Ετικέτες

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Στο τραπέζι μηδενικά επιτόκια για την Ελλάδα



Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Νοεμβρίου 15, 2012
Ό,τι απέρριπταν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες η Καγκελάριος και άλλοι κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί θα γίνει τελικά πράξη, παρατηρεί η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung με αφορμή τα αποτελέσματα του Eurogroup.
Πρόκειται για το σχέδιο δανεισμού της Ελλάδος με… μηδενικά επιτόκια μέσω του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς να απαιτηθεί νέο δάνειο προς την Ελλάδα.

Σημερινά δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο παρουσιάζουν παραλλαγές των λύσεων που εξετάζει η ζώνη του ευρώ για την Ελλάδα και οι οποίες επιδιώκουν να κάμψουν τις αντιδράσεις του ΔΝΤ.
Η Sueddeutsche Zeitung σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι η Ευρωζώνη εξετάζει την απευθείας μεταβίβαση βοήθειας προς την Ελλάδα μέσω του EFSF, με ριζική μείωση των επιτοκίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα δάνεια που παρέχονται από τον EFSF θα μπορούσαν να προσφέρονται με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, περίπτωση στην οποία τα κράτη της Ευρωζώνης θα πρέπει να καλύψουν τη διαφορά.
Η Sueddeutsche Zeitung υποστηρίζει ακόμη πως η ΕΚΤ εξετάζει να επιστρέψει στην ελληνική κυβέρνηση τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει και τα οποία απέκτησε σε χαμηλές τιμές.
Από την άλλη πλευρά η Handelsblatt αναφέρει σε δημοσίευμα της πως το Eurogroup θα επικεντρωθεί στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας μέχρι το 2014.
«Παράθυρο» ΕΚΤ στη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους
Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «κόβει την αλυσίδα» που της έχει επιβάλλει ηκαγκελάριος Μέρκελ και δείχνει διατεθιμένη να προσχωρήσει στη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την επίλυση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.
Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Luc Coene, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε στη βελγική εφημερίδα De Standaard, ότι: «για την επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας πιθανότατα θα απαιτηθεί μια διαγραφή τουλάχιστον μέρους του χρέους της».
Με αυτή τη δήλωσε ο κ. Coene συνάσσεται με τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο υποστηρίζει με επιμονή εδώ και εβδομάδας, πως πρέπει να υπάρξει διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, προκειμένου να γίνει διαχειρίσιμο.
Η Γερμανία έχει επανειλημμένως απορρίψει την ιδέα, κυβερνήσεις της ευρωζώνης να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχουν, ισχυριζόμενη πως αυτό θα ήταν παράνομο.
Οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές και άλλοι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα που κατείχαν ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 206 δισ. ευρώ υπέστησαν μείωση 53,5% επί της ονομαστικής αξίας των τίτλων τους τον περασμένο Μαϊο.
Το συνολικό χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να αυξηθεί σχεδόν στο 190% του ΑΕΠ το 2013, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, στο επίπεδο δηλαδή που το ΔΝΤ θεωρεί ως το μέγιστο βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Coene εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την Ισπανία δηλώνοντας πως η χώρα «χρειάζεται επειγόντως να ζητήσει την έκτακτη βοήθεια», ενώ πρόσθεσε πως αν υπάρξουν και πάλι διαταραχές στις αγορές, τότε δεν είναι ξεκάθαρο τι άλλα «όπλα» θα είχε στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου