Οχι μόνον επειδή η Ε.Ε. διατηρεί τη θέση του υπ’ αριθμόν ένα εμπορικού εταίρου της Ρωσίας με αποτέλεσμα να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 41% του συνόλου των εμπορικών της συναλλαγών, αλλά και γιατί εδώ και χρόνια το διμερές εμπόριο σημειώνει σταθερά αύξηση. Το 2012 το σύνολο των διμερών εμπορικών συναλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ φθάνοντας στα 400 δισ. ευρώ δισ. ευρώ.
Οι εισαγωγές της Ε.Ε. από τη Ρωσία σαφέστατα αφορούν κυρίως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, καθώς, σύμφωνα με τη Eurostat, περίπου το 33% των κοινοτικών εισαγωγών σε πετρέλαιο προέρχεται από τη Ρωσία. Σύμφωνα, άλλωστε, με την Υπηρεσία Ενεργειακής Ενημέρωσης (ΕΙΑ), οι ευρωπαϊκές χώρες απορροφούν το 84% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και περίπου το 76% των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου. Εχει ήδη εκτιμηθεί πως αν για οποιονδήποτε λόγο η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου, μέσα στον Μάρτιο η Ε.Ε. θα αντιμετωπίσει άμεσα έλλειμμα 6,5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, η Γερμανία, είναι και η πρώτη χώρα σε εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και ρωσικού φυσικού αερίου ενώ η Βρετανία εισάγει περίπου το 6% του ρωσικού φυσικού αερίου.
Η Γερμανία είναι, επίσης, ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Μόσχας μετά την Ολλανδία και την Κίνα. Σύμφωνα με την επιτροπή Οικονομικών Σχέσεων της Ανατολικής Ευρώπης, το Βερολίνο αντιπροσωπεύει το 35% του συνόλου των εξαγωγών της Ε.Ε. στη Ρωσία.
Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, δικαιολογημένα ανησυχεί για τις επιπτώσεις στην οικονομία της από τυχόν οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς η χώρα καταλαμβάνει τη 14η θέση μεταξύ των εμπορικών της εταίρων σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές και τη 16η θέση σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές. Η Βρετανία εισάγει, άλλωστε, περισσότερα προϊόντα από τη Ρωσία από όσα εξάγει, αλλά οι εξαγωγές της έχουν πάρει την ανιούσα καταγράφοντας πολύ μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με τις εισαγωγές από τη Ρωσία. Στο χρονικό διάστημα 2001-2011, οι εισαγωγές της Βρετανίας από τη Ρωσία σημείωσαν συνολικά αύξηση 270% ενώ οι εξαγωγές της στη Ρωσία εκτινάχθηκαν κατά 430%. Το περασμένο έτος, άλλωστε, η Ρωσία απορρόφησε το 9,5% του συνόλου των εξαγωγών βρετανικών οχημάτων και ήταν η δεύτερη εκτός Ε.Ε. αγορά στην οποία προορίζονταν οι βρετανικές εξαγωγές αυτοκινήτων.
Παράλληλα, όμως, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 75% των άμεσων ξένων επενδύσεων στη Ρωσία σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ τουλάχιστον η Βρετανία έχει επωφεληθεί σημαντικά από τις ρωσικές επενδύσεις. Σημειωτέον ότι πριν από δύο έτη η Επιτροπή Εμπορίου και Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών έδωσε στη Ρωσία την όγδοη θέση στην παγκόσμια κατάταξη μεταξύ των επενδυτικών χωρών. Το 2011 οι ρωσικές επενδύσεις στη Βρετανία έφθασαν στο ουδόλως ευκαταφρόνητο ποσό των 11 δισ. δολαρίων. Τη χρονιά αυτή η Βρετανία υπήρξε η έκτη κατά σειρά χώρα αποδέκτης των ρωσικών επενδύσεων με πρώτη την Κύπρο, που την ίδια χρονιά προσείλκυσε ρωσικά κεφάλαια ύψους 122 δισ. δολαρίων. Και από επενδυτικής πλευράς, πάντως, η σχέση είναι αμφίδρομη, με τη Βρετανία να έχει σημαντικές επενδύσεις στη Ρωσία κυρίως μέσω των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων της ΒΡ. Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός διατηρεί ακόμη ποσοστό της τάξης του 20% στη μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή, τη Rosneft, που ενισχύει την κερδοφορία της. Πρόσφατες εκτιμήσεις υπολογίζουν, άλλωστε, σε περισσότερες από 600 τις βρετανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.
Ο μεγάλος χαμένος
Η Ρωσία είναι εκείνη που θα πληγεί στον μέγιστο βαθμό σε περίπτωση εναντίον της οικονομικών κυρώσεων και όχι οι εμπορικοί της εταίροι. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει η επενδυτική τράπεζα Berenberg παρεμβαίνοντας στον προβληματισμό για τις επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων. Η επενδυτική τράπεζα υπογραμμίζει πως η Ρωσία χρειάζεται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες πολύ περισσότερο από όσο η Ευρώπη χρειάζεται τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, γι’ αυτό και προεξοφλεί πως η Μόσχα δεν θα καταφύγει σε μακροχρόνια διακοπή της προσφοράς ενέργειας στην Ευρώπη. Τεκμηριώνει τις εκτιμήσεις της επικαλούμενη τα στοιχεία που φέρουν τις εξαγωγές των χωρών-μελών της Ε.Ε. στη Ρωσία να αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% του κοινοτικού ΑΕΠ όταν οι ρωσικές εξαγωγές στην Ε.Ε. ανέρχονται στο 15% του ρωσικού ΑΕΠ. Παρόμοια είναι η ανισότητα και στο διμερές εμπόριο Ρωσίας και ΗΠΑ καθώς οι αμερικανικές εξαγωγές στη Ρωσία είναι λιγότερο από το 0,1% του αμερικανικού ΑΕΠ ενώ οι ρωσικές εξαγωγές στις ΗΠΑ ισοδυναμούν με το 1% του ρωσικού ΑΕΠ.
καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου