Το Θέμα της Στρογγύλης…-Τα παπαγαλάκια του συστήματος για το θέμα της Στρογγύλης…
Ειδικού Συνεργάτη του Μ. Ιγνατίου
Από
το πουθενά, ένα μικρό νησάκι του Αιγαίου, η Στρογγύλη που βρίσκεται
δίπλα από το Καστελόριζο, τις τελευταίες ημέρες πρωταγωνιστεί στο θέμα
της ΑΟΖ, γιατί το νησί αυτό ανακηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος από το
Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αμέσως άρχισαν οι αναλύσεις των
«άσχετων ειδικών» στο Δίκαιο της Θάλασσας οι οποίοι μιλούσαν για
προδοσία της ελληνικής κυβέρνησης διότι με αυτή την απόφαση η Στρογγύλη
έπαυσε να έχει οικονομική ζωή και να θεωρείται κατοικήσιμη, άρα δεν
διαθέτει ούτε ΑΟΖ ούτε υφαλοκρηπίδα.Η προδοσία έγκειται, κατ’ αυτούς, στο γεγονός ότι με το να μη διαθέτει ΑΟΖ η Στρογγύλη έγινε ένα μεγάλο δώρο στην Τουρκία διότι δεν υπάρχουν πλέον θαλάσσια σύνορα με τη Κύπρο και έτσι η Τουρκία αποκτά μεγαλύτερη ΑΟΖ στο τρίγωνο Καστελόριζου-Κύπρου-Κρήτης. Με αυτές τις καταγγελίες θέλουν αυτοί οι «άσχετοι ειδικοί» να δείξουν ότι ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος δώσανε ένα ποσοστό του ορυκτού μας πλούτου στη Τουρκία.
Βέβαια τίποτε από αυτά δεν είναι σωστά. Αυτοί οι κατά τα άλλα «ειδικοί περί την ΑΟΖ» δεν έχουν διαβάσει ούτε ένα άρθρο της Σύμβασης του Δίκαιου της Θάλασσας του 1982, διαφορετικά θα γνώριζαν ότι το Άρθρο 121 που αναφέρεται στον καθεστώς των νησιών αναφέρει ξεκάθαρα ότι τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ανεξάρτητα εάν κατοικούνται ή όχι, ακριβώς δηλαδή τα ίδια δικαιώματα που διαθέτουν και οι ηπειρωτικές περιοχές. Αυτό το άρθρο επίσης αναφέρει ότι βραχονησίδες που δεν μπορούν να διατηρήσουν ανθρώπινη κατοίκηση ή οικονομική ζωή δεν διαθέτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Η Στρογγύλη είναι νησί και όχι βραχονησίδα! Επομένως, ο ορισμός της βραχονησίδας δεν ισχύει γι’ αυτό το νησί. Άρα δικαιούται και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και δεν χρειάζεται να δικαιολογήσει οικονομική δραστηριότητα.
Ίσως χρειάζεται να αναφερθεί εδώ, κάτι που δεν είναι γνωστό σε πολλούς, ότι η Τουρκία πολέμησε με πείσμα να καταργηθεί το Άρθρο 121, στις συζητήσεις στη διάσκεψη του UNCLOS, ενώ αντίθετα η αντιπροσωπεία της Ελλάδας αντιτάχθηκε σε αυτή τη τουρκική θέση και πέτυχε να διατηρηθεί το Άρθρο 121. Ο κύριος λόγος που η Τουρκία ψήφισε κατά της Σύμβασης του Δίκαιου της Θάλασσας το 1982 ήταν το Άρθρο 121.
Βέβαια για να είμαστε και δίκαιοι στο θέμα της Στρογγύλης, το Υπουργείο Πολιτισμού έπρεπε πριν προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, να ρωτήσει το Υπουργείο Εξωτερικών για τις συνέπειες, διότι όπως έχει ήδη αναλυθεί, δεν υπάρχουν νομικές συνέπειες, αλλά πολιτικές μια και η Τουρκία θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα ίδια επιχειρήματα των «άσχετων Ελλήνων» γύρω από αυτό το θέμα. Και ο κ. Σαμαράς πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα της μή συνεννόησης με των δυο υπουργείων, διότι με τα εθνικά θέματα, όπως η ΑΟΖ, δεν δικαιούται να παίζει κανείς.
Το Θέμα του «Αρχιπελάγους»
Ένα άλλο «ενδιαφέρον» θέμα, αποτελεί το γεγονός που έχει για καιρό τώρα παρεισφρήσει στην κουβέντα για την ΑΟΖ, και είναι η ιστορία του αρχιπελάγους. Κάποιοι λένε «μην ασχολείστε με την ΑΟΖ, ο ορισμός του Αρχιπελάγους, που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας, μας δίνει τη μεγάλη πλειοψηφία της θάλασσας του Αιγαίου». Φτάσανε ακόμα και να μιλάνε για το «αρχιπελαγικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου». Αυτό βέβαια είναι ακόμα μεγαλύτερη κουταμάρα απ’ αυτή της βραχονησίδας. Το Δίκαιο της Θάλασσας δίνει δικαιώματα αρχιπελάγους σε κράτη που αποτελούνται μόνο από νησιά.
Το Μέρος IV που αναφέρεται στα Αρχιπελαγικά Κράτη αποτελείται από ένα Άρθρο. Το Άρθρο 46 αναφέρει ότι τα Αρχιπελαγικά Κράτη είναι τα αμιγώς νησιωτικά κράτη.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η ελληνική αντιπροσωπεία πάλεψε, στη Τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, για να συμπεριλάβει την Ελλάδα στον ορισμό του Αρχιπελάγους. Ο Πρέσβης Σταυρόπουλος εντυπωσίασε τους αντιπροσώπους των άλλων κρατών όταν ανέφερε, σε μια ιστορική του ομιλία, ότι η ελληνική λέξη Αρχιπέλαγος ακούστηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία για να περιγράψει το Αιγαίο! Δυστυχώς η Ελλάδα έχασε αυτή την ψηφοφορία.
Θαλάσσιες Ζώνες
Πρόσφατα, η Αμερική υπέγραψε μια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με τα νησιά Κιριμπάτι στις 6 Σεπτεμβρίου 2013. Οριοθετήθηκαν τρία διαφορετικά θαλάσσια σύνορα με βάση την αρχή της μέσης γραμμής (equidistance) που τόσο αντιπαθεί η Τουρκία και είναι σημαντικό ότι η οριοθέτηση αυτή περιλαμβάνει και ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες. Οι Αμερικανοί είναι προφανές ότι έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Υποστηρίζουν ότι τα δικά τους νησιά, κατοικήσιμα ή όχι, έχουν πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ, αλλά παρόμοια δικά μας νησιά δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αυτή είναι μια απαράδεκτη φιλοτουρκική θέση των Αμερικανών από το 1982 και πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει.
Χρειάζεται επίσης να γίνει αναφορά και σε αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων σχετικά με νησιά σαν το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη, διότι η έννοια του “προηγούμενου” (precedent) παίζει πάντα κρίσιμο ρόλο σε παρόμοιες περιπτώσεις οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών. Υπάρχουν δηλαδή αντίστοιχες περιπτώσεις όπου τα δικαστήρια δεν έδωσαν σε νησιά σαν το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη «πλήρη επήρεια» (full effect), αλλά και περιπτώσεις που έγινε το αντίθετο. Η Ελλάδα, όμως, μπορεί να φέρει πολλά παραδείγματα που ενισχύουν τη θέση της ιδιαίτερα σε οριοθετήσεις ΑΟΖ κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιαπωνία. Οι ΗΠΑ έδωσαν σε κατοικήσιμα και μη νησιά τους στον Ειρηνικό Ωκεανό πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων. Γι΄ αυτό το λόγο οι ΗΠΑ έχουν τη μεγαλύτερη ΑΟΖ στον πλανήτη Γη. Το ίδιο έχει κάνει και η Γαλλία επίσης στον Ειρηνικό Ωκεανό και γι’ αυτό διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στο κόσμο. Μάλιστα και τα δυο αυτά κράτη έχουν δώσει ΑΟΖ και σε βραχονησίδες τους χωρίς να υπάρχει από κάπου αντίρρηση. Η Ιαπωνία, μεταξύ 1997 και 2000, δημοσίευσε γεωγραφικές συντεταγμένες στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ που περιλάμβανε ακόμα και υφάλους και με αυτή την ενέργεια η ΑΟΖ της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 400,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Κινητικότητα περί ΑΟΖ
Πέραν όλων των παραπάνω, πρέπει να τονιστεί ότι για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα στο θέμα της ΑΟΖ. Δεν ήταν καθόλου τυχαία η επίσκεψη Βενιζέλου στην Αίγυπτο, όπου συζήτησε την οριοθέτηση ΑΟΖ των δυο κρατών και αποτέλεσε μια κίνηση στρατηγικής σημασίας. Αλλά ο κ. Βενιζέλος ΠΡΕΠΕΙ να ΠΙΣΤΕΨΕΙ στην ΑΟΖ και να συνεργαστεί με επιστήμονες, που γνωρίζουν το θέμα, όχι με τσαρλατάνους.
Η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί έγινε την ίδια ημέρα που το δικό μας Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ανακήρυξε την Στρογγύλη αρχαιολογικό χώρο. Ο αιγύπτιος υπουργός ανέφερε ότι «Κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα και δεν μας ενδιαφέρει αν τρίτες χώρες ενοχληθούν, ενώ η συνεργασία Αιγύπτου-Ελλάδας ενισχύεται σταδιακά».
Η δήλωση αυτή έδειξε ότι η Αίγυπτος υποστηρίζει ότι έχει θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα που σημαίνει ότι αναγνωρίζει δικαίωμα ΑΟΖ στη Στρογγύλη. Έτσι, έμμεσα, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και πάνω απ’ όλα ότι η Αίγυπτος δεν έχει θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία. Επομένως, χρειάζεται να αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ, χωρίς να ξεχνάμε ότι πριν την οριοθέτηση πρέπει πρώτα η Ελλάδα να ανακηρύξει ΑΟΖ.
Προξενεί εντύπωση ότι ένα σημαντικό γεγονός που συνέβη τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013, πέρασε απαρατήρητο. Εκείνη την ημέρα έγινε ο 55ος γύρος συνομιλιών από το 2002 που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Τουρκία και ήταν μια ιστορική συνάντηση διότι για πρώτη φορά ο Πρέσβης Αποστολίδης, που είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στα θέματα αυτά, ανέφερε το θέμα της ΑΟΖ στον Τούρκο ομόλογό του. Από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν τόλμησαν ποτέ να αναφέρουν την ΑΟΖ στις συνομιλίες με τους Τούρκους. Όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου (ΓΑΠ) έγινε Πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον Πρέσβη Αποστολίδη να μην αναφέρει την ΑΟΖ στις συζητήσεις του με την τουρκική πλευρά!
Κάτι αλλάζει τώρα και πρέπει να γίνουν γρήγορα βήματα. Ο Αντώνης Σαμαράς από τότε που έγινε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έγινε φανατικός οπαδός της ΑΟΖ αλλά ακόμα αναμένεται η ανακήρυξη της ΑΟΖ που υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό.
http://mignatiou.com/?p=12524#ixzz2ewWtAgT6
Τα παπαγαλάκια του συστήματος για το θέμα της Στρογγύλης
Παραθέτουμε τα σχόλια του ΛΟΓΙΟΣ ΕΡΜΗΣ σχετικά με σημερινό άρθρο του ιστολογίου του Μ. Ιγνατίου που αναρτήσαμε το πρωί Το Θέμα της Στρογγύλης…
ΣΧΟΛΙΑ:
Κύριε Ιγνατίου, ο ‘Ειδικός Συνεργάτης’ που γράφει το άρθρο μήπως τυγχάνει να είναι απο το Μαξίμου; (Λέω εγώ τώρα…)
Εγω δεν καταλαβαίνω γιατί δεν βγάινει κανείς απο τη κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση να απαντήσει ΚΑΘΑΡΑ στο θέμα. π.χ. Οι AOZ ακουμπάνε.
Πέραν τούτου όμως με την αλλαγή της χρήσης του “νησιού” σε “αρχαιολογικό χώρο”, η Στρογγύλη παύει να είναι προσβάσιμη σε οιονδήποτε.
Παράλληλα παύει να έχει την οικονομική ζωή που είχε μέχρι τώρα από την ελεύθερη διακίνηση πολιτών σε αυτή ή έστω επειδή είχε ή επειδή πιθανόν να έχει ένα φάρο, γιατί άλλαξε η χρήση της. Σημειώστε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι δεν μπορεί να έχουν και άλλη χρήση. Αυτό είναι το σημαντικό σημείο της υπόθεσης, η αλλαγή χρήσης που οδηγεί στην αλλαγή πάσας οικονομικής δραστηριότητας που υπήρχε πάνω στο νησί! Η σημασία είναι στις λεπτομέρειες και η αλήθεια πάντα πονάει… “Αυτονόητο” δεν υπάρχει και το “αυτονόητο” παραμένει ένα απο τα όπλα της προπαγάνδας.
Το νησί δεν είναι πλέον κατοικήσιμο. Όσο για το στρατιωτικό άγημα που υπάρχει επάνω του, σε λίγο καιρό αυτό αναγκαστικά θα αποχωρήσει.
Ένα ενδιαφέρον σημείο που πρέπει να σημειώσετε είναι ότι θα χρειασθούν εκσκαφές στο νησί που θα κρατήσουν δεκαετία. Με τι λεφτά θα γίνουν;. Σε όλη την Ελλάδα οι εκσκαφές στους αρχαιολογικούς χώρους έχουν σταματήσει! Η ιστορία αυτή είναι μιά νάρκη.
H Στρογγύλη λόγω του μικρού μεγέθους της μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν “βραχονησίδα” ή σαν μεγάλος “βράχος”. Αν προσπαθήσετε, θα θυμηθείτε ότι επι χρόνια τα Ελληνικά ΜΜΕ αναφέρονται στα πολύ μικρά “νησιά” της Ελλάδας με τον όρο “βραχονησίδες” (βράχοι), κάτι που δεν μου αρέσει.
Στις περιπτώσεις αυτές είναι απαραίτητο να αποδειχθεί ότι αυτά έχουν οικονομική ζωή. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα του άρθρου 121 του Νόμου της Θάλασσας που αναφέρεται.
Το κρίσιμο λοιπόν σημείο στην ανακήρυξη της ΑΟΖ μιας χώρας είναι η ύπαρξη οικονομικής ζωής σε όσο το δυνατό περισσότερα νησιά, κάτι που τα μεγάλα νησιά δεν το χρειάζονται…
Ένα άλλο κρίσιμο σημείο είναι, πόσο αλλάζει με τη συνεισφορά του ένα νησάκι την έκταση τη συνολικής ΑΟΖ της χώρας. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να ενισχύεται η οικονομική του ζωή και να μη εξαφανίζεται έντεχνα όπως έγινε στη Στρογγύλη.
Δυστυχώς πολλοί “δημοσιογράφοι” και “νομικοί” αγνοούν ή “θέλουν” να αγνοούν αυτή τη σημαντική λεπτομέρεια και “ρίχνουν τη μπάλα στην εξέδρα…” για να ξεγελούν τον κόσμο.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο για την Ιαπωνική ΑΟΖ. Διαβάστε το, για να δείτε τί κάνουν άλλοι όταν έχουν προβλήματα με γείτονες. Στο video φαίνεται πως οι Ιάπωνες μετέτρεψαν την κορυφή σε ένα ηφαίστειο (μεγαλύτερη απο το μέγεθος της Στρογγύλης) που εξείχε απο τη θάλασσα δημιουργώντας “νησί”. Είναι πολύ διδακτικό να δείτε πως υπερασπίζεται η Ιαπωνία με τεχνολογία αυτά που δικαιούται, πως επικυρώνει τα δικαιώματα της στην ΑΟΖ της
Η Ελλάδα αντίθετα δεν αφήνει τους πολίτες της να ανέβουν στη Ζουράφα, τα Ίμια και τώρα στη Στρογγύλη γκριζάροντας περιοχές στο Αιγαίο δηλαδή παραχωρώντας Ελληνκό έδαφος.
Υπάρχει και προηγούμενο όμως. Η απόφαση για τη Στρογγύλη δεν φαίνεται να είναι τυχαία.
Λίγα ακόμη για τη μέθοδο χωρισμού των ΑΟΖ με μέση γραμμή
Η μέθοδος χωρισμού των ΑΟΖ με τη μέθοδο της Μέσης Γραμμής δεν ανακαλύφθηκε απο εμάς. Την έχουν εφαρμόσει πολλά κράτη. Διαφωνία δεν υπάρχει για τον τρόπο που εφαρμόζεται αλλά για το αν μια περιοχή πρέπει να συμπεριληφθεί κατά τον υπολογισμό ή όχι. Ίσως βρείτε και ενδιαφέρον να δείτε και τις ΑΟΖ άλλων χωρών εδώ (χαραγμένων με τη Θεωρία της Μέσης Γραμμής).
Δεν είμαι σίγουρος αν κάτι τέτοιο το βρείτε σε άλλο ιστολόγιο διεθνώς. Στην Ελλάδα το zcode το έκανε πρώτο, για να μας δείξει πως αντιλαμβάνονται διεθνώς τις ΑΟΖ οι διεθνείς ωκεανογραφικές υπηρεσίες. Οι ωκεανογραφικές υπηρεσίες δέχονται ότι μπορεί να έχουν κάνει λάθος στον υπολογισμό των ΑΟΖ με τη μέθοδο της μέσης γραμμής μιας χώρας, δεν λένε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιείται η μέθοδος αυτή.
Προφανώς ο ”Ειδικός Συνεργάτης” σας δεν σας τα είπε καλά ούτε σε αυτό.
Οι Τούρκοι στην Μαύρη Θάλασσα τη θεωρία της Μέσης γραμμής εφάρμοσαν για να ανακηρύξουν την ΑΟΖ τους. Δέστε τη στο τέλος του άρθρου εδώ.
Κάποιοι “Έλληνες” όμως φαίνεται ότι δεν θέλουν να γίνει σωστά ο διαχωρισμός των ΑΟΖ. Το “γιατί” κατά την ταπεινή μου άποψη είναι ευνόητο., αφενός για να καθυστερεί η ανάπτυξη και αφετέρου γιατί εξυπηρετούνται συμφέροντα τρίτων. Είναι πολλά τα λεφτά.
Το ότι μερικοί κάνουν τον κουτό και τον κουφό δεν είναι τυχαίο. Προφανώς στο θέμα της ΑΟΖ θα υπάρξουν εξελίξεις σύντομα. Η Τουρκική ΑΟΖ θα ακουμπήσειτην Αιγυπτιακή. Ο πρώην Τουρκογλου φαίνεται ότι το ξέρει ήδη αυτό. Χρήσιμο είναι να διαβάσετε και τα άρθρα εδώ και εδώ.
Θα αντιληφθείτε περισσότερα για το θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ.
Ανωτέρω, ο χάρτης της Ελληνικής ΑΟΖ, όπως ήταν πρίν την απόφαση αυτή. O χάρτης αυτός έχει σχεδιασθεί με βάση την αρχή της μέσης γραμμής όπως είθισται διεθνώς και με την προυπόθεση ότι η Στρογγύλη έχει οικονομική ζωή, κάτι που ίσχυε μέχρι πρότινος. Όπως παρατηρείτε στο χάρτη, στη περίπτωση αυτή, η Ελληνκή ΑΟΖ “ακουμπάει” την Κυπριακή ΑΟΖ.
Δυστυχώς, η Στρογγύλη πλέον δεν έχει οικονομική ζωή και αυτό γίνεται με τη μετατροπή της χρήσης της σε “αρχαιολογικό χώρο” και όχι πχ. σε “Μουσείο” (τα Μουσεία συνήθως κτίζονται εκτός αρχαιολογικών χώρων και στη Στρογγύλη δεν υπάρχουν). Έτσι, η Στρογγύλη δεν συνεισφέρει πλέον τίποτα στην Ελληνική ΑΟΖ πλήν τη περιοχή των χωρικών υδάτων της, μια περιοχή που είναι σε ακτίνα 6 περίπου ναυτικά μίλια γύρω απο το κέντρο της.
OΡΙΣΜΟΣ ΝΗΣΙΟΥ:
Στη διασύνδεση εδώ μπορείτε να διαβάσετε και την επίσημη θέση της πολιτείας όπου επιβεβαιώνεται ότι η μεθοδολογία της μέσης γραμμής αποτελεί την πάγια θέση της για το διαχωρισμό των ΑΟΖ.
Πηγή: http://www.logiosermis.netΚύριε Ιγνατίου, ο ‘Ειδικός Συνεργάτης’ που γράφει το άρθρο μήπως τυγχάνει να είναι απο το Μαξίμου; (Λέω εγώ τώρα…)
Εγω δεν καταλαβαίνω γιατί δεν βγάινει κανείς απο τη κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση να απαντήσει ΚΑΘΑΡΑ στο θέμα. π.χ. Οι AOZ ακουμπάνε.
Πέραν τούτου όμως με την αλλαγή της χρήσης του “νησιού” σε “αρχαιολογικό χώρο”, η Στρογγύλη παύει να είναι προσβάσιμη σε οιονδήποτε.
Παράλληλα παύει να έχει την οικονομική ζωή που είχε μέχρι τώρα από την ελεύθερη διακίνηση πολιτών σε αυτή ή έστω επειδή είχε ή επειδή πιθανόν να έχει ένα φάρο, γιατί άλλαξε η χρήση της. Σημειώστε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι δεν μπορεί να έχουν και άλλη χρήση. Αυτό είναι το σημαντικό σημείο της υπόθεσης, η αλλαγή χρήσης που οδηγεί στην αλλαγή πάσας οικονομικής δραστηριότητας που υπήρχε πάνω στο νησί! Η σημασία είναι στις λεπτομέρειες και η αλήθεια πάντα πονάει… “Αυτονόητο” δεν υπάρχει και το “αυτονόητο” παραμένει ένα απο τα όπλα της προπαγάνδας.
Το νησί δεν είναι πλέον κατοικήσιμο. Όσο για το στρατιωτικό άγημα που υπάρχει επάνω του, σε λίγο καιρό αυτό αναγκαστικά θα αποχωρήσει.
Ένα ενδιαφέρον σημείο που πρέπει να σημειώσετε είναι ότι θα χρειασθούν εκσκαφές στο νησί που θα κρατήσουν δεκαετία. Με τι λεφτά θα γίνουν;. Σε όλη την Ελλάδα οι εκσκαφές στους αρχαιολογικούς χώρους έχουν σταματήσει! Η ιστορία αυτή είναι μιά νάρκη.
H Στρογγύλη λόγω του μικρού μεγέθους της μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν “βραχονησίδα” ή σαν μεγάλος “βράχος”. Αν προσπαθήσετε, θα θυμηθείτε ότι επι χρόνια τα Ελληνικά ΜΜΕ αναφέρονται στα πολύ μικρά “νησιά” της Ελλάδας με τον όρο “βραχονησίδες” (βράχοι), κάτι που δεν μου αρέσει.
Στις περιπτώσεις αυτές είναι απαραίτητο να αποδειχθεί ότι αυτά έχουν οικονομική ζωή. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα του άρθρου 121 του Νόμου της Θάλασσας που αναφέρεται.
Το κρίσιμο λοιπόν σημείο στην ανακήρυξη της ΑΟΖ μιας χώρας είναι η ύπαρξη οικονομικής ζωής σε όσο το δυνατό περισσότερα νησιά, κάτι που τα μεγάλα νησιά δεν το χρειάζονται…
Ένα άλλο κρίσιμο σημείο είναι, πόσο αλλάζει με τη συνεισφορά του ένα νησάκι την έκταση τη συνολικής ΑΟΖ της χώρας. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να ενισχύεται η οικονομική του ζωή και να μη εξαφανίζεται έντεχνα όπως έγινε στη Στρογγύλη.
Δυστυχώς πολλοί “δημοσιογράφοι” και “νομικοί” αγνοούν ή “θέλουν” να αγνοούν αυτή τη σημαντική λεπτομέρεια και “ρίχνουν τη μπάλα στην εξέδρα…” για να ξεγελούν τον κόσμο.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο για την Ιαπωνική ΑΟΖ. Διαβάστε το, για να δείτε τί κάνουν άλλοι όταν έχουν προβλήματα με γείτονες. Στο video φαίνεται πως οι Ιάπωνες μετέτρεψαν την κορυφή σε ένα ηφαίστειο (μεγαλύτερη απο το μέγεθος της Στρογγύλης) που εξείχε απο τη θάλασσα δημιουργώντας “νησί”. Είναι πολύ διδακτικό να δείτε πως υπερασπίζεται η Ιαπωνία με τεχνολογία αυτά που δικαιούται, πως επικυρώνει τα δικαιώματα της στην ΑΟΖ της
Η Ελλάδα αντίθετα δεν αφήνει τους πολίτες της να ανέβουν στη Ζουράφα, τα Ίμια και τώρα στη Στρογγύλη γκριζάροντας περιοχές στο Αιγαίο δηλαδή παραχωρώντας Ελληνκό έδαφος.
Υπάρχει και προηγούμενο όμως. Η απόφαση για τη Στρογγύλη δεν φαίνεται να είναι τυχαία.
Λίγα ακόμη για τη μέθοδο χωρισμού των ΑΟΖ με μέση γραμμή
Η μέθοδος χωρισμού των ΑΟΖ με τη μέθοδο της Μέσης Γραμμής δεν ανακαλύφθηκε απο εμάς. Την έχουν εφαρμόσει πολλά κράτη. Διαφωνία δεν υπάρχει για τον τρόπο που εφαρμόζεται αλλά για το αν μια περιοχή πρέπει να συμπεριληφθεί κατά τον υπολογισμό ή όχι. Ίσως βρείτε και ενδιαφέρον να δείτε και τις ΑΟΖ άλλων χωρών εδώ (χαραγμένων με τη Θεωρία της Μέσης Γραμμής).
Δεν είμαι σίγουρος αν κάτι τέτοιο το βρείτε σε άλλο ιστολόγιο διεθνώς. Στην Ελλάδα το zcode το έκανε πρώτο, για να μας δείξει πως αντιλαμβάνονται διεθνώς τις ΑΟΖ οι διεθνείς ωκεανογραφικές υπηρεσίες. Οι ωκεανογραφικές υπηρεσίες δέχονται ότι μπορεί να έχουν κάνει λάθος στον υπολογισμό των ΑΟΖ με τη μέθοδο της μέσης γραμμής μιας χώρας, δεν λένε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιείται η μέθοδος αυτή.
Προφανώς ο ”Ειδικός Συνεργάτης” σας δεν σας τα είπε καλά ούτε σε αυτό.
Οι Τούρκοι στην Μαύρη Θάλασσα τη θεωρία της Μέσης γραμμής εφάρμοσαν για να ανακηρύξουν την ΑΟΖ τους. Δέστε τη στο τέλος του άρθρου εδώ.
Κάποιοι “Έλληνες” όμως φαίνεται ότι δεν θέλουν να γίνει σωστά ο διαχωρισμός των ΑΟΖ. Το “γιατί” κατά την ταπεινή μου άποψη είναι ευνόητο., αφενός για να καθυστερεί η ανάπτυξη και αφετέρου γιατί εξυπηρετούνται συμφέροντα τρίτων. Είναι πολλά τα λεφτά.
Το ότι μερικοί κάνουν τον κουτό και τον κουφό δεν είναι τυχαίο. Προφανώς στο θέμα της ΑΟΖ θα υπάρξουν εξελίξεις σύντομα. Η Τουρκική ΑΟΖ θα ακουμπήσειτην Αιγυπτιακή. Ο πρώην Τουρκογλου φαίνεται ότι το ξέρει ήδη αυτό. Χρήσιμο είναι να διαβάσετε και τα άρθρα εδώ και εδώ.
Θα αντιληφθείτε περισσότερα για το θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ.
Ανωτέρω, ο χάρτης της Ελληνικής ΑΟΖ, όπως ήταν πρίν την απόφαση αυτή. O χάρτης αυτός έχει σχεδιασθεί με βάση την αρχή της μέσης γραμμής όπως είθισται διεθνώς και με την προυπόθεση ότι η Στρογγύλη έχει οικονομική ζωή, κάτι που ίσχυε μέχρι πρότινος. Όπως παρατηρείτε στο χάρτη, στη περίπτωση αυτή, η Ελληνκή ΑΟΖ “ακουμπάει” την Κυπριακή ΑΟΖ.
Δυστυχώς, η Στρογγύλη πλέον δεν έχει οικονομική ζωή και αυτό γίνεται με τη μετατροπή της χρήσης της σε “αρχαιολογικό χώρο” και όχι πχ. σε “Μουσείο” (τα Μουσεία συνήθως κτίζονται εκτός αρχαιολογικών χώρων και στη Στρογγύλη δεν υπάρχουν). Έτσι, η Στρογγύλη δεν συνεισφέρει πλέον τίποτα στην Ελληνική ΑΟΖ πλήν τη περιοχή των χωρικών υδάτων της, μια περιοχή που είναι σε ακτίνα 6 περίπου ναυτικά μίλια γύρω απο το κέντρο της.
OΡΙΣΜΟΣ ΝΗΣΙΟΥ:
Nησί ορίζεται κάθε βράχος της θάλασσας που παραμένει πάνω απο το νερό όταν η επιφάνεια του νερού κατά τη διάρκεια της νύχτας ανεβαίνει.Οι αναφορές περι βραχονησίδων περνούν στο λαό άλλα μηνύματα.
Στη διασύνδεση εδώ μπορείτε να διαβάσετε και την επίσημη θέση της πολιτείας όπου επιβεβαιώνεται ότι η μεθοδολογία της μέσης γραμμής αποτελεί την πάγια θέση της για το διαχωρισμό των ΑΟΖ.
Και ξαφνικά η Στρογγύλη βρέθηκε να έχει αρχαία ενώ η Ελληνική ΑΟΖ μίκρυνε!!!
To 2013 ανακάλυψε ξαφνικά το υπ. Εξωτερικών ότι η Στρογγύλη έχει αρχαία; Τυχαία γίνεται αυτό; Eίστε καλά; Mέ τι λεφτά θα βγάλουν τα αρχαία από το έδαφος, που τα ταμεία όλα είναι άδεια; Για μια δεκαετία και περισσότερο, που θα γίνονται οι εκσκαφές θα υπάρχει κάποια οικονομική ζωή; Τί απλοί άνθρωποι που είναι κάποιοι Έλληνες…Η Στρογγύλη όμως είναι και μέλος του δικτύου Ναtura 2000 προστασίας της φύσης, που σημαίνει ότι της επιτρέπεται πολύ περιορισμένη οικονομική ζωή. Αυτό έγινε το 1992-1993 επι Μητσοτάκη. Θα μιλήσω σε άλλο άρθρο αργότερα. Αυτό δημιουργεί και άλλα προβλήματα.Aποτέλεσμα της μετατόπισης των ορίων της Ελληνικής ΑΟΖ είναι να αυξηθεί η έκταση της Τουρκικής ΑΟΖ, που πλέον φτάνει μέχρι την Αιγυπτιακή ενώ η Ελληνική δεν ακουμπάει πλέον την Κυπριακή!
To 2013 ανακάλυψε ξαφνικά το υπ. Εξωτερικών ότι η Στρογγύλη έχει αρχαία; Τυχαία γίνεται αυτό; Eίστε καλά; Mέ τι λεφτά θα βγάλουν τα αρχαία από το έδαφος, που τα ταμεία όλα είναι άδεια; Για μια δεκαετία και περισσότερο, που θα γίνονται οι εκσκαφές θα υπάρχει κάποια οικονομική ζωή; Τί απλοί άνθρωποι που είναι κάποιοι Έλληνες…Η Στρογγύλη όμως είναι και μέλος του δικτύου Ναtura 2000 προστασίας της φύσης, που σημαίνει ότι της επιτρέπεται πολύ περιορισμένη οικονομική ζωή. Αυτό έγινε το 1992-1993 επι Μητσοτάκη. Θα μιλήσω σε άλλο άρθρο αργότερα. Αυτό δημιουργεί και άλλα προβλήματα.Aποτέλεσμα της μετατόπισης των ορίων της Ελληνικής ΑΟΖ είναι να αυξηθεί η έκταση της Τουρκικής ΑΟΖ, που πλέον φτάνει μέχρι την Αιγυπτιακή ενώ η Ελληνική δεν ακουμπάει πλέον την Κυπριακή!
Τόσο καιρό μόνο ακούτε… Να μάθετε και να ψάχνετε…
Αν διαβάσετε τις διασυνδέσεις που έχω δώσει στο κείμενο, θα διαπιστώσετε ότι η απόφαση του υπ. Εξωτερικών δεν ήταν τυχαία και μάλιστα αναμενόταν!Οι παπαγάλοι δούλευαν για πολύ καιρό στο θέμα και προετοίμαζαν τον κόσμο για την επερχόμενη απόφαση, που σύμφωνα με τους νόμους της προπαγάνδας θα έσκαγε μέσα σε ένα success story! Το success story είναι ότι ξαναξεκίνησαν οι συνομιλίες για τις ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου…
H Ελλάδα έχει μαζέψει στα υπουργεία όλους τους σαχλαμάρες. Η πολιτεία έχει σαπίσει. H χώρα δεν κυβερνάται απο πατριώτες. Η κατάσταση είναι τραγική.
Αν διαβάσετε τις διασυνδέσεις που έχω δώσει στο κείμενο, θα διαπιστώσετε ότι η απόφαση του υπ. Εξωτερικών δεν ήταν τυχαία και μάλιστα αναμενόταν!Οι παπαγάλοι δούλευαν για πολύ καιρό στο θέμα και προετοίμαζαν τον κόσμο για την επερχόμενη απόφαση, που σύμφωνα με τους νόμους της προπαγάνδας θα έσκαγε μέσα σε ένα success story! Το success story είναι ότι ξαναξεκίνησαν οι συνομιλίες για τις ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου…
H Ελλάδα έχει μαζέψει στα υπουργεία όλους τους σαχλαμάρες. Η πολιτεία έχει σαπίσει. H χώρα δεν κυβερνάται απο πατριώτες. Η κατάσταση είναι τραγική.
Oι προβλεψεις μας και πάλι επαληθεύονταιΣας ενημερώνω
ότι στην Αδριατική Αμερικανική εταιρεία ξεκινάει την έρευνα για φυσικό
αέριο. Για τη θέση στην οποία πρόκειται να γίνουν οι έρευνες δείτε εδώ. Οι “άλλοι” τότε πόρδιζαν ως συνήθως.
Κάποιοι
τώρα θέλουν θέσεις συμβούλων, άλλοι θέση στη διαχείρηση των φυσικών
πόρων και άλλη θέση στο μελλοντικό “Εθνικό” Συμβούλιο Ασφαλείας της
Ελλάδας. Θέλουν να ελέγχουν τα πάντα. Όπου υπάρχει “γωνία” να έχουν
περίπτερο. Απο κάτι τέτοια “καρύδια” βούλιαξε η Ελλάδα και θα συνεχίσει
να βουλιάζει όσο ο λαός συνεχίζει να πιστεύει τον κάθε γυρολόγο και
απατεώνα που τα ΜΜΕ του τον παρουσιάζουν σαν ειδικό. Είναι πολλά τα
λεφτά και όλοι ξέρουν τι κάνουν.Το γεγονος είναι οτι το zcode-gr.blogspot.jp είναι
δύσκολος αντίπαλος και με επιχειρήματα και έχουν δυσκολία να τον
βγάλουν λάθος. Στέλνουν κατι τσικό να τον αποδέιξουν για μαρίδα με κατι
κολπα δημοτικού. Κατι δικηγοράκια της φακής θέλουν να μάθουν ότι μπορούν
ώστε όταν και άν πουν κατι να μη τους πατωσει.Παρότι το θέμα που αναδείξαμε στον «Λόγιο Ερμή» έγινε ερώτηση στην Βουλή απο τον Ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο απάντηση καμία:
Eτσι η ΓΡΑΜΜΗ είναι: Αγνοείστε τους είναι περιθωριακοί είναι τρελλοί είναι απατεώνες!!!
ΜΟΚΟ ΟΛΟΙ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ.
ΜΕ ΤΗ ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΑΟΖ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ.
Η ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ
.
ΜΟΚΟ ΟΛΟΙ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ.
ΜΕ ΤΗ ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΑΟΖ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ.
Η ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου