να στιγματίζονται» δήλωσε ο εκπρόσωπός του.
Πηγή: in.gr, ΑΠΕ, reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου