Ετικέτες

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Από εχθρός... εταίρος των ΗΠΑ ο Ασαντ


«ΕΠΤΑΨΥΧΟΣ» Ο ΣΥΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Χιλιάδες Κούρδοι πρόσφυγες από τη Συρία πέρασαν και χθες τα σύνορα με την Τουρκία για να ξεφύγουν από τη μανία των τζιχαντιστών
Χιλιάδες Κούρδοι πρόσφυγες από τη Συρία πέρασαν και χθες τα σύνορα με την Τουρκία για να ξεφύγουν από τη μανία των τζιχαντιστών
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ    ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
Τη στιγμή που οι ΗΠΑ σφυροκοπούν ανηλεώς το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ, ο Μπαράκ Ομπάμα ζητά και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη συνδρομή της παγκόσμιας κοινότητας για τη δημιουργία ενός συνασπισμού που «θα καταστρέψει το δίκτυο του θανάτου», το οποίο τη μόνη γλώσσα που αναγνωρίζει είναι αυτή της ισχύος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φρόντισε να κρατήσει τις αποστάσεις του από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του εξοπλίζει τη συριακή αντιπολίτευση ως «αντίβαρο» στο βάρβαρο καθεστώς. Ωστόσο το γεγονός παραμένει: οι ΗΠΑ, έστω και απρόθυμα, βάζοντας στη ζυγαριά την απειλή από το Ισλαμικό Κράτος και τον Ασαντ, έκριναν λιγότερο επικίνδυνο τον Σύρο ηγέτη.

Οπως είπε, άλλωστε, και ο Ομπάμα στον ΟΗΕ, «η μοναδική βιώσιμη λύση στον εμφύλιο της Συρίας είναι πολιτική - μία πολιτική μετάβαση που θα ανταποκρίνεται στις νόμιμες προσδοκίες όλων των Σύρων πολιτών, ανεξάρτητα από την εθνότητα και το θρήσκευμα».

Αυτήν τη στιγμή ο Ασαντ αποδεικνύεται πολύτιμος εταίρος και έτσι οι δύο πλευρές έχουν προχωρήσει σε μία άτυπη συνεργασία, παρότι ουδείς τολμά να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη λέξη. Τόσο από συριακής όσο και από αμερικανικής πλευράς επιβεβαιώνεται ότι η Δαμασκός είχε ενημερωθεί πριν από τους βομβαρδισμούς. «Αυτό το οποίο έχει συμβεί μέχρι τώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σε ό,τι αφορά την ενημέρωση της συριακής κυβέρνησης, και διότι δεν στοχοποιήθηκαν άμαχοι και συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις«, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Συμφιλίωσης του Ασαντ.

Ο... επτάψυχος Σύρος πρόεδρος, που δεν ακολούθησε την τύχη των υπόλοιπων δικτατόρων που έπεσαν θύματα της Αραβικής Ανοιξης, είχε προειδοποιήσει σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο του 2013: «Το συμφέρον σας είναι σαφές. Τι θα κερδίσετε εάν η Αλ Κάιντα φτάσει στην πίσω αυλή σας, επειδή εσείς εδώ σε εμάς στηρίζετε την αποσταθεροποίηση;». Αυτό που έλεγε, με λίγα λόγια, προς τη Δύση ήταν ότι εάν προχωρούσε σε βομβαρδισμούς εναντίον του, η Συρία σήμερα θα ήταν ένα κράτος ελεγχόμενο από τους τζιχαντιστές και μάλιστα σε στρατηγική θέσεις, ανάμεσα στην Τουρκία και στο Ισραήλ.

      Ο Γάλλος Ερβέ Γκουρντέλ αποκεφαλίστηκε από Αλγερινούς τζιχαντιστές σε αντίποινα για τη συμμετοχή της Γαλλίας στους βομβαρδισμούς κατά του ISIS Ads by HQ-Video-Pro-1.8
Ο Γάλλος Ερβέ Γκουρντέλ αποκεφαλίστηκε από Αλγερινούς τζιχαντιστές σε αντίποινα για τη συμμετοχή της Γαλλίας στους βομβαρδισμούς κατά του ISIS

Ουσιαστικά, ο Ασαντ παρουσίασε τον εαυτό του ως το «ανάχωμα» απέναντι στους τζιχαντιστές και προφανώς η Δύση έχει πειστεί. Η συριακή αντιπολίτευση, πάντως, προειδοποιεί και εκείνη από την πλευρά της ότι πρόκειται για ένα κόλπο ενορχηστρωμένο από τον Ασαντ, ο οποίος απελευθέρωσε το 2012 εκατοντάδες κρατούμενους ισλαμιστές, που τώρα μάχονται στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτος. «Ο Ασαντ είναι ταυτόχρονα εμπρηστής και πυροσβέστης», εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές. Προς το παρόν, πάντως, κερδίζει το στοίχημα και κυρίως χρόνο, με την ανέλπιστη βοήθεια της Δύσης.

Επαφές με Ιράν

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το ότι οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει και το Ιράν για την πρόθεσή τους να επιτεθούν κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, διαβεβαιώνοντας την Τεχεράνη ότι δεν πρόκειται να βάλουν στο στόχαστρο τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου, όπως αναφέρουν ιρανικές πηγές. Αυτό σημαίνει ότι η Δύση διευρύνει την «γκάμα» συμμάχων προκειμένου να σχηματιστεί ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ακόμη ο Ομπάμα κάλεσε την Τεχεράνη «να μη χάσει την ευκαιρία» να επιτύχει συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ συναντήθηκαν κατ' ιδίαν ο Ντέιβιντ Κάμερον με τον Χασάν Ροχανί. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, χαιρέτισε τη διεθνή συμμαχία κατά του ISIS, στην οποία μετέχει πολιτικά, μέσω της προσφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, και σε στρατιωτικό επίπεδο - μετά και από σχετική εισήγηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ειδικότερα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας - με την αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ ΑΠΟ ΑΛΓΕΡΙΑ
Αποκεφάλισαν Γάλλο όμηρο
Τζιχαντιστές προσκείμενοι στο Ισλαμικό Κράτος προχώρησαν χθες στον πρώτο on camera αποκεφαλισμό δυτικού ομήρου εκτός Συρίας. Ο 55χρονος Γάλλος Ερβέ Γκουρντέλ έχασε τη ζωή του χθες στην Αλγερία σε... αντίποινα για τη συμμετοχή της Γαλλίας στους βομβαρδισμούς εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έσπευσε να καταδικάσει τη δολοφονία ως πράξη «βάναυση και δειλή» και να ξεκαθαρίσει πως οι γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ θα συνεχιστούν. Νωρίτερα, οι επονομαζόμενοι «Στρατιώτες του Χαλιφάτου» (που προσφάτως αποσχίστηκαν από την Αλ Κάιντα και ορκίστηκαν πίστη στο ISIS) είχαν φροντίσει να στείλουν ένα «μήνυμα αίματος προς τη γαλλική κυβέρνηση» ανεβάζοντας στο Διαδίκτυο βίντεο με τον αποκεφαλισμό του ομήρου από τη Γαλλία.
Επεσε θύμα απαγωγής την περασμένη Κυριακή σε ορεινή περιοχή της Αλγερίας όπου βρισκόταν για τουρισμό. Θορυβημένο από τις εξελίξεις, το Παρίσι έσπευσε να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού και να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε δεκάδες πρεσβείες του στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

ΙΣΛΑΜΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΚΡΟΤΗΤΑ ΤΟ ISIS
Στο στόχαστρο το μέτωπο Αλ Νούσρα και η Χορασάν
Τεχνολογικά προηγμένοι και καλά δικτυωμένοι, με εξεζητημένο επιχειρησιακό οργανόγραμμα και έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων (από το λαθρεμπόριο πετρελαίου), οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ISIS κατάφεραν γρήγορα να επεκτείνουν την κυριαρχία τους σε Συρία - Ιράκ και να εξελιχθούν στον νέο μεγάλο εχθρό της διεθνούς κοινότητας.
Οι μαχητές του ISIS (που υπολογίζονται μεταξύ 10.000 και 20.000), ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι που μπαίνουν στο στόχαστρο των αμερικανικών βομβαρδιστικών. Στην ίδια περιοχή δρουν και άλλες ισλαμικές οργανώσεις με εξίσου ακραία τζιχαντιστική ατζέντα, όπως για παράδειγμα το μέτωπο αλ Νούσρα (που αριθμεί περίπου 5.000 μαχητές και θέλει να δημιουργήσει το δικό του χαλιφάτο στη Συρία), καθώς και μία ομάδα που ακούει στο όνομα Χορασάν.
Παντελώς άγνωστη στο ευρύ κοινό μέχρι και... προχθές, η Χορασάν βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο της παγκόσμιας δημοσιότητας όταν ανακοινώθηκε πως βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τους στόχους των αμερικανικών βομβαρδισμών, δυτικά του Χαλεπίου στη Συρία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη χαρακτηρίζει ως «δίκτυο αποτελούμενο από βετεράνους μαχητές της αλ Κάιντα» που έχουν μεταβεί στη Συρία από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν κ.α., με στόχο να προετοιμάσουν τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον στόχων στη Δύση.
Ετοίμαζαν επίθεση
Το αμερικανικό Πεντάγωνο υποστηρίζει μάλιστα πως η Χορασάν, ο πυρήνας της οποίας μάλλον δεν ξεπερνάει τους 100 μαχητές, βρισκόταν πολύ κοντά στο να πραγματοποιήσει μία επίθεση, είτε στην Ευρώπη είτε στις ΗΠΑ. Γι' αυτό και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προσεγγίζουν τη συγκεκριμένη ομάδα ως «εν δυνάμει μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ παρά για τη Συρία». Ενα τέτοιο χτύπημα, εάν γινόταν πραγματικότητα, θα επέτρεπε στη «μητρική» οργάνωση αλ Κάιντα να επιστρέψει στο προσκήνιο ως κυρίαρχη δύναμη εντός των ισλαμιστών, παραγκωνίζοντας το ISIS που αποσπάστηκε από τις τάξεις της και την αμφισβήτησε.
Οι εξτρεμιστές της Χορασάν λέγεται πως βρίσκονται στη Συρία εδώ και τουλάχιστον 18 μήνες. Το χάος που επικρατούσε στη χώρα τούς επέτρεψε να βρουν εκεί ένα ασφαλές καταφύγιο και να επιδοθούν ανενόχλητοι στην οργάνωση τρομοκρατικών χτυπημάτων (σε κατασκευή - δοκιμή εκρηκτικών, στη στρατολόγηση επίδοξων βομβιστών από τη Δύση κ.ά.). Ως ηγέτης της Χορασάν παρουσιάζεται ένας 33χρονος από το Κουβέιτ ονόματι Μόχσεν αλ Φάντλι, τον οποίο οι Αμερικανοί μάλιστα πιστεύουν πως σκότωσαν στους βομβαρδισμούς της Τρίτης. Να σημειωθεί πως ο Φάντλι φέρεται να είχε ανάμειξη ακόμη και στο χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.
Ενδεικτικό της βαρύτητας που έχει η Χορασάν είναι και το γεγονός πως οι ΗΠΑ έχουν επικηρύξει τον 33χρονο ηγέτη της οργάνωσης για 7 εκατ. δολ. (ενώ συγκριτικά, για τον ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι δίνουν 10 εκατ. δολ.).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου