Στις 30 Απριλίου 1945 υψώνεται στο Ράιχσταγκ η σοβιετική σημαία από το στρατιώτη Μιχαήλ Μίνιν, γεγονός που σηματοδοτεί την κατάληψη της πόλης από τους Σοβιετικούς Συμμάχους.
Με τον κόκκινο στρατό να προελαύνει από τα ανατολικά, οι Γερμανοί προσπαθούσαν να προτάξουν την ύστατη γραμμή άμυνάς τους. Όπως είχε αρχίσει να διαφαίνεται, η ταχεία προέλαση του κόκκινου στρατού θα έφθανε στην πόλη του Βερολίνου.
Αρχικά, προηγήθηκε ο βομβαρδισμός της πόλης από τα σοβιετικά πυροβόλα στα μέσα Απριλίου. Στις 21 Απριλίου 1945 ο Αδόλφος Χίτλερ αναλαμβάνει προσωπικά την άμυνα της πόλης, οχυρώνοντάς την.
Οι οκτώ στρατιές του Στρατάρχη Ζούκωφ και οι 7 του Κόνιεφ βρίσκονταν ante portas. Στον αντίποδα, οι Γερμανοί προέτασσαν μερικούς χιλιάδες πλημμελώς εξοπλισμένους νεαρούς που ήταν μέλη της χιτλερικής νεολαίας.
Οι μάχες γύρω αλλά και μέσα στην πόλη κορυφώθηκαν με τον Χίτλερ να προδίδεται σταδιακά από τα ίδια του τα στελέχη. Πρώτος ο αρχηγός της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του ο Χέρμαν Γκέρινγκ ζητά από τον Χίτλερ να του μεταβιβάσει τις εξουσίες του Φύρερ.
Ο Χίτλερ αντιδρά και ζητά την άμεση σύλληψη του Γκέρινγκ με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Στη συνέχεια εκδίδει την ίδια εντολή και για τον αρχηγό των SS Χάινριχ Χίμλερ.
Η αρχή του τέλους όμως για τον Χίτλερ έχει σημάνει. Ο ίδιος και η σύζυγός του Εύα Μπράουν θα αυτοκτονήσουν λίγο πριν την παράδοση της πόλης στις 30 Απριλίου.
Κατά τη διάρκεια της μάχης του Βερολίνου σκοτώθηκαν 78.000 περίπου Σοβιετικοί στρατιώτες, ενώ στον αντίποδα 96.000 Γερμανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Στις απώλειες αυτές πρέπει να συνυπολογιστούν 95.000 Βερολινέζοι άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών και της μάχης.
Τέλος, λίγες ημέρες αργότερα, στις 8 Μαΐου 1945, η Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων με τους Συμμάχους.
Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου