Ετικέτες

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΡΩΣΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΜΕΑ (ΜΙΚΡΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΘΡΩΝ)


Σ.Ριαμπκόφ: Η αντεκδίκηση εξαρτάται από ΕΕ-ΗΠΑ. Η επιλογή είναι στα χέρια τους

il
Η Ρωσία προειδοποίησε χθες αργά το βράδυ ότι οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές πιέσεις που της ασκούνται εξ αιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη θέση της στο πλαίσιο των συζητήσεων σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.
«Εμείς δεν θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις συζητήσεις ως στοιχείο ενός συνολικού ανταγωνισμού» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Σε τελική ανάλυση όμως η επιλογή και οι αποφάσεις αφορούν τους φίλους μας στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Η θετική έκβαση των συζητήσεων αυτών εξαρτάται από αυτούς, καθώς και κατά πόσον ή όχι θα πάρουμε το δρόμο της αντεκδίκησης», πρόσθεσε.
«Η επιλογή είναι εξ ολοκλήρου στα δικά τους χέρια όχι στα δικά μας»,κατέληξε ο Ριαμπκόφ από τη Βιέννη, όπου διεξάγονται νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Είχαμε σημαντικές και χρήσιμες συζητήσεις», διαβεβαίωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον , η οποία ηγείται των διαπραγματεύσεων εξ ονόματος της ομάδας των 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία) μετά τις νέες διπλωματικές επαφές με την ιρανική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Ζαρίφ.


Πηγή : sfairika.gr
=====================================================================

Ρογκόζιν: «Εάν η Γαλλία ακυρώσει τη στρατιωτική συμφωνία με τη Ρωσία θα πρέπει να επιστρέψει και τα χρήματα…»

«Η Γαλλία έχει δύο επιλογές: Είτε να ολοκληρώσει τη στρατιωτική σύμβαση που  υπέγραψε με τη Ρωσία τον Ιούνιο του 2011 για την παράδοση δύο πολεμικών πλοίων Mistral στο ρωσικό ναυτικό, είτε να επιστρέψει τα χρήματα». Αυτό δήλωσε χθες ο ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν, μετά τις δηλώσεις του Λοράν Φαμπιούς για ενδεχόμενη ακύρωση της στρατιωτικής συμφωνίας.  
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την περασμένη Δευτέρα στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 πως «η κυβέρνηση της Γαλλίας ενδέχεται να εξετάσει την ακύρωση της πώλησης γαλλικών πολεμικών πλοίων τύπου Mistral στη Ρωσία εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίσει τη στάση του στο θέμα της Ουκρανίας και θα ζητήσουμε από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. να επιβάλουν ανάλογες κυρώσεις».
Η Γαλλία είχε συμφωνήσει να παραδώσει δύo πολεμικά πλοία Mistral στη Ρωσία το 2011 έναντι τιμήματος άνω του 1 δισ. δολαρίων.
Εξάλλου ο  πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε προειδοποιήσει το Σάββατο πως το Παρίσι θα επανεξετάσει τη στρατιωτική συνεργασία του με τη Μόσχα στο πλαίσιο του «τρίτου επιπέδου» των κυρώσεων εάν η Ρωσία δεν λάμβανε μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.
Η Γαλλία ανέβασε τους τόνους μετά την απόφαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε να επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία, σε απάντηση της συμφωνίας της Μόσχας για επανένωση με την Κριμαία και την Σεβαστούπολη, μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, όπου η συντριπτική πλειοψηφία – το 96,77% - των πολιτών υποστήριξε την απόσχιση από την Ουκρανία και την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Είτε θα είστε συνεπείς στις συμβατικές υποχρεώσεις σας και θα παραδώσετε τα πλοία στους χρόνους που ορίζει η διμερής συμφωνία, είτε θα πρέπει να επιστρέψετε τα χρήματα καθώς και τα τμήματα αυτών των πλοίων, τα οποία ναυπηγήθηκαν στο δικό μας (ναυπηγείο)  Baltiysky Zavod» διεμήνυσε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, αναπληρωτής πρωθυπουργός, αρμόδιος για την αμυντική βιομηχανία.
Πηγές από την Ενωση Ρωσικών Ναυπηγείων (Russian Shipbuilding Corporation) δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti  πως η Γαλλία θα υποστεί τεράστιες οικονομικές κυρώσεις εάν καταγγείλει μονομερώς τη σύμβαση.
Βάση της συμφωνίας, η Γαλλία θα πρέπει να παραδώσει το ένα πολεμικό πλοίο, με το όνομα «Βλαδιβοστόκ» μέχρι το τέλος του 2014 και το έτερο, με το όνομα «Σεβαστούπολη» μέσα στο 2015. Τα πλοία διαθέτουν δυνατότητες μεταφοράς 16 ελικοπτέρων, 70 τεθωρακισμένων οχημάτων και 450 στρατιωτών και πρόκειται  να  ενισχύσουν το ρωσικό στόλο του Ειρηνικού. 
Η Ρωσία Τώρα
================================================================================

Ρωσία: Κυρώσεις κατά εννέα υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων

«Υπερήφανοι» δηλώνουν πολλοί εξ αυτών
Οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές, από την πλευρά τους, δήλωσαν σχεδόν αμέσως «υπερήφανοι» που έγιναν στόχος κυρώσεων από τη Ρωσία επειδή πρόσφεραν τη στήριξή τους στην Ουκρανία.                                                                                           EPA/MICHAEL REYNOLDS
Η Ρωσία απάντησε στις κυρώσεις που της επέβαλαν οι ΗΠΑ ανακοινώνοντας ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της σε εννέα Αμερικανούς αξιωματούχους και προειδοποιώντας τη Δύση ότι θα ανταποδίδει «σε κάθε εχθρική ενέργεια».

«Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία: σε κάθε εχθρική ενέργεια θα απαντούμε με αντίστοιχο τρόπο», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι οι κυρώσεις «θα της γυρίσουν μπούμερανγκ».
«Προειδοποιούσαμε διαρκώς ότι η εφαρμογή κυρώσεων είναι δίκοπο μαχαίρι και θα πλήξει τις ίδιες τις ΗΠΑ», τονίζει το υπουργείο χαρακτηρίζοντας «αντιπαραγωγικό» αυτόν τον τρόπο αντίδρασης.
Στον κατάλογο των ρωσικών κυρώσεων περιλαμβάνονται εννέα πρόσωπα στα οποία απαγορεύεται στο εξής η είσοδος στη Ρωσία. Πρόκειται για τρεις συμβούλους του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τους Κάρολιν Άτκινσον, Ντάνιελ Πφάιφερ και Μπέντζαμιν Ρόουντς, τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντες και τους γερουσιαστές Τζον ΜακΚέιν, Μαίρη Λάντριου και Ντάνιελ Κόουτς.
Οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές, από την πλευρά τους, δήλωσαν σχεδόν αμέσως «υπερήφανοι» που έγιναν στόχος κυρώσεων από τη Ρωσία επειδή πρόσφεραν τη στήριξή τους στην Ουκρανία.
«Είμαι υπερήφανος που μου επέβαλε κυρώσεις ο Πούτιν. Δεν θα σταματήσω ποτέ τις προσπάθειές μου και την προσήλωσή μου στην ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, η οποία περιλαμβάνει και την Κριμαία» έγραψε ο κ. ΜακΚέιν στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ο κ. ΜακΚέιν επισκέφθηκε πρόσφατα το Κίεβο, επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών.
«Εάν η στήριξη προς τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας σημαίνει ότι θα μου επιβάλει κυρώσεις ο Πούτιν, όλα καλά», ήταν η αντίδραση του κ. Μενέντες, επίσης στο Twitter.
«Είμαι υπερήφανος που περιλαμβάνομαι στον κατάλογο εκείνων που έχουν τη θέληση να σταθούν απέναντι στην επιθετικότητα του Πούτιν», σημείωσε από την πλευρά του ο Τζον Μπένερ.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου