Απαντες στον κόσμο γνωρίζουν τις μεγάλες επιτυχίες
της πρώην ΕΣΣΔ και της Ρωσίας στην επιστήμη. Πολλοί όμως δεν ξέρουν ότι
Ρώσοι επιστήμονες έχουν κάνει και ορισμένες από τις μεγαλύτερες
ανακαλύψεις στην ιστορία.
Οι Ρώσοι εφευρέτες έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην εξέλιξη της
επιστήμης παγκοσμίως. Οι εφευρέσεις πολλών εξ αυτών άλλαξαν την
καθημερινή ζωή και επέτρεψαν να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα διάφορα αγαθά
του πολιτισμού, όπως τα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα, τους υπολογιστές, και
την τηλεόραση. Ιδού λοιπόν, 12 μόνον από τον τεράστιο αριθμό αυτών των
εφευρέσεων.1868 Θεριζοαλωνιστικό μηχάνημα
Ο ρώσος εφευρέτης Αντρέι Βλάσενκο κατείχε ένα αγρόκτημα στην επαρχία Τβερ. Το 1868 εφηύρε το πρώτο στον κόσμο θεριζοαλωνιστικό μηχάνημα κομπάιν (για σύνθετες εργασίες), το οποίο ονόμασε «θεριστή-αλωνιστή». Ήταν φτιαγμένο κυρίως από ξύλινα τμήματα και κινούταν με τη βοήθεια δυο αλόγων. Η απόδοσή του ήταν 20 φορές υψηλότερη σε σύγκριση με τη χειρονακτική εργασία των αγροτών το 19ο αιώνα. Τα δύο μηχανήματα που έφτιαξε ο Βλάσενκο κινούνταν από δυο άλογα που τα χειριζόταν ένας άνθρωπος, και δούλεψαν για πολύ καιρό στη γη της επαρχίας, Τβερ. Μόνο ύστερα από δέκα χρόνια εμφανίστηκαν στις αμερικανικές εφημερίδες οι εντυπωσιακές ειδήσεις για την κατασκευή στην Καλιφόρνια ενός θεριστή-αλωνιστή, τον οποίο οι δημοσιογράφοι βάφτισαν «κομπάιν». Το πρώτο αμερικανικό κομπάιν έμοιαζε με το μηχάνημα του Βλάσενκο ως προς την κατασκευή του, ωστόσο το κινούσαν 24 μουλάρια και το χειρίζονταν επτά αγρότες.
1876 Μετασχηματιστές
Είναι αδύνατο να φανταστούμε το ενεργειακό σύστημα χωρίς μετασχηματιστές. Οι πρώτοι εφευρέθηκαν, σχεδιάστηκαν και δοκιμάστηκαν στην πράξη από τον Ρώσο ηλεκτρολόγο μηχανικό, Γιάμπλοτσκοφ, και τον φυσικό, Ουσάγκιν. Τη λύση, η οποία έμεινε στην ιστορία με την ονομασία «διαμερισμός φωτός», ο Γιάμπλοτσκοφ την επινόησε από τα μέσα της δεκαετίας του 1870. Την εφεύρεσή του, που στην ουσία περιλάμβανε τη χρήση μετασχηματιστή ρεύματος και συσσωρευτή, ο Ρώσος τεχνικός την παρουσίασε στο Παρίσι και στην Αγία Πετρούπολη, ενώ το 1882, στη Γαλλία πλέον, ο μετασχηματιστής με ανοιχτό πυρήνα επιδείχθηκε από τους εφευρέτες, Λουσιέν Γκολιάρ και Τζον Ουίλαρντ Γκίμπσον.
1877 Ερπύστρια-ιμάντας της ερπύστριας
Το 1837, ο λοχαγός του Ρωσικού Στρατού, Ντμίτρι Ζαγκριάζσκι, σχεδίασε τα τμήματα του ιμάντα της ερπύστριας και ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να του χορηγήσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για «άμαξα με αρθρωτή μεταλλική ερπύστρια». Το δίπλωμα τού δόθηκε, αλλά εκείνη την εποχή η εφεύρεση δεν ενδιέφερε τους βιομήχανους και μετά από δύο χρόνια το δίπλωμα ανακλήθηκε. Μόνο το 1877 ο Ρώσος αγρότης και αυτοδίδακτος εφευρέτης, Φιόντορ Μπλινόφ, ολοκλήρωσε εκείνη την προσπάθεια, δημιουργώντας όχημα που κινούνταν με ερπύστρια. Η εφεύρεση αυτή άνοιξε το δρόμο για την κατασκευή τρακτέρ και έπειτα, των τανκ.
1881 Βαγόνι με ηλεκτρική ώση
Η εμφάνιση βαγονιού με ηλεκτρική ώση δημιούργησε τις συνθήκες για μια αληθινή επανάσταση στις συγκοινωνίες. Όλα άρχισαν κατά το 1874-1876, αφότου ο Ρώσος, Φιόντορ Πιρότσκι, πραγματοποίησε μια σειρά πειραμάτων μετάδοσης ηλεκτρισμού σε απόσταση, όπου η μία σιδηροτροχιά αποτελούσε άμεσο αγωγό ηλεκτρισμού, και η άλλη, το αντίθετο. Ο ηλεκτρικός κινητήρας που βρισκόταν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την πηγή της τάσης, δούλεψε. Λίγα χρόνια αργότερα πραγματοποίησε το πείραμα στη σιδηροδρομική γραμμή του Σεστρορέτσκ. Στο βαγόνι βρίσκονταν 40 άτομα. Η πρώτη στον κόσμο ηλεκτρική γραμμή τραμ άνοιξε το 1881 σε ένα προάστιο του Βερολίνου βάσει των σχεδίων του Ρώσου εφευρέτη.
1888 Φωτοστοιχείο
Χάρη στις ανακαλύψεις του Ρώσου φυσικού, Αλεξάντρ Στολέτοφ, κατέστη δυνατή η εμφάνιση της τηλεόρασης. Στα τέλη της δεκαετίας του 1880 μέσα από πειράματα κατάφερε να φθάσει σε μια θεωρητική εξήγηση των νόμων του φωτοηλεκτρικού φαινομένου. Με βάση αυτό δημιουργήθηκαν τα φωτοστοιχεία, τα οποία σήμερα έχουν μεγάλη πρακτική εφαρμογή. Ο Στολέτοφ δημιούργησε το πρώτο φωτοστοιχείο που βασιζόταν στο εξωτερικό φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, ανακάλυψε την εξάρτηση του φωτοηλεκτρικού ρεύματος από την ένταση του φωτός.
1891 Πυρόλυση της βενζίνης
Φαντάζεστε τον σύγχρονο κόσμο χωρίς αυτοκίνητα και, άρα, χωρίς βενζίνη; Οχι. Χωρίς την κλασματική απόσταξη (κράκινγκ ή πυρόλυση) όμως, ο κινητήρας ενός αυτοκινήτου θα ήθελε τεράστιες ποσότητες καύσιμου να καίει, προκειμένου αυτό να κινείται. Χάρη στο κράκινγκ -τη διαδικασία δηλαδή, κατά την οποία η βενζίνη παράγεται από βαρέα ή υψηλής θερμότητας κλάσματα πετρελαίου- από το πετρέλαιο μπορεί να αντληθεί έως 70% βενζίνη. Κι’αυτό, τη στιγμή που η απλή απόσταξη δίνει μόνο 10-20%. Ο πρώτος που ανακάλυψε την πυρόληση και την έθεσε σε βιομηχανική βάση ήταν ο Ρώσος μηχανικός, Βλαντίμιρ Σουχόφ.
1895 Ραδιοεπικοινωνία
Ο καθηγητής Φυσικής, Αλεξάντρ Ποπόφ, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ασύρματο σύστημα επικοινωνίας που είχε εφεύρει τον Απρίλιο του 1895 σε μια διάλεξη στο πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Εκεί πραγματοποίησε την επίδειξη του πρώτου στον κόσμο ραδιοφώνου. Ωστόσο, δεν μπορούσε να δημοσιεύσει το έργο του, διότι εργαζόταν στο στρατό. Ταυτόχρονα με αυτόν ανάλογα πειράματα πραγματοποιούσε και ο Ιταλός, Γκιλιέλμο Μαρκόνι, το άρθρο του οποίου εμφανίστηκε το 1897. Σε αντίθεση με την εφεύρεση του Ρώσου μηχανικού, η εφεύρεση του Μαρκόνι βγήκε σύντομα στο εμπόριο. Για το λόγο αυτό αποτελεί έως σήμερα αντικείμενο συζήτησης το ποιος ήταν ο πρώτος εφευρέτης του ραδιοφώνου.
1910 Συνθετικό καουτσούκ
Η ύλη δίχως την οποία δεν μπορεί να κινηθεί η σύγχρονη οικονομία, είναι το συνθετικό καουτσούκ. Η πιο διαδεδομένη μαζική χρήση του είναι στα ελαστικά των αυτοκινήτων, των ποδηλάτων και στην αεροπορία. Είναι επίσης απαραίτητο στην παραγωγή υλικών συμπίεσης, στεγανοποίησης και μόνωσης, στην παραγωγή ιατρικών συσκευών και σε άλλους τομείς. Χρησιμοποιείται ακόμα για την παρασκευή του στερεού καυσίμου των πυραύλων. Το πρώτο συνθετικό καουτσούκ το οποίο είχε βιομηχανική αξία, ήταν το καουτσούκ πολυβουταδιένιου, η σύνθεση του οποίου παράχθηκε με τη μέθοδο του ρώσου χημικού, Σεργκέι Λέμπεντεφ. Αυτός, έλαβε το πρώτο δείγμα το 1910, ενώ το βιβλίο του «Μελέτη στον τομέα του πολυμερισμού των υδρογονανθρακικών παραπροϊόντων του αιθυλενίου» που βγήκε το 1913, αποτέλεσε στη συνέχεια την επιστημονική βάση της βιομηχανικής παραγωγής του καουτσούκ.
1910 Γιαούρτι
Παρά το γεγονός ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα υπάρχουν από αμνημονεύτων χρόνων, τη θεωρία σχετικά με την επίδρασή τους στη μακροζωία του ανθρώπου πρώτος εξέφρασε ο Ρώσος επιστήμονας, Μέτσνικοφ. Από το 1910 είχε εκφράσει την άποψη ότι για να παρατείνει τη ζωή του, ο άνθρωπος πρέπει να τρώει γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς αυτά μειώνουν τη σήψη του εντέρου. Ο Μέτσνικοφ διαπίστωσε ότι ο μεγαλύτερος δείκτης μακροζωίας παρατηρήθηκε στη Βουλγαρία, η οποία θεωρείται πατρίδα του γιαουρτιού. Επειδή συγκεκριμένα στην Αρχαία Θράκη ήταν που ανακάτευαν για πρώτη φορά το γάλα με μαγιά.
1923 Τηλεόραση
Ο Ζβορίκιν ήταν Ρώσος μηχανικός, που οι εφευρέσεις του εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ. Σε αυτόν ανήκει η σημαντικότερη ανακάλυψη του εικοστού αιώνα: Η ηλεκτρονική τηλεόραση. Κατάθεσε την αίτησή του για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σχετικά με την τηλεόραση στο αμερικανικό Γραφείο ευρεσιτεχνιών το 1923. Μετά από έξι χρόνια κατασκεύασε έναν τηλεοπτικό δέκτη που χρησιμοποιούσε έναν καθοδικό σωλήνα κενού, το κινητοσκόπιο, και δύο χρόνια μετά ολοκλήρωσε τη δημιουργία του σωλήνα μετάδοσης, του εικονοσκοπίου.
1939 Ελικόπτερο
Οι ικανότητες του Ίγκορ Σικόρσκι αξιοποιήθηκαν πλήρως στο εξωτερικό. Το 1910 δημιούργησε το πρωτότυπο μια συσκευής με κινούμενο στροφείο, η οποία σηκώθηκε στον αέρα. Το 1912 δημιούργησε το πρώτο υδροπλάνο και στη συνέχεια τα πρώτα αεροπλάνα με περισσότερους από έναν κινητήρες. Μετά την επανάσταση του 1917 υποχρεώθηκε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, ιδρύοντας με τα χρήματα του σπουδαίου Ρώσου συνθέτη, Σεργκέι Ραχμάνινοφ, μια δική του εταιρία, την Sikorsky Aeroengineering Corp. Το πρώτο πειραματικό ελικόπτερό του κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ και σηκώθηκε στον αέρα με χειριστή τον ίδιο, το Σεπτέμβριο του 1939. Το σχέδιο του ελικοπτέρου αυτού, το οποίο για περισσότερο από μισό αιώνα θεωρείται κλασσικό, αποτέλεσε τη βάση για την κατασκευή του 95% των ελικοπτέρων σε όλο τον κόσμο.
1951 Βίντεο
Ο μαθητής του πατέρα της ρωσικής αεροπλοΐας, Νικολάι Ζουκόφσκι, ο ρώσος μηχανικός, Αλεξάντρ Πονιατόφ, εργαζόταν το 1950 στην αμερικανική εταιρία Ampex, την οποία είχε ιδρύσει ο ίδιος. Εκεί κατάφερε να πετύχει την εγγραφή του ηλεκτρονικού σήματος απεικόνισης. Για μισό αιώνα η εταιρία αυτή κατείχε τα πρωτεία σε ολόκληρο τον κόσμο στον τομέα της μαγνητοσκόπησης και απεικόνισης, ενώ οι παγκόσμιοι γίγαντες ηλεκτρονικών συσκευών υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιήσουν τις ανακαλύψεις του για την παραγωγή οικιακών βιντεοσυσκευών.
Πηγή: http://rbth.gr/articles/2012/04/17/dodeka_rosike_efeyresei_poy_allaksan_ton_kosmo_15040.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου