Posted: 20 Mar 2014 09:58 AM PDT
20.3.14Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές εταιρείες πρέπει να έχουν την έδρα τους εντός της χώρας και ότι το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς πρέπει να είναι διαφανές, επανερχόμενος με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση σε μια θέση που προβάλλει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ότι οι Ρώσοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο εξωτερικό οφείλουν να επαναπατριστούν.
«Οι ρωσικές επιχειρήσεις πρέπει να καταχωρούνται στην επικράτεια του έθνους μας, στη χώρα μας, να έχουν μια διαφανή ιδιοκτησιακή δομή», είπε ο Πούτιν μιλώντας σε ένα ακροατήριο στελεχών των μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.
«Είμαι πεπεισμένος ότι κι εσείς επίσης ενδιαφέρεστε για αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να θέσουμε ως στόχο την επάνοδο εταιρειών που έχουν καταχωρίσει την έδρα τους εκτός της χώρας στην δική μας οικονομία», είπε ο Πούτιν — αναφερόμενος σε μια διαδικασία την οποία περιγράφει με τον νεολογισμό deoffshorization.
Οι ιδιοκτήτες ρωσικών επιχειρήσεων είναι ανήσυχοι για τις συνέπειες που θα έχουν οι δυτικές κυρώσεις λόγω της απόφασης του Πούτιν να προσαρτήσει την Κριμαία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι θα κλιμακώσει τα τιμωρητικά μέτρα που επιβάλλει σε βάρος της Μόσχας, περιλαμβανομένων πιθανόν και οικονομικών κυρώσεων, θέμα που γίνεται όλο και πιο πολιτικά φορτισμένο.
Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας και καλύπτει περίπου το 50% τόσο των εξαγωγών της όσο και των εισαγωγών της, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το υπουργείο Οικονομικών.
Ο Πούτιν υποσχόταν ότι θα πίεζε να επαναπατριστούν οι επιχειρήσεις ώστε να ανασχεθεί η φυγή κεφαλαίων αμέσως μετά την επάνοδό του στο Κρεμλίνο το 2012 για μια τρίτη προεδρική θητεία. Σήμερα, κι ενώ η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με μια όλο και ευρύτερη απομόνωση από τη Δύση, επανέλαβε τη δέσμευση αυτή.
«Το έργο το οποίο πρέπει να φέρουμε σε πέρας δεν είναι μόνο να περιορίσουμε τις δυνατότητες των εξωχώριων εταιρειών», τόνισε ο Πούτιν, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά ότι ελάχιστα μπορούν να γίνουν με απαγορεύσεις.
Η κύρια κατεύθυνση της δουλειάς μας αφορά κάτι άλλο: είναι αναγκαίο να αυξήσουμε την ελκυστικότητα της ρωσικής οικονομίας, να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό κλίμα, να ενισχύσουμε τις νομικές εγγυήσεις και την προστασία της περιουσίας», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ επισήμανε ότι το ρωσικό δημόσιο δεν προτίθεται να «διασώσει» επιχειρήσεις που τυχόν θα αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες λόγω των δυτικών κυρώσεων.
«Θα παρακολουθήσουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν τόσο η οικονομία μας, όσο και ο χρηματοοικονομικός τομέας», επισήμανε ο Σιλουάνοφ.
Ο Σιλουάνοφ τόνισε πως εάν απαιτηθεί η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις και τους πιο σημαντικούς οικονομικούς θεσμούς της Ρωσίας, όπως είχε κάνει μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση της περιόδου 2008-2009.
Αλλά τόνισε ότι η Μόσχα δεν έχει διαθέσιμους πόρους για να εγγυηθεί τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε μεγάλο αριθμό εταιρειών. Εξάλλου «δεν θέλουμε να βοηθάμε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων όλη την ώρα», είπε.
Κατά την διάρκεια της κρίσης, η ρωσική κυβέρνηση αλλά και η κεντρική τράπεζα δαπάνησαν δισεκατομμύρια δολάρια, ρευστοποιώντας μέρος των αποθεματικών τους σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα, για να βοηθήσουν μεγάλες ρωσικές εταιρίες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz και η κατασκευάστρια αλουμινίου Rusal.
Ο Σιλουάνοφ υπολόγισε ότι η βοήθεια αυτή είχε ανέλθει στο 8% του ΑΕΠ της χώρας. Τα αποθεματικά της ρωσικής κυβέρνησης —τα οποία πάντως εξακολουθούν να είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, 494 δισεκ. δολάρια— έχουν μειωθεί κατά 100 δισεκ. δολάρια.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει τις επιχειρήσεις σε τομείς όπως η κατάρτιση και επιμόρφωση των εργαζομένων ή η τόνωση των προσλήψεων, αλλά όχι σε πολλά περισσότερα από αυτά τα πεδία.
Οι εταιρείες είχαν την ευκαιρία να βελτιώσουν την κατάστασή τους μετά την κρίση, εξήγησε.
«Υπήρχε χρόνος να εξετάσουν τα προβλήματά τους, να απαλλαγούν από πλεονάζοντα στοιχεία του ενεργητικού τους, να μειώσουν τα κόστη, να βελτιώσουν την κεφαλαιοποίησή τους και την κερδοφορία τους.
Σε όσους δεν το έκαναν, λοιπόν, λυπούμαστε, φίλοι. Θα επιδιώξουμε πρωτίστως να εξασφαλίσουμε την κοινωνική σταθερότητα για να βοηθήσουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα, όχι τους ιδιοκτήτες» των επιχειρήσεων, επισήμανε ο Σιλουάνοφ.
Διαβάστε επίσης: http://www.geopolitics.com.gr/2013/08/blog-post_3700.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου