Ετικέτες

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Η Χεζμπολάχ αλλάζει τα δεδομένα στην Συρία!


undefined

του Γιώργου Καπόπουλου

Η Χεζμπολάχ, με την πλήρη στήριξη της Τεχεράνης, έχει εμπλακεί πλήρως στη σύγκρουση της Συρίας, με αποτέλεσμα την πλήρη ανατροπή των δεδομένων στο πεδίο της μάχης μέσα σε λίγες μέρες: Πρώτα η στρατηγικής σημασίας πόλη Κουσαΐρ, κοντά στα σύνορα του Λιβάνου, στη συνέχεια τα υψώματα του Γκολάν -δίπλα στη γραμμή κατάπαυσης Κουσαΐρ- έπεσαν στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων, που τώρα προωθούνται στην περιοχή του Χαλεπίου και των συνόρων με την Τουρκία.

Ετσι αντί της επέμβασης της Δύσης και της Τουρκίας για να ανατραπεί ο Ασαντ, έχουμε την επέμβαση Ιράν-Χεζμπολάχ με την πολιτική κάλυψη της Μόσχας όχι απλώς για να διασωθεί ο πολιορκημένος Ασαντ, αλλά για να καταφέρει συντριπτικό πλήγμα στην ανταρσία. Είναι φανερό ότι τα παραπάνω γίνονται στη σκιά της ανοχής τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ισραήλ, που ρεαλιστικά και κυνικά προτιμούν τον Ασαντ, τη Χεζμπολάχ και το Ιράν από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τις διάφορες φονταμενταλιστικές ομάδες τύπου Αλ Κάιντα.

Σε άλλες περιπτώσεις, και μάλιστα πολύ πρόσφατα, το Ισραήλ έπληξε τη Χεζμπολάχ σε μια επίδειξη αποτρεπτικής-παρεμβατικής πυγμής. Τα παραπάνω είναι φανερό ότι αποτελούν μια νέα σελίδα της σύγκρουσης στη Συρία, αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτούν και ένα άδοξο τέλος του παρεμβατισμού των Ερντογάν / Νταβούτογλου, με στόχο τον έλεγχο των εξελίξεων στη Δαμασκό στη μετά Ασαντ εποχή. Ευτυχώς η διαχείριση της εσωτερικής αναταραχής στην Τουρκία τού δίνει τα προσχήματα μιας ευπρεπούς αναδίπλωσης.

Η διαφορά της Συρίας από τα άλλα θέατρα ανατροπών της Αραβικής Ανοιξης (Τυνησία, Αίγυπτος και Λιβύη) είναι κάτι παραπάνω από εμφανής: Στην Τύνιδα, στο Κάιρο και στην Τρίπολη επρόκειτο για καθεστωτικές αλλαγές, ενώ στη Δαμασκό τέθηκε σε κίνδυνο πρώτον η επιβίωση της Συρίας ως ενιαίου κράτους και δεύτερον μια θρησκευτική-κοινοτική σύγκρουση του σουνιτικού Ισλάμ με όλες τις άλλες μειονότητες και κοινότητες όχι μόνον της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Οι ΗΠΑ, φθίνουσα μεγάλη δύναμη ως προς τις παρεμβατικές της δυνατότητες σε ώρα οικονομικής κρίσης, δεν είχε την πολυτέλεια να προστεθεί η Συρία ως τρίτη failed country, δίπλα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. 

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου