Ο Αντώνης Σαμαράς δεν υπήρξε ποτέ θαυμαστής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι παλαιότεροι το ξέρουν καλά αυτό. Πολιτικός μέντοράς του ήταν ο
Ευάγγελος Αβέρωφ, ο οποίος δε συγχώρεσε ποτέ τον Καραμανλή για το γεγονός ότι τον Μάιο του 1980 είχε ρίξει το βάρος του υπέρ του Γεωργίου Ράλλη, με αποτέλεσμα να χάσει την πρωθυπουργία την τελευταία στιγμή.
Η μάχη είχε κριθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ μόλις με τρεις ψήφους διαφορά (87 έναντι 84) και ο νεαρός, τότε, βουλευτής Αντώνης Σαμαράς στήριζε με πάθος τον Αβέρωφ.
Πέρασαν 12 χρόνια, ο Σαμαράς έγινε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνησηΜητσοτάκη και έφτασε η στιγμή να έχει τη δική του σύγκρουση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (στη δεύτερη θητεία του) Καραμανλή.
Το θέμα των Σκοπίων και το «όχι» του σε κάθε συμβιβασμό για την ονομασία, προκάλεσε σφοδρό επεισόδιο μεταξύ τους και, βέβαια, οδήγησε σε πλήρη ρήξη τις σχέσεις του με τον Μητσοτάκη.
Έκτοτε πέρασε πολλά χρόνια στην πολιτική έρημο, μέχρις ότου έρθει ένας άλλος Καραμανλής – συνονόματος του παλιού- που τον έβαλε ξανά στο παιχνίδι. Μέσω Ευρωβουλής στην αρχή και, στη συνέχεια, εντάσσοντάς τον στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Μεσσηνία.
Αλλά και μετά την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή από την ηγεσία του κόμματος το 2009, ήταν ένας άλλος Καραμανλής (αυτή τη φορά ο Αχιλλέας, αδελφός του Κωνσταντίνου), ο οποίος «έσπρωξε» την υποψηφιότητά του για την ηγεσία, στον καραμανλικό κορμό της ΝΔ.
Μαζί με τον Πέτρο Μολυβιάτη, στενότατο συνεργάτη του ιδρυτή της ΝΔ, βοήθησαν όσο ελάχιστοι τον Σαμαρά να γίνει αρχηγός της ΝΔ.
Ήταν προφανές ότι δεν θα επέτρεπαν ποτέ να επιστρέψει το κόμμα στην οικογένεια του «μουσαφίρη«} -έτσι θεωρούσαν πάντα τον Μητσοτάκη και, συνεπώς, και τη Ντόρα.
Ο Σαμαράς το ήξερε καλά αυτό και είχε φροντίσει να χτίσει τις γέφυρές του.
Από τα γεννοφάσκια του νεοδημοκράτης γνώριζε πως στο καραμανλικό κόμμα δε γίνεσαι αρχηγός με τους Καραμανλήδες απέναντι…
Αυτά τα ολίγα για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να καταλάβουν οι νεώτεροι γιατί στην ομιλία του, για τα 40 χρόνια της ΝΔ, ο πρωθυπουργός μίλησε τόσο πολύ και τόσο θερμά για τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου